Φροντίδα Υγείας

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Προαθλητικός έλεγχος σε αθλητές - μαθητές

Πρώτη αιτία θανάτου στην άθληση είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, πάθηση που δυστυχώς δεν διαπιστώνεται αν δεν γίνει συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος που να περιλαμβάνει πλην της κλινικής εξετάσεως και Ηλεκτροκαρδιογράφημα και Υπερηχογράφημα καρδιάς.

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γονείς να θεωρούν μη αναγκαίο τον πλήρη έλεγχο στα παιδιά τους, αφού πιστεύουν ότι αν είχαν κάτι θα είχε φανεί. Έτσι λοιπόν πολλές φορές πιέζουν φίλους τους ιατρούς να υπογράψουν πιστοποιητικά ότι μπορούν να αθλούνται τα παιδιά χωρίς οι ιατροί να τα έχουν εξετάσει και όταν οι ιατροί αρνούνται, να θυμώνουν γιατί δεν τους εξυπηρετούν.

Σε μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως, αποδείχθηκε ότι ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 1%) των παιδιών, παρουσιάζουν παθήσεις της καρδιάς που τους απαγορεύουν τα ανταγωνιστικά αθλήματα.

Όπως προαναφέρθηκε, η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (μία πάθηση όπου ο καρδιακός μυς παχαίνει υπερβολικά) είναι η πρώτη σε συχνότητα αιτία θανάτου σε αθλητές και στην πλειοψηφία των περιστατικών, ο αιφνίδιος θάνατος ήταν η πρώτη εκδήλωση της νόσου.

Άλλες παθήσεις που συνήθως και ανάλογα με την περίπτωση του κάθε ανθρώπου δημιουργούν προβλήματα στην άθληση και δεν βρίσκονται στην κλινική εξέταση είναι το σύνδρομο Wolf-Parkinson-White (WPW) και το σύνδρομο μακρού Q-T, παθήσεις που ένα απλό Ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να βγάλει τη διάγνωση και εν συνεχεία χρειάζεται πλήρης έρευνα.

Η πρόπτωση μιτροειδούς για την οποία γίνεται πολύς λόγος (ποσοστό 8-10% στον γενικότερο πληθυσμό πάσχει), δεν απαγορεύει καμία αθλητική δραστηριότητα εκτός και αν υπάρχει ιστορικό συγκοπτικού και ιστορικό εμβολικού επεισοδίου.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες καρδιολογικές παθήσεις που απαγορεύουν την άθληση ή ανταγωνιστικά αθλήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας καρδιολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει αρχικά κλινική εξέταση, Ηλεκτροκαρδιογράφημα και Υπερηχογράφημα καρδιάς αποκλείουν την πλειονότητα των παθήσεων σε νεαρούς αθλητές.

Επί διαφόρων υποψιών (όπως αρρυθμίες) το Ηolter Ρυθμού και η δοκιμασία κοπώσεως βοηθούν σημαντικά, είναι καλό δε ο προληπτικός αυτός έλεγχος να επαναλαμβάνεται μία φορά το χρόνο.


Γράφει : Φώτιος Ν. Πατσουράκος (Καρδιολόγος, Αρχίατρος Ε.Α.)

Πηγή : www.iatronet.gr

Ποιες παθήσεις βλάπτουν τα δόντια

Πολύπλοκες έρευνες γίνονται τα τελευταία χρόνια και επιχειρείται να βρεθεί σχέση μεταξύ νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας και επίδρασης στα υπόλοιπα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

Έτσι, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Alabama του Birmingham πραγματοποίησαν έρευνες σε ομάδα 1.300 εγκύων γυναικών που είχαν περιοδοντική νόσο στο διάστημα μεταξύ 4ου μήνα και 6ου μήνα της εγκυμοσύνης και διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές εμφάνισαν επτά φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά.

Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα (φλεγμονή ούλων – αιμορραγία), και στην συνέχεια η συσσώρευση της οδοντικής πλάκας στην ουλοδοντική σχισμή δημιουργεί καταστροφή του φατνιακού οστού, κινητικότητα στα δόντια έως και απώλεια του δοντιού, εάν δεν γίνει έγκαιρα η σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον περιοδοντολόγο οδοντίατρο.

Στη νόσο αυτή είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας οι τυχόν ορμονικές διαταραχές του οργανισμού, όπως π.χ. (φάρμακα, διαβήτης, θυρεοειδής κ.ο.κ)

Στην έρευνα αυτή δεν εξετάστηκε η περίπτωση της θεραπείας της περιοδοντικής νόσου πριν την εγκυμοσύνη και κατά πόσο επηρεάζεται το αποτέλεσμα πρόωρου τοκετού ή χαμηλού βάρους στα νεογνά.

Παρόλα αυτά απεδείχθη ότι εγκυμονούσες που θεράπευσαν την περιοδοντική νόσο κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης εμφάνισαν μικρότερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα ή χαμηλού βάρους νεογνά σχετικά με εκείνες που δεν έκαναν καμία θεραπεία πριν τον τοκετό.

Η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου συνίσταται σε αποτρύγωση και ριζική απόξεση από ειδικό οδοντίατρο περιοδοντολόγο, καθημερινή στοματική υγιεινή με βούρτσισμα και νήμα και χρήση αντιμικροβιακού στοματικού διαλύματος υπό τις οδηγίες του θεράποντα περιοδοντολόγου.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πολλές γυναίκες αναπτύσσουν τη γνωστή ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Τα ούλα γίνονται εξέρυθρα και οιδηματώδη και αιμορραγούν εύκολα. Αυτή η κατάσταση της φλεγμονής των ούλων είναι ανατάξιμη μετά τον τοκετό, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα γνωρίζει το πρόβλημα και κατά συνέπεια φροντίζει μαζί με τον θεράποντα οδοντίατρο τα τακτικά check up και καθημερινή στοματική υγιεινή.

Γενικά, τα αντισυλληπτικά, η εμμηνόπαυση και εν γένει οι ορμονικές διαταραχές προκαλούν σε μεγάλο ποσοστό δευτερογενείς επιπλοκές στα ούλα, που εμφανίζονται ως ουλίτιδες – περιοδοντίτιδες.

Έλλειψη Ca, όπως και A, D, και Β, Fe, C, φυλλικού και ασκορβικού οξέος, συμβάλλει στις φλεγμονές των ούλων όπως ουλίτιδα και στην περιοδοντική νόσο.

Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του στόματος όπως είναι η μυκητιασική στοματίτιδα, όπως επίσης να δημιουργήσει και ξηροστομία, χωρίς απαραίτητα η ξηροστομία να συνδυάζεται μόνο με διαβήτη ή μυκητιασική στοματίτιδα.

Αλλά συχνά η ξηροστομία αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του διαβήτη που πιθανόν να μην έχει ακόμη διαγνωσθεί. Θα πρέπει να γίνει σαφής διαφορική διάγνωση μεταξύ της ξηροστομίας που προκαλείται από ακτινοβολία ή απόφραξη των σιελογόνων αδένων ή φάρμακα, τα οποία είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους επειδή λαμβάνουν τα περισσότερα φάρμακα.

Αυτό όμως το οποίο αποτελεί αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης είναι η σχέση της περιοδοντικής νόσου και του διαβήτη.

Ταυτόχρονα ο διαβήτης επηρεάζει τους περιοδοντικούς ιστούς (ιστούς γύρω από το δόντι). Αυτό συμβαίνει διότι επηρεάζονται τα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργούνται διαταραχές στο κυκλοφορικό με αποτέλεσμα τη στένωση των αρτηριών και έτσι την μειωμένη τροφοδοσία των ιστών με αίμα.

Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα ούλα και το οστούν είναι πιο ευπαθή στη φλεγμονή. Τα στοματικά βακτηρίδια δε που ευθύνονται για την ανάπτυξη της περιοδοντικής νόσου λόγω της υψηλής γλυκόζης στο αίμα, που επίσης συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα στοματικά υγρά, έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη ανάπτυξη βακτηρίων.

Πολλές τελευταίες έρευνες εξετάζουν το γεγονός η περιοδοντική νόσος να συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη του διαβήτη και όχι μόνον να αποτελεί μια επιπλοκή. Δεν έχουν καταλήξει όμως σε σαφή συμπεράσματα.

Γεγονός είναι όμως ότι το περιοδοντικό πρόβλημα όταν σχετίζεται με ευρύτερες ορμονικές διαταραχές του οργανισμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής – θεραπείας και συντήρησης – που ο πλέον αρμόδιος είναι ο ειδικός οδοντίατρος περιοδοντολόγος ο οποίος σε συχνή επικοινωνία με τον πάσχοντα παρακολουθεί την περιοδοντική νόσο και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς καθορίζουν το καλύτερο δυνατό για τη θεραπεία του πάσχοντα.

Ξηροστομία = μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τερηδόνας

Εκατοντάδες από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στη στοματική κοιλότητα. Η πλέον συχνή είναι η ξηροστομία, η οποία μπορεί να προκληθεί από περισσότερα από 400 διαφορετικά φάρμακα.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων είναι σημαντικό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους επειδή λαμβάνουν τα περισσότερα φάρμακα. Σε ότι αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα θεωρείται απαραίτητο σε ασθενείς με μοσχεύματα και χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς όπως:

Κατηγορία υψηλού κινδύνου

  • Ασθενείς με προσθετικές βαλβίδες (περιλαβανομένων και των βιοπροσθετικών βαλβίδων και των ομοιομοσχευμάτων), Conduits και εμβαλώματα.
  • Ασθενείς με χειρουργικές επικοινωνίες (Shunts)
  • Ασθενείς με προηγούμενα προβλήματα ενδοκαρδίτιδας
  • Ασθενείς με συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες (π.χ. μονήρης κοιλία, τετραλογία του Fallot, μετάθεση των μεγάλων αγγείων κ.λ.π.)
  • Ασθενείς με χειρουργικά διορθωμένη ενδοκαρδιακή βλάβη, με υπολειπόμενη αιμοδυναμική επιβάρυνση.


Κατηγορία ενδιάμεσου κινδύνου

  • Ασθενείς με οποιαδήποτε συγγενή καρδιοπάθεια που δεν υπάγεται στην κατηγορία Α ή Γ
  • Ασθενείς με βαλβιδοπάθειες, συνεπεία ρευματικού πυρετού
  • Ασθενείς με υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια
  • Ασθενείς με πρόπτωση της μιτροειδούς και συνοδό, ανεπάρκεια της μιτροειδούς ή και πάχυνση της βαλβίδας.

πρέπει να γίνει χημειοπροφύλαξη για πιθανό κίνδυνο ενδοκαρδίτιδας σε οδοντιατρικές επεμβάσεις που προκαλούν αιμορραγία των ούλων ή των βλεννογόνων της στοματικής κοιλότητας, περιλαμβανομένου του καθαρισμού των ούλων, οδοντοπροσθετική, επανεμφύτευση εξορυχθέντων οδόντων, ενδοδοντικές επεμβάσεις και ενδοσυνδεσμική αναισθησία.

Δεν συνιστάται χημειοπροφύλαξη για ενδοκαρδίτιδα

  • Μεμονωμένη μεσοκολπική επικοινωνία δευτερογενούς τύπου (ostium swecundum)
  • 6 μήνες μετά τη χειρουργική σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας, μεσοκοιλιακής επικοινωνίας, βατού αρτηριακού πόρου ή γενικά σε χειρουργικά διορθωμένη ενδοκαρδιακή βλάβη, με ελάχιστη ή καθόλου υπολειπόμενη αιμοδυναμική επιβάρυνση, 6 μήνες μετά την επέμβαση.
  • Πρόπτωση της μιτροειδούς χωρίς συνοδό φύσημα, ανεπάρκειας της βαλβίδας
  • Σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη
  • Σε λειτουργικά ή αθώα καρδιακά φυσήματα
  • Σε ιστορικό νόσου Kawasaki χωρίς βαλβιδική δυσλειτουργία
  • Σε ιστορικό ρευματικού πυρετού χωρίς βαλβιδική δυσλειτουργία
  • Σε καρδιακή βηματοδότηση (διαφλέβια ή επικαρδιακή) ή εμφύτευση αυτόματου απινιδωτή.

Σε ασθενείς με βρογχικό άσθμα σε τελευταίες έρευνες που έχουν γίνει, θεωρείται απαραίτητη η άριστη στοματική υγεία για την καλύτερη εξέλιξη του βρογχικού άσθματος και εν γένει των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού.


Γράφει : Κωστομοίρη Δέσποινα (Χειρουργός Οδοντίατρος )

Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δεκάλογος για υγιή ζωή

Να διατηρείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αποφύγετε με κάθε τρόπο τις δίαιτες αστραπή. Για να τραφεί σωστά, το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος (ναι, ακόμα και λίπος!) σε κάθε γεύμα. Με μια τέτοια διατροφή θα έχετε υγιή καρδιά, υγιή εγκέφαλο και ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα. Το να τρώτε ποικιλία τροφών θα βοηθήσει και στην εξασφάλιση λήψης όλων των βιταμινών, των μετάλλων, ελαίων και ενζύμων που λαχταρά το σώμα σας.

Για να χάσετε βάρος πρέπει να καίτε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε. Με την εξαίρεση των γλυκών, η πλήρης αποκοπή μιας ομάδος της διατροφικής πυραμίδος από τη διατροφή σας δεν πρόκειται να αντικαταστήσει την ανάγκη να καταναλώσετε, απλά, λιγότερες θερμίδες.

Να αποφεύγετε την παράλειψη γευμάτων, το οποίο καταπονεί το σώμα. Μερικοί άνθρωποι προτείνουν να τρώτε ακόμα και μέχρι 6 μικρά γεύματα την ημέρα αντί 3 κανονικά, πράγμα το οποίο μπορεί να διατηρήσει την ενέργεια και τα σταθερά επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να μετατρέπουν τα «μικρά γεύματα» σε πλούσια γεύματα με φαστ φουντ και να καταναλώνουν, έτσι, όχι απλά περισσότερες αλλά «κενές» θερμίδες. Να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας πριν κάνετε αυτή την επιλογή.

Αν θέλετε να δουλέψετε πάνω στον έλεγχο μερίδας, να τρώτε φαγητά μειωμένης θερμιδικής αξίας (πχ περισσότερη ουσία, λιγότερες θερμίδες). Τα φρούτα και τα λαχανικά, για παράδειγμα, είναι πλούσια, όχι μόνο σε βιταμίνες και μέταλλα, αλλά και σε νερό και φυτικές ίνες, πράγμα το οποίο τα κάνει να χρειάζονται περισσότερο χρόνο πέψης κι έτσι να σας κρατάνε χορτασμένους για περισσότερη ώρα.
Να πίνετε περισσότερο νερό. Αυτό βοηθάει στην αποβολή των απεκκρίσεων του μεταβολισμού τον οποίο κρατάει σε άριστη κατάσταση. Επίσης, και το νερό βοηθάει στην αίσθηση πληρότητας, οπότε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό κάθε μέρα (ή περισσότερο αν είστε ιδιαίτερα ενεργητικός ή ζείτε σε ζεστό κλίμα).

Να κοιμάστε καλά κάθε βράδυ. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 με 9 ώρες καθημερινά ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας 10 με 11 ώρες. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου σας είναι να κοιμάστε σε απόλυτο σκοτάδι, καθώς ακόμα και ελάχιστο φως επηρεάζει τα χημικά που υπαγορεύουν στο σώμα σας να ξεκουραστεί. Αν δεν μπορείτε να έχετε απόλυτο σκοτάδι στο δωμάτιό σας, φορέστε μάσκα ύπνου. Άλλος ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι η άσκηση. Ο ύπνος είναι, επίσης, ένας καλός τρόπος για την πρόληψη της υπερκατανάλωσης φαγητού. Μια μελέτη του “TheAmerican Journal of Clinical Nutrition” έδειξε πως άντρες που κοιμούνταν μόνο 4 ώρες κατανάλωναν, κατά μέσο όρο, 500 θερμίδες περισσότερες από ότι όταν κοιμούνταν 8 ώρες. Παραμείνετε σταθεροί σε πρόγραμμα ασκήσεων. Αν δεν θέλετε να πληρώνετε συνδρομή σε γυμναστήριο, προσπαθήστε ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι. Οι μύες που θα αναπτύξετε θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το μεταβολισμό σας: τα σώματα μυωδών ατόμων καίνε περισσότερες θερμίδες ακόμα και όταν βρίσκονται σε ηρεμία. Για να κρατήσετε σε φόρμα την καρδιά σας, κάνετε ασκήσεις cardio. Ένας ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή υγείας σας είναι να κάνετε διαλειμματική προπόνηση, το οποίο σημαίνει να εναλάσσετε μεταξύ ασκήσεων χαμηλής και υψηλής έντασης. Αυτός ο τρόπος έχει αποδειχθεί ως ένας γρήγορος και εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσετε την καρδιακή υγεία και την αντοχή σας. (Οποιοσδήποτε άνω των 60 ετών ή πάσχει από καρδιοπάθεια, υψηλή πίεση ή αρθρίτιδα θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό πριν να ξεκινήσει διαλειμματική προπόνηση.)

Κυνηγείστε τα όνειρά σας. Όχι, δεν μπορούν όλοι να γίνουν διάσημοι μουσικοί, να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο δοκιμάζοντας καινούρια φαγητά ή να γράφουν μυθιστορήματα μεγάλης εμπορικής επιτυχίας το ένα μετά το άλλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας. Αφιερώστε χρόνο για να εξασκηθείτε με κάποιο όργανο, να ασχοληθείτε με τις τέχνες, να βγάλετε φωτογραφίες, να κάνετε μοντελισμό, να ασχοληθείτε με τη γλυπτική, να φτιάξετε τούρτες γκουρμέ ή οτιδήποτε άλλο εμπλουτίζει τον ελεύθερο χρόνο σας. Αν δεν μπορείτε να σκεφτείτε κάτι ενδιαφέρον έτσι πρόχειρα, αφιερώστε χρόνο στο να βρείτε ένα χόμπι. Αν είστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος μέσα στη μέρα για να επιδιώξετε περαιτέρω δραστηριότητες, προσπαθήστε να μειώσετε κάποια άλλη χρονοβόρα δραστηριότητα όπως το να κάνετε ζάπινγκ ή να πατάτε το κουμπί «ανανέωση» στο Facebook.

Περιορίστε τις κακές συνήθειες. Κόψτε το κάπνισμα, νικήστε τον εθισμό στα ναρκωτικά και, αν είναι απαραίτητο, σταματήστε το ποτό. Αποφύγετε περαιτέρω επικίνδυνες συμπεριφορές όπως την υπερβολική ταχύτητα (κατά την οδήγηση), τους τσακωμούς, το σεξ χωρίς προστασία και το υπερβολικό κυνήγι συγκινήσεων.

Βελτιώστε την ψυχική υγείας σας. Βάλτε προτεραιότητες αναπτύσσοντας ουσιαστικές σχέσεις αντί να είστε απλά κοινωνικοί. Εξασκηθείτε στην αυτοαποκάλυψη, αυτό σημαίνει να μοιραστείτε πράγματα που είναι μοναδικά για εσάς (τις σκέψεις, τους φόβους, τις αγαπημένες ταινίες σας και μουσική, πράγματα τα οποία σας ενοχλούν ιδιαίτερα, κλπ) με άτομα που εμπιστεύεστε. Αυτό έχει αποδειχθεί πως είναι υψίστης σημασίας για να καλλιεργήσετε βαθύτερες διαπροσωπικές σχέσεις αλλά και να νιώσετε συναισθηματική επιβεβαίωση. Μάθετε πώς να κτίσετε μια υγιή σχέση. Αν πιστεύετε πως είστε σε μια σχέση που βασίζεται στον έλεγχο ή τη χειραγώγηση, αποχωρήστε. Είναι καλύτερο να σταθείτε στα πόδια σας παρά να σας κρατάει πίσω ένας υποτιθέμενος σύντροφος.

Μάθετε να κατανοείτε τα συναισθήματά σας έτσι ώστε να μπορέσετε να γνωρίσετε πραγματικά τον εαυτό σας.
Μάθετε να διαχειρίζεστε το συναισθηματικό πόνο και, αν είναι απαραίτητο, αντιμετωπίστε την συναισθηματική κακοποίηση.
Εμπλουτίστε την σεξουαλική σας ζωή. Εκτός από τα ψυχολογικά οφέλη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής, όπως οι μειωμένες πιθανότητες κατάθλιψης, φαίνεται να έχει και ποικίλα πλεονεκτήματα για την υγεία που περιλαμβάνουν ενίσχυση του ανοσοποιητικού, χαμηλά επίπεδα ευαισθησίας στον πόνο και καλύτερη φυσική κατάσταση. Ακόμα καλύτερα, είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας, χωρίς παρτενέρ. Αν έχετε έναν ή και πολλούς παρτενέρ, να χρησιμοποιείτε πάντα προστασία.

Να κρατάτε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Να διαβάζετε περισσότερο, να λύνετε γρίφους, να παίζετε παιχνίδια στρατηγικής, να μάθετε να παίζετε κάποιο όργανο, να βελτιώσετε τη μνήμη σας, και ποτέ να μην σταματήσετε να μαθαίνετε. Ακόμα και αν νιώθετε πως έχετε περάσει το άνθος της ηλικίας σας. Εκτός του ότι το να μένει κάποιος πνευματικά ενεργός είναι συναισθηματικά ικανοποιητικό, μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει συσχετισμός μεταξύ πνευματικά απαιτητικών δραστηριοτήτων και του μειωμένου κινδύνου για Alzheimer.
Να διατηρείτε καλή υγιεινή. Να πλένετε τα χέρια σας επιμελώς αφού έρθετε σε επαφή με κάποιον άρρωστο, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας μεταδώσει κάποια ασθένεια. (Αν δεν είστε σίγουροι για το τί σημαίνει «επιμελώς» τραγουδήστε από μέσα σας το τραγουδάκι των γενεθλίων όσο τα πλένετε.) Εκτός από το να χρησιμοποιείτε τακτικά οδοντικό νήμα, να βουρτσίζετε τα δόντια σας και τη γλώσσα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να περιορίσετε την πλάκα και τα επιβλαβή βακτηρίδια.

Κάντε μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Μην κουράζετε τον εαυτό σας κάνοντας δραματικές κινήσεις για την υγεία σας χωρίς να φροντίσετε πρώτα για τις μικρές λεπτομέρειες. Αντί να ταλαιπωρείτε τον εαυτό σας τρέχοντας στο γυμναστήριο τρεις φορές την εβδομάδα, παρκάρετε μακριά από το σούπερ μάρκετ, βγάζετε συχνότερα το σκύλο για βόλτα, πηγαίνετε από τη σκάλα αντί να πάρετε το ασανσέρ, φροντίστε τον κήπο σας. Αντί να «ορμάτε» στα λαχανικά σας και να κάθεστε απορροφημένοι μπροστά στον υπολογιστή ή την τηλεόραση, αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε αργά κάθε γεύμα και να προλάβετε την ασυλλόγιστη υπερκατανάλωση. Εξαφανίστε όλες τις παλιές σας συνήθειες και εντάξτε τις καινούργιες στην καθημερινότητά σας.

Να θυμάστε να κάνετε τα πάντα με μέτρο – ακόμα και την αυτοσυγκράτηση. Το να μετατρέψετε τη ζωή σας σε μια λίστα πραγμάτων που πρέπει να κάνετε όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε παγιδευμένος, αλλά είναι πολύ πιθανόν να σας αναγκάσει να ξανακυλήσετε στις παλιές σας συνήθειες (πολύ πιθανόν και επίτηδες). Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να ενδώσει περιστασιακά και να ξεδώσει θα κάνει την καινούρια σας στάση ζωής ακόμα πιο ικανοποιητική.

Να ξέρετε ότι οι φίλοι παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν ευρύ κοινωνικό κύκλο αρρωσταίνουν λιγότερο. Οι φίλοι σε κάνουν να γελάς και το γέλιο είναι, επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας της υγείας.


Γράφει : ΔΡ. Παπαχαραλάμπους Μιχαήλ (ειδικός παθολόγος)

Πηγή : www.iatronet.gr

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Κρεατάκια, αμυγδαλές, ρινίτιδα : συμπτώματα και θεραπεία

Οι άνθρωποι είμαστε ευαίσθητοι στις αλλαγές του καιρού, με συνέπεια να παρουσιάζουμε προβλήματα αναπνοής ή ακοής ιδίως τον Σεπτέμβριο. Η αλλεργική ρινίτιδα και η εκκριτική ορώδης ωτίτιδα, εποχιακά συμπτώματα, αποτελούν συνηθισμένες εκδηλώσεις, που όμως ταλαιπωρούν. Παράλληλα, προσοχή θέλουν και τα παιδιά που μπορεί να παρουσιάσουν διάφορα προβλήματα.

Παιδικά προβλήματα : υγρό, κρεατάκια, αμυγδαλές

Ροχαλίζει στον ύπνο του το παιδί σας ή διακόπτεται ξαφνικά η αναπνοή του (υπνική άπνοια);

Όποια κι αν είναι η αιτία (πιθανώς υπερτροφία από κρεατάκια και αμυγδαλές), στην αρχή της σχολικής χρονιάς είναι απαραίτητο να οδηγηθείτε στον ΩΡΛ για μια απλή εξέταση.

Τα θαλάσσια μπάνια βοηθούν στα μπουκώματα της μύτης και τις ιγμορίτιδες. Οι βλέννες υποχωρούν και η αναπνοή βελτιώνεται.

Το Φθινόπωρο όμως, με την αλλαγή του καιρού και την επάνοδο στις πόλεις, τα προβλήματα επιστρέφουν. Είναι καιρός τώρα να τα αντιμετωπίσουμε, πριν αρχίσει η περίοδος των ιώσεων και των οξέων μικροβιακών λοιμώξεων.

Κρεατάκια, αμυγδαλές, ρινίτιδα : συμπτώματα και θεραπεία

Συμπτώματα

Παιδιά που υποφέρουν από διογκωμένα κρεατάκια και αμυγδαλές δεν κοιμούνται σωστά, δυσπνοούν και κουράζονται. Αυτοί οι υπερτροφικοί ιστοί κλείνουν τις διόδους των ευσταγχιανών σαλπίγγων κι επομένως δημιουργείται υγρό πίσω από το τύμπανο, το οποίο ονομάζουμε εκκριτική ωτίτιδα. Τότε έχουμε, επιπλέον, πτώση ακοής περίπου 20-30 ντεσιμπέλ, που είναι σημαντική για ένα παιδί με αναπτυσσόμενο λόγο. Στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό παρουσιάζει νευρικότητα και αδυναμία συγκέντρωσης.

Η λύση

Αυτά τα προβλήματα είναι καλή εποχή να λυθούν το φθινόπωρο που ο καιρός είναι ακόμη καλός, πριν ξεκινήσουν οι εμπύρετες λοιμώξεις και συμπέσει ακόμα μια επιβάρυνση στην υγεία του παιδιού.

Με το να αφαιρεθούν τα κρεατάκια και οι αμυγδαλές, επιτυγχάνεται ομαλός και ξεκούραστος ύπνος για το παιδί, που κοιμάται με το στόμα κλειστό, ώστε να μην δημιουργηθούν και προβλήματα στην άνω γνάθο (προπέτεια της γνάθου – δοντιών).

Εάν υπάρχει υγρό πίσω από το τύμπανο και όλο το καλοκαίρι δεν απορροφήθηκε, θα πρέπει και αυτό να αφαιρεθεί.

Το παιδί θα αναρρώσει πολύ γρήγορα και σε λιγότερο χρονικό διάστημα από μία εβδομάδα θα μπορεί να πάει στο σχολείο με ενέργεια και όρεξη.

Η χρονιά σας θα κυλίσει πιο ήρεμα, καθώς το παιδί δεν θα αρρωσταίνει. Η απόδοση στα μαθήματα, η ανάπτυξη και το ύψος του θα είναι πολύ διαφορετικά.

Τα εμπόδια στην αναπνοή, το συνεχές μπούκωμα και η καταρροή δημιουργούν βρογχίτιδα και προδιάθεση άσθματος.

Γιατί να αφήνουμε μια τέτοια κατάσταση να χρονίζει, όταν η λύση είναι πολύ απλή; Να απελευθερώσουμε την αναπνευστική οδό.

Εκκριτική ωτίτιδα

Τον Σεπτέμβριο μπορεί να παρουσιάσει κάποιος και προβλήματα ακοής, που πιθανόν να οφείλονται σε ιώσεις της εποχής. Το κρύωμα που οδηγεί σε εκκριτική ωτίτιδα, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να μετατραπεί σε οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα.

Η μείωση της ακοής οφείλεται είτε σε κάποιο κρύωμα, το συνάχι μέσω της ευσταγχιανούς σάλπιγγας μεταφέρεται ως υγρό πίσω από το τύμπανο και στην αρχή δημιουργεί ορώδη ωτίτιδα, που αν δεν θεραπευτεί οδηγεί σε οξεία μέση πυώδη ωτίτιδα, είτε σε πιο απλά προβλήματα όπως συλλογή κεριού που μετά από έναν καθαρισμό επανέρχεται.

Εκκριτική ωτίτιδα μπορεί να παρουσιάσει και κάποιος ξαφνικά, κυρίως όταν πετά με αεροπλάνο και κατά την απογείωση ή έπειτα από έκθεση σε υψηλό υψόμετρο. Γεγονός που προέρχεται από την κακή αναπνοή που συνοδεύεται από μπούκωμα ή συνάχι.

Εποχιακή και αλλεργική ολοετής ρινίτιδα

Το φθινόπωρο που αλλάζει ο καιρός και το κλίμα αρχίζει να γίνεται πιο υγρό, εκδηλώνονται οι αλλεργικές ρινίτιδες, εκείνες που οφείλονται στην υγρασία, στα πρωτοβρόχια και στους μύκητες. Η κλινική τους εικόνα περιλαμβάνει καθημερινά φταρνίσματα και ένα περίεργο και ενοχλητικό μπούκωμα στη μύτη που δεν οφείλεται σε κρύωμα.

Βέβαια, εκτός από την εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα που εμφανίζεται κυρίως κατά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες, υπάρχουν και άνθρωποι που υποφέρουν από τη λεγόμενη ολοετή αλλεργική ρινίτιδα. Πάσχουν, δηλαδή, από ρινίτιδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Εδώ η αλλεργία οφείλεται στην οικιακή σκόνη, σκόνη που κατακάθεται σε βιβλία, ρούχα, λούτρινα ζωάκια, μοκέτες κ.λπ.

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργική ρινίτιδα;

Η αλλεργική ρινίτιδα εκδηλώνεται με έντονη καταρροή και μπούκωμα της μύτης, κνησμό στη μύτη, στον φάρυγγα και στο έσω τμήμα του αυτιού, δάκρυα και πταρμούς.
Στα παιδιά συχνά συναντάμε βήχα ή δύσπνοια στη διάρκεια της άθλησης.

Θεραπεία

Άμεση λήψη αγωγής που περιλαμβάνει ειδικό σπρέι, το οποίο καλύπτει και ηρεμεί τον βλεννογόνο της μύτης, χωρίς να τον αφήνει να εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα.

Ακόμη, συστήνεται αντισταμινικό χάπι με την ίδια δράση, αλλά και όταν η αλλεργία δεν εντοπίζεται μόνο στη μύτη αλλά και στους βρόγχους, προκαλώντας σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συστήνεται συμπληρωματικά και κάποιο εισπνεόμενο.


Γράφει : Αργυρώ Κυπραίου (ΩΡΛ, χειρουργός προσώπου)

Βελτιώστε τη μνήμη σας σε 8 απλά βήματα

Ψάχνετε σε όλο το σπίτι τα κλειδιά σας; Είναι αδύνατον να θυμηθείτε τα ραντεβού σας αν δεν τα σημειώσετε στο ημερολόγιο; Ξεχνάτε διαρκώς το όνομα του καινούριου συναδέλφου που ήρθε στο γραφείο; Φοβάστε πως ίσως η νόσος Alzheimer σας χτυπάει την πόρτα;

Δεν είστε οι μόνοι! Κατά καιρούς, η μνήμη μάς προδίδει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά, οι διαταραχές μνήμης δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγνοήσετε. Σταματήστε να ανησυχείτε και αναλάβετε δράση. Απλά βήματα, από το να μην αφήνετε το μυαλό σας να τεμπελιάζει μέχρι το να εντάξετε λίγα λεπτά γυμναστικής στο καθημερινό σας πρόγραμμα, μπορούν να τονώσουν τη μνήμη - και την αυτοπεποίθησή σας.

Ακονίστε το μυαλό σας : Οι πνευματικά απαιτητικές δραστηριότητες συμβάλλουν στο να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα και ενδεχομένως να μειώσετε τις πιθανότητες να νοσήσετε στο μέλλον από κάποια μορφή άνοιας. Διαβάστε βιβλία, λύστε σταυρόλεξα, παίξτε σκάκι, μάθετε ένα μουσικό όργανο ή μια ξένη γλώσσα.

Τονώστε την κοινωνική σας ζωή : Οι κοινωνικές συναναστροφές μειώνουν δραστικά τα επίπεδα του άγχους και την καταθλιπτική διάθεση, δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τις διαταραχές μνήμης. Επιδιώξτε συναντήσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας και ξανασκεφτείτε το πριν απορρίψετε προσκλήσεις για εξόδους!

Οργανωθείτε : Αν στο χώρο όπου ζείτε και στο καθημερινό σας πρόγραμμα επικρατεί ακαταστασία, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξεχνάτε. Οργανωθείτε! Σημειώστε τις υποχρεώσεις σας. Φτιάξτε λίστα με τα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ. Διαλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα βάζετε πάντα τα κλειδιά σας.

Μείνετε συγκεντρωμένοι : Προσπαθήστε να ασχολείστε με ένα πράγμα κάθε φορά, περιορίζοντας τους πιθανούς περισπασμούς. Αν είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, είναι πολύ πιθανότερο να θυμάστε τις σχετικές λεπτομέρειες αργότερα. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της μνήμης.

Τρώτε υγιεινά : Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό τόσο στην καρδιά όσο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα (σολομός, σόγια, καρύδια), καταναλώστε άφθονα φρούτα και πράσινα λαχανικά, περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προσθέστε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας.

Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας : Η σωματική άσκηση δεν διατηρεί ακμαίο μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό, καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές μνήμης. Λίγα λεπτά άσκησης τη μέρα, κάθε μέρα, αρκούν.

Ελέγξετε τα χρόνια προβλήματα υγείας : Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη. Φροντίζοντας επιμελώς την υγεία σας, προστατεύετε ταυτόχρονα και τη μνήμη σας.

Αναζητήστε εγκαίρως βοήθεια : Αν πιστεύετε ότι τα προβλήματα μνήμης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επισκεφθείτε ένα Ιατρείο Μνήμης. Η διεπιστημονική ομάδα του Ιατρείου θα αξιολογήσει της δυσκολίες σας και θα σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διάγνωση της Νόσου Alzheimer σε πρώιμο στάδιο είναι εφικτή και πολύτιμη!


Πηγή : Όλγα Λυμπεροπούλου, Νευροψυχολόγος, MSc

Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Τι πρέπει να κάνετε για την καούρα και τις ξινίλες;

Η καούρα είναι μια αίσθηση καψίματος που ανεβαίνει από το στομάχι σας ή από χαμηλά στο θώρακα προς το λαιμό σας. Ορισμένες φορές μπορεί να αισθανθείτε ότι οι τροφές επιστρέφουν στο λαιμό, και μερικοί άνθρωποι νιώθουν ξινίλα ή πικρή γεύση στο πίσω μέρος του στόματος. Η καούρα μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες και είναι συχνά χειρότερη μετά το φαΐ, ή όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε. Η καούρα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης

Η καούρα και η παλινδρόμηση μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα που εξουδετερώνουν ή μειώνουν την ποσότητα οξέος στο στομάχι σας. Αυτό μειώνει την ενόχληση που προκαλείται από το ανερχόμενο στομαχικό οξύ και επιτρέπει στο εσωτερικό τοίχωμα του οισοφάγου σας να επουλωθεί. Υπάρχουν επίσης ορισμένες αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου να μειωθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων.

Τι πρέπει να κάνετε για να ελαττωθεί η εμφάνιση των συμπτωμάτων;

Να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.
Το περίσσιο λίπος μπορεί να  ασκήσει πίεση στην κοιλιά σας, να ανεβάσει το στομάχι σας και να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος στον οισοφάγο σας. . Αν το βάρος σας είναι ιδανικό προσπαθήστε να το διατηρήσετε.. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, προσπαθήστε να χάσετε βάρος αργά - δεν υπερβαίνει το 1 ή 2 λίρες (0,5 έως 1 κιλό) την εβδομάδα. Ρωτήστε το γιατρό σας για βοήθεια στη διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την απώλεια βάρους που θα λειτουργήσει για σας.

Αποφύγετε στενά και σφιχτά ρούχα.
Ρούχα που που είναι σφιχτά γύρω από τη μέση σας μπορεί να  ασκήσουν  πίεση στην κοιλιά σας και να χαλαρώσουν τον  κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Αποφύγετε τροφές που προκαλούν καούρα.
Αυτές διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Κάποιες κοινές τροφές όπως τα  λιπαρά ή τηγανητά τρόφιμα, το αλκοόλ, η σοκολάτα, η μέντα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και η καφεΐνη μπορεί να χειροτερέψουν την καούρα.

Μην ξαπλώνετε μετά από ένα γεύμα.
Περιμένετε τουλάχιστον δύο με τρεις ώρες μετά το φαγητό πριν την ξεκούραση σε κρεββάτι ή την κατάκλιση για ύπνο.

Μπορείτε να ανεβάσετε το προσκέφαλο του κρεβατιού σας.
Μια κλίση 40 μοιρών περίπου βοηθά αρκετά  . Τοποθετείστε ξύλο ή τσιμεντόλιθους κάτω από τα πόδια του κρεβατιού σας στην άκρη του κρεβατιού. Εάν δεν είναι δυνατόν να ανυψώσετε το κρεβάτι σας, μπορείτε να εισαγάγετε μια σφήνα ανάμεσα στο στρώμα σας και την βάση του κρεβατιού για να ανυψώσει το σώμα σας από τη μέση και πάνω. Σφήνες είναι διαθέσιμες σε φαρμακεία και καταστήματα ιατρικού εξοπλισμού

Αποφύγετε το κάπνισμα.
Το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα   να λειτουργήσει σωστά.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό άμεσα;
Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε πόνο στο στήθος , ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άλλα σημεία και συμπτώματα όπως δύσπνοια ή πόνος στη γνάθου ή πόνο στο χέρι. Αυτά μπορεί να είναι σημεία και συμπτώματα της καρδιακής προσβολής.


Γράφει : Αλέξανδρος Γιατζίδης, M.D

Πηγή : medlabgr.blogspot.gr

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Δίαιτα χωρίς γλουτένη : η νέα τάση στο αδυνάτισμα

Το φαινόμενο της παχυσαρκίας έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις, καθώς 6 στους 10 συνανθρώπους μας έχουν βάρος υψηλότερο από το φυσιολογικό, αλλά το σημαντικότερο ίσως είναι η αδυναμία εύρεσης μιας αποτελεσματικής δίαιτας, ενός τρόπου που θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην μείωση και διατήρηση του βάρους.

Το κενό αυτό, παράλληλα με την ματαιόδοξη φύση του ανθρώπου για αναζήτηση μιας εύκολης λύσης, προσφέρουν πρόσβαση στη «συνωμοσιολογία» και στην «εφευρετικότητα» αποθεώνοντας θεωρίες χωρίς απόλυτο επιστημονικό έρεισμα. Μια από αυτές τις κατηγορίες είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη (gluten-free diet) που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στους χώρους της απανταχού ευπιστίας των ανθρώπων με παραπάνω κιλά κι όχι μόνο.

Ας δούμε όμως πολύ σύντομα τι είναι η γλουτένη. Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και στη βρώμη και συνεπώς ότι παρασκευάζεται από τα παραπάνω υλικά όπως ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, μπισκότα, κράκερ, σούπες, δημητριακά πρωινού και πολλά άλλα περιέχει γλουτένη. Μάλιστα, για να ακριβολογούμε η γλουτένη είναι το σύνολο των πρωτεϊνικών συστατικών των τροφών που διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: τις προλαμίνες και τις γλουτελίνες. Μια προλαμίνη, η γλιαδίνη, που συναντάται στο σιτάρι είναι κυρίως υπεύθυνη για τη δυσανεξία στη γλουτένη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κολλώδης μάζα που προκύπτει όταν αναμειγνύουμε αλεύρι και νερό, οφείλεται στη γλιαδίνη.

Σε ορισμένα άτομα η έκθεση στη γλιαδίνη και γενικότερα στις προλαμίνες της γλουτένης προκαλεί μία φλεγμονώδη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που οδηγεί στην καταστροφή του εσωτερικού (και πιο συγκεκριμένα των λαχνών) του λεπτού εντέρου. Αυτό παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών οδηγώντας σε συμπτώματα όπως διάρροια, κόπωση, αναιμία, απώλεια βάρους που συνιστούν την πάθηση που ονομάζεται κοιλιοκάκη (Celiac disease).

Όμως, εκτός από τη σοβαρή πάθηση της κοιλιοκάκης, ένα μεγάλο κομμάτι του ιατρικού κόσμου αποδίδει ένα σύνολο συμπτωμάτων όπως διάρροια, φούσκωμα, δυσφορία, κόπωση, πονοκέφαλος, ομιχλώδης σκέψη (brain fog), σε μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση: την «ευαισθησία στη γλουτένη» (Non-Celiac Gluten Sensitive, ή NCGS). Ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δεν συμφωνεί με την αποτελεσματικότητα της αποφυγής κατανάλωσης τροφών με γλουτένη. Πρόσφατη μελέτη (Αύγουστος 2013) στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology έδειξε ότι κάτι τέτοιο δεν ωφέλησε τα άτομα που ισχυρίζονταν ότι είχαν «ευαισθησία στη γλουτένη», ενώ η Mayo Clinic σε επίσημη θέση της τον προηγούμενο μήνα, τονίζει ότι δεν υπάρχει διαγνωστικό τεστ που να προσδιορίζει την ευαισθησία στο σιτάρι, ενώ η δίαιτα ελεύθερης γλουτένης πιθανώς να μειώνει την πρόσληψη φυτικών ινών δημιουργώντας δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Το εντυπωσιακό όμως είναι η τεράστια αύξηση της βιομηχανίας των προϊόντων χωρίς γλουτένη. Το 2012 ξοδεύτηκαν στην Αμερική 4.2 δισεκατομμύρια δολάρια για τέτοια προϊόντα, ενώ η πρόβλεψη για το 2017 είναι ότι το νούμερο θα φτάσει στα 6.6 δις. δολάρια. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα προϊόντα αυτά κοστίζουν 242% περισσότερο, κατά μέσο όρο, από τα συμβατικά αντίστοιχα προϊόντα, γίνεται εύκολα αντιληπτό το τεράστιο κέρδος που διακυβεύεται. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του παραλογισμού και της μανίας για τέτοια προϊόντα αρκεί να δούμε πως μόνο 1 στους 133 πάσχει από κοιλιοκάκη, 1 στους 16 μπορεί να έχει μια όχι σοβαρή ευαισθησία και όμως το 29% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τέτοια προϊόντα, καθώς πιστεύει ότι τον βοηθούν.

Η απώλεια βάρους αποτελεί μια σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με συστηματική αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών και του τρόπου ζωής μας γενικότερα, χωρίς να ανατρέχουμε σε «δονκιχωτικές» τεχνικές, συχνά επιζήμιες για την υγεία μας.


Γράφει : Παπαλαζάρου Αναστάσιος (Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PhD)

Πηγή : www.iatronet.gr

Ερωτήσεις για την όραση που απασχολούν τους γονείς

Ας δούμε τις τυπικές ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς και την οικογένεια των παιδιών, για την όραση, και ας προσπαθήσουμε να τις απαντήσουμε :

Εγώ ο πατέρας ή η μητέρα έχω πάρα πολύ υψηλή μυωπία και θέλω να βρώ κάποιο τρόπο να μην την αποκτήσει και το παιδί μου. Γίνεται αυτό;

Η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι η μυωπία δεν είναι απόλυτα κληρονομήσιμη. Σίγουρα οι οικογένειες που έχουν άτομα με μυωπία, πιο συχνά θα έχουν παιδιά με μυωπία, άρα υπάρχει κάποια μορφή κληρονομικότητας αλλά όχι απόλυτη.

Από όσα ξέρουμε σήμερα στον επιστημονικό τομέα για τον σχηματισμό και τη λειτουργία των ματιών δεν υπάρχει τρόπος σε νεανική ηλικία να αποφύγει κάποιος τν μυωπία ή την υπερμετρωπία. Είναι κάτι που γενετικά καθορίζεται στο νεογνό από τον χρόνο της εγκυμοσύνης και μάλιστα με διάφορες μεθόδους διάγνωσης ένας οφθαλμίατρος μπορεί να ξέρει περίπου πόσο μυωπία ή πόσο υπερμετρωπία θα έχει ένα παιδάκι από την εξέταση αυτή σε ηλικία μόλις έξι μηνών.

Δεν θα πρέπει λοιπόν να φοβούνται οι γονείς που έχουν υψηλές μυωπίες ή υπερμετρωπίες αν κάνουν κάτι λάθος και δεν κάνουν κάτι σωστό ώστε τα παιδιά τους να αποφύγουν αυτό το πρόβλημα.

Θα αναπτύξει περισσότερη μυωπία το παιδί μου εάν διαβάζει πολύ ή παρακολουθεί πολύ τηλεόραση;

Πάλι σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι δραστηριότητες που απαιτούν την αίσθηση της όρασης δεν μεταβάλλουν το διαθλαστικό status του παιδιού. Δηλαδή δεν μπορεί ένα παιδί διαβάζοντας πολύ να δημιουργήσει μυωπία.

Μάλλον το αντίστροφο συμβαίνει. Ενα παιδί που διαβάζει πολύ ή βλέπει πολύ τηλεόραση ζητά πολλά από το οπτικό του σύστημα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πιο νωρίς οι οπτικές αυτές, διαθλαστικές ανωμαλίες και να διορθώνονται, έτσι ώστε το παιδί αυτό να μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο κόπο στο διάβασμα ή στην τηλεόραση.

Ποια είναι η διαδικασία προστασίας των ματιών του παιδιού στην προσχολική και σχολική ηλικία τόσο στο παιχνίδι όσο και στα σπορ;

Πρέπει να σημειωθεί ότι, δυστυχώς ακόμα και στη χώρα μας, υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια τα οποία μπορούν να θέσουν σε σημαντικό κίνδυνο την όραση των παιδιών. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι οποιαδήποτε αεροβόλα παιχνίδια είναι άκρως επικίνδυνα και πολλά προκαλούν μόνιμες και ανατριχιαστικές βλάβες στα μάτια των παιδιών, καθώς τα βλήματα που χρησιμοποιούν είναι συνήθως από μόλυβδο και αν τύχει να τραυματίσουν τα ματάκια ενός παιδιού αυτό γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα και με καταστροφικά αποτελέσματα στην περαιτέρω όραση του παιδιού από αυτό το μάτι.

Απαγορεύεται λοιπόν η χρήση οποιουδήποτε αεροβόλου παιχνιδιού από παιδιά και φυσικά οι γονείς που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους 'παιχνίδια ενηλίκων' θα πρέπει να τα κλειδώνουν και να τα απομονώνουν από τη χρήση από τα παιδιά τους.

Είναι φυσικά στην κρίση των γονιών αλλά και των κατασκευαστών ότι πολλά άλλα παιχνίδια που χρησιμοποιούν αντικείμενα αιχμηρά τα οποία μπορούν να εκτοξευθούν με υψηλή ταχύτητα, μπορούν να φέρουν σε κίνδυνο την υγεία των ματιών.

Τέτοια μπορεί να είναι τόξα και βέλη, ή πιστολάκια που εκτοξεύουν βεντούζες κλπ. 'Ολα αυτά τα παιχνίδια, αναλόγως βέβαια με την αιχμηρότητά τους, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την όραση των παιδιών.

Το παιδί μου έχει στραβισμό. Τα μάτια του, το ένα ή και τα δύο του μάτια, 'ξεφεύγουν'. Θα περάσει αυτό με τον καιρό;

Κάθε παιδάκι μόλις γίνει αντιληπτό ότι έχει οποιασδήποτε μορφής στραβισμό ή το μάτι του μπορεί να φεύγει, χρειάζεται έναν πάρα πολύ γρήγορο αλλά και πάρα πολύ σημαντικό οφθαλμολογικό έλεγχο είτε από τον παιδίατρο, είτε από τον οφθαλμίατρο.

Ο λόγος είναι προφανής από ότι αναφέραμε παραπάνω, γιατί πολύ συνηθισμένα ένα παιδάκι που αρχίζει την ανάπτυξη της αμβλυωπίας θα σχηματίσει και στραβισμό. 'Ετσι, ο σχηματισμός στραβισμού ενός παιδιού είναι ένας κώδωνας κινδύνου για την υγεία των ματιών, τόσο όσον αφορά την αμβλυωπία, δηλαδή την για κάποιο λόγο μείωση της όρασης από το ένα μάτι όσο και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις τον σχηματισμό κάποιου κακοήθους όγκου στο ένα από τα δύο μάτια.

Άρα σε οποιαδήποτε στιγμή που οι γονείς αντιληφθούν τον σχηματισμό στραβισμού, αυτή είναι και η στιγμή που θα χρειαστεί ένας άμεσος οφθαλμολογικός έλεγχος.

Στο παιδί μου το ένα από τα δύο βλέφαρα φαίνεται να είναι πιο 'τεμπέλικο', στέκεται πιο χαμηλά από το άλλο. Είναι κάτι που θα καλυτερέψει;

Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά από την προηγούμενη ερώτηση. Συνήθως η 'πτώση' όπως λέγεται επιστημονικά, του βλεφάρου όταν είναι στο ένα από τα δύο μάτια και όταν αυτό δεν καλύπτει την κόρη του ματιού είναι κάτι που συνήθως περνά με την πάροδο της ηλικίας ή καλυτερεύει σημαντικά.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις στις οποίες η πτώση προκαλεί το βλέφαρο να καλύπτει όλο το ματάκι του παιδιού με αποτέλεσμα να καλύπτει και την κόρη του ματιού δεν επιτρέπει στο παιδί να βλέπει τον έξω κόσμο έξω από αυτό το μάτι και μπορεί έμμεσα να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο οπτικό σύστημα με το να του στερεί τα οπτικά ερεθίσματα, που όπως αναφέραμε πριν, μπορούν να σχηματίσουν πάρα πολύ δύσκολο επεισόδιο αμβλυωπίας.

Το παιδί μου έχει μυωπία και είναι στο σχολείο. Πώς μπορούμε να την εξαφανίσουμε;

Ζούμε όλοι μας σε μία εποχή στην οποία η διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού με laser γίνεται με τρομακτική επιτυχία. Ξέρουμε από τις στατιστικές των Η.Π.Α ότι φέτος πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων θα διορθώσουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία τους ή τον αστιγματισμό με μια μικροεπέμβαση laser.

Βέβαια, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, όσο και στις Η.Π.Α, αυτή είναι μια επέμβαση που γίνεται μόνο σε ηλικίες πάνω από 18 ετών και εφόσον η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός έχουν κριθεί από τον οφθαλμίατρο να είναι σε ένα σταθερό επίπεδο.

Άρα δεν υπάρχει κάποια μέθοδος σήμερα που να "διορθώνει" τη μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό σε παιδιά προσχολικής ή σχολικής ηλικίας.


Γράφει : Κανελλόπουλος Αναστάσιος (Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Παν/μίου Νέας Υόρκης)

Πηγή : www.iatronet.gr

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα : Διάγνωση και θεραπεία

Πόνος στον καρπό κατά τη χρήση του Η/Υ. Αθώο ή κάτι παραπάνω;

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος χρήστης Η/Υ ζητά την βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει τον πόνο που νιώθει στην εσωτερική πλευρά του καρπού του, συνοδευόμενο από μουδιάσματα των δακτύλων του. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για μία πάθηση που ονομάζεται Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα.

Τί είναι;

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μία επώδυνη πάθηση στον καρπό που οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου στην εσωτερική πλευρά του καρπού και μπορεί να προκληθεί από την υπέρχρηση του χεριού ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, όπως κατά τη χρήση του Η/Υ ή σε χειριστές κομπρεσέρ, νοικοκυρές κλπ.

Το μέσο νεύρο πορεύεται μέσα σε ένα κανάλι που σχηματίζουν τα οστά του καρπού και ο εγκάρσιος σύνδεσμος του καρπού και μπορεί να πιεστεί κατά την πορεία του.

Υπάρχουν προδιαθεσικοί παράγοντες;

H εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, η χρήση αντισυλληπτικών αλλά και παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός κ.α έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση του συνδρόμου.

Πώς εκδηλώνεται;

Είναι συχνότερο στις γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει μουδιάσματα στα 3 πρώτα δάκτυλα του χεριού, κυρίως στον αντίχειρα και τον δείκτη που σταδιακά μπορεί να χειροτερέψουν, πόνο, ο οποίος μπορεί να είναι και νυχτερινός, ενώ σε προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να εκδηλωθεί μυική αδυναμία στο χέρι με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκρατήσει αντικείμενα, ή να κουμπώσει κουμπιά κλπ.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Με την εμφάνιση των πρώτων ενοχλημάτων, ο ασθενής θα πρέπει να συμβουλευτεί τον Ορθοπαιδικό με σκοπό την πρόληψη της επιδείνωσης του συνδρόμου και τη λήψη της κατάλληλης θεραπείας. Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται από το ιστορικό και την κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με το νευροφυσιολογικό έλεγχο.

Πώς θεραπεύεται;

Στα αρχικά στάδια, η τροποποίηση των δραστηριοτήτων, τα φάρμακα, ο νάρθηκας και η τοπική έγχυση κορτιζόνης μπορεί να βοηθήσουν.
Όταν τα ενοχλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά ή όταν αρχίζει να εμφανίζεται μυική αδυναμία στο χέρι η θεραπεία είναι χειρουργική.

Στα χέρια ενός Ορθοπαιδικού Χειρουργού με εμπειρία η επέμβαση είναι σχετικά απλή, διενεργείται με τοπική αναισθησία και χωρίς να απαιτείται παραμονή στην κλινική. Με μικρή τομή γίνεται απελευθέρωση του μέσου νεύρου, με άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα και γρήγορη επάνοδο στην καθημερινότητα.


Γράφει : Κουμής Παναγιώτης (Ορθοπαιδικός Χειρουργός)

Πηγή : www.iatronet.gr

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Υγιεινό κολατσιό στο σχολείο

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τις τελευταίες δεκαετίες τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνουν δραματικά. Η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και οι λανθασμένες επιλογές τροφίμων είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που συνθέτουν το παραπάνω πρόβλημα.

Γενικότερα οι κακές διατροφικές συνήθειες σε αυτή την ηλικία θέτουν το παιδί σε κίνδυνο για ανάπτυξη, μακροπρόσθεσμα, διαφόρων προβλημάτων υγείας. Μην ξεχνάμε ότι η παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη, κατά την οποία σχηματίζεται ο αριθμός των λιποκυττάρων που θα έχει το άτομο και ως ενήλικας.

Κατά συνέπεια, ένας μαθητής που πάσχει από παιδική παχυσαρκία πιθανότατα θα ταλαιπωρείται με το βάρος του και ως ενήλικας και παράλληλα αυξάνει τις πιθανότητές του να εμφανίσει προβλήματα όπως διαβήτη και καρδιαγγειακά μετέπειτα στην ζωή του.

Επίσης, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες έχουν σαν αποτέλεσμα αρκετές φορές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών (όπως πχ αβιταμινώσεις) οι οποίες εμφανίζονται ως μια γενική αδυναμία, με αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση στο σχολείο και στις καθημερινές δραστηριότητες και γενικότερα λιγότερη αντοχή και διάθεση.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μια ελλειπής διατροφή μπορεί να συμβάλει στην καθυστέριση της σωματικής αναπτυξης ενός παιδιού. Το σίγουρο είναι ότι οι κακές διατροφικές επιλογές, λόγω της αυξημένης ενέργειας και της ποσότητας ζάχαρης που περιέχουν, επηρρεάζουν το βάρος και την υγεία των δοντιών στα παιδιά και συνιστάται προσοχή.

Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση

Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να :

  • διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
  • αναπληρώσει τις καθημερινές ‘φθορές’ με παραγωγή νέων κυττάρων
  • αντεπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
  • αναπτυχθεί
  • δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά


Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.

Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;

Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Πιο συγκεκριμένα υπαρχούν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνιστάται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής :

  • Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι)
  • Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.)
  • Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.)
  • Ομάδα λαχανικών και φρούτων
  • Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)


Αναλυτικότερα, το διαιτολόγιό του μπορεί να περιλαμβάνει :

  • μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα
  • 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα)
  • 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα)
  • 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια
  • 2 φορές την εβδομάδα ψάρι
  • 3-4 αυγά
  • 1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο
  • ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις
  • ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα

Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.

Υγιεινό και ελκυστικό κολατσιό στο σχολείο :

Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;

Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.


Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό - Τα οφέλη του κολατσιού :

  • Καλύτερη συγκέντρωση
  • Βελτιωμένη διάθεση
  • Περισσότερη ενέργεια
  • Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)


Τι να επιλέγουμε;

Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό :


  • Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
  • Σταφιδόψωμο
  • Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια
  • Μπάρες δημητριακών
  • Μπισκότα τύπου digestive
  • Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα
  • Σπιτικό κέικ
  • Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα
  • Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή / και ασβέστιο
  • Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα
  • Ξηροί καρποί
  • Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού
  • Ζελέ με φρέσκα φρούτα
  • Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ
  •  Ψωμί με ταχίνι και μέλι


Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού

Αντίθετα από τις παραπάνω προτεινόμενες επιλογές κολατσιού, υπάρχουν και εκείνες που συνιστάται να αποφεύγονται για τακτική κατανάλωση. Τέτοιες αποτελούν όσες είναι πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της ολικής και της ‘κακής’ χοληστερόλης και trans λιπαρά, μια άλλη κατηγορία λιπαρών ακόμη πιο επιβλαβή (τα οποία παράλληλα με τις δράσεις των κορεσμένων, μειώνουν και τα επίπεδα της "καλής" χοληστερόλης.

Trans λιπαρά οξέα υπάρχουν στο λίπος του μοσχαριού, στο βούτυρο και στο λίπος του γάλακτος, αλλά και στις τηγανιτές πατάτες. Τα μπισκότα που παρασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα φυτικά έλαια περιέχουν 3%-9% trans λιπαρά οξέα, ενώ πολλά είδη πρόχειρου φαγητού (fast food, snack) περιέχουν από 8%-10% trans λιπαρά οξέα.

Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο είναι και η περιεκτικότητα της ζάχαρης στο σνάκ του κολατσιού. Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό που προκαλεί τερηδόνα και φθορές στην υγεία των δοντιών. Παράλληλα, είναι από εκείνα τα διατροφικά συστατικά που λέμε ότι έχουν ‘κενές’ θερμίδες, δηλαδή εκτός από την ενέργεια που προσφέρουν δεν περιλαμβάνουν κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό (πρωτείνη, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ανόργανα στοιχεία).

Για το λόγο αυτό παραδείγματα λανθασμένων επιλογών για το σνακ του κολατσιού είναι τα παρακάτω, τα οποία καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται συχνά, αλλά να είναι η εξαίρεση στον κανόνα :

  • Έτοιμες τυρόπιττες, λουκανικόπιττες κτλ
  • Σοκαλατένια σνακς
  • Κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας
  • Γαριδάκια
  • Πατατάκια
  • Σάντουιτς με παχιά αλλαντικά (σαλάμι αέρος, μορταδέλλα, μπέικον)
  • Μπισκότα γεμιστά
  • Αναψυκτικά
  • Ντόνατς
  • Λουκουμάδες
  • Γκοφρέτες
  • Παγωτό


Γράφει : Ηλιοπούλου Ηλιάνα (Κλινικός Διαιτολόγος)

Πηγή : www.iatronet.gr

Σχολική τσάντα : Τι πρέπει να προσέξετε;

Οι τσάντες που κουβαλάνε οι μαθητές στην πλάτη αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Ειδικοί απαντούν σχετικά με την επίδραση του σακιδίου στους μυς και τα οστά των μαθητών, συμβουλεύουν για το σωστό είδος τσάντας που πρέπει να επιλέξετε και πώς να τη γεμίσετε και να τη φορέσετε, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να μεγιστοποιηθεί η άνεση.

Οι σχολικές τσάντες είναι είδος ευρείας κατανάλωσης, περιέχοντας όλα τα βασικά που χρειάζονται τα παιδιά για να περάσουν τη μέρα στο σχολείο. Αλλά όταν αρχίζει να βαραίνει, μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη;

Πολλοί γονείς απευθύνονται σε γιατρό νομίζοντας ότι το παιδί τους ενδεχομένως έχει σκολίωση λόγω βαριάς τσάντας, δηλώνει η Lori Karol, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών Χειρούργων. Στην πραγματικότητα, εξηγεί η Karol, η σκολίωση δεν αποτελεί πρόβλημα.

Ωστόσο, τα σακίδια πλάτης μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη, τον ώμο και τον λαιμό όταν είναι πολύ βαριές και μεταφέρονται για πολλή ώρα.

Ναι, δηλώνει η Karol, το παιδί σας θα μπορούσε να εμφανίσει πόνο που συνδέεται με βαριά τσάντα. Ωστόσο, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι το παιδί τους θα καταλήξει να έχει παραμόρφωση στην πλάτη ούτε ότι οι τσάντες πρόκειται να δημιουργήσουν πρόβλημα που θα χρειαστεί εγχείρηση.

Αν και οι τσάντες δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν μακροχρόνια βλάβη στους μυς ή στα οστά ως αποτέλεσμα της συνεχούς μεταφοράς, αποτελούν πιο φανερό κίνδυνο.

Υπάρχουν περιστατικά που το παιδί πέφτει και τραυματίζεται επειδή η τσάντα στην πλάτη είναι πολύ βαριά, δηλώνει ο William Hennrikus, της αμερικανικής ακαδημίας Παιδιάτρων.

Αν τα παιδιά κουβαλάνε τσάντα 18 κιλών και αυτά ζυγίζουν 36 κιλά μπορεί να πέσουν ή να μην έχουν αρκετή σταθερότητα να ισσοροπήσουν κατά τη διάρκεια της μέρας, ρισκάροντας τραυματισμό στον ώμο, το χέρι, το πόδι, ή κάτι χειρότερο.

Αγοράστε μια καλύτερη τσάντα

Υπάρχουν δεκάδες μάρκες τσαντών για να διαλέξει κάποιος. Όταν ψωνίζετε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς καλό είναι να ακολουθήσετε τα παρακάτω βασικά βήματα.

Δυο είναι καλύτερα από ένα. Παρόλο που το παιδί μπορεί να προτιμά την τσάντα που κρέμεται στον ένα ώμο, με το λουρί να περνά πάνω από το ένα στήθος, αποφύγετε να αγοράσετε μια τέτοια καθώς βάζει όλο το βάρος στον ένα ώμο, σύμφωνα με τον Ορθοπεδικό Χειρούργο Hennrikus, του παιδικού νοσοκομείου της Καλιφόρνια.

Τέτοια τσάντα σπρώχνει τον ώμο προς τα κάτω και μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, το λαιμό και τον ώμο. Επιλέξτε καλύτερα μια τσάντα με δυο λουριά που μοιράζει το βάρος μεταξύ των ώμων.

Να έχει σκληρή επένδυση. Τα λουριά με ενίσχυση τα εμποδίζουν από το να μπαίνουν βαθιά στον ώμο, την πλάτη και το λαιμό του παιδιού.

Μια τσάντα γεμάτη με πολλά βιβλία μπορεί να είναι βάρος για το παιδί. Πριν αρχίσετε να τη γεμίζετε, οι ειδικοί συνιστούν οδηγίες για να μετρήσετε το βάρος της έναντι του σωματικού βάρους.

Ειδικοί συνιστούν το βάρος της τσάντας που κουβαλά ένα παιδί να μην ξεπερνά το 15-20% του σωματικού του βάρους.

Ένας εύκολος τρόπος να διαπιστώσετε πόσο ζυγίζει πραγματικά η τσάντα είναι να τη βάλετε στη ζυγαριά του μπάνιου. Αν και μπορεί να μην είναι ακριβής, θα σας δείξει αν βρίσκεστε στην επικίνδυνη ζώνη και αν βάζετε το παιδί σας σε κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην πλάτη.

Μια λογική σύσταση είναι η μείωση κατά 10% στο βάρος της τσάντας έναντι του σωματικού βάρους. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τραυματισμού σχετιζόμενου με πτώση και θα ανακουφίσει τον πόνο που προέρχεται από τη μεταφορά τεράστιων τσαντών φορτωμένων με σχολικά είδη.

Με το 10% σαν πιο συντηρητικό στόχο, ακολουθεί κατάλογος σωματικού βάρους για να υπολογιστεί πόσο βάρος θα πρέπει να μεταφέρει το παιδί.

Για παράδειγμα, για σωματικό βάρος 22 κιλών η τσάντα πρέπει να ζυγίζει 2, μαθητής 34 κιλών πρέπει να έχει τσάντα 3,4 κιλών, ενώ αν ζυγίζει 45 κιλά η τσάντα του πρέπει να ζυγίζει 4,5.

Ξέρετε τι τσάντα να αγοράσετε, πώς να τη γεμίσετε και πόσο πρέπει να ζυγίζει. Όμως γνωρίζει το παιδί σας πώς να τη φορέσει σωστά; Ακολουθούν συμβουλές ειδικών για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μετριάσουν το φορτίο.

Να χρησιμοποιείτε τα λουριά και για τους δυο ώμους. Αν το φορτίο είναι στον ένα ώμο μπορεί να προκληθεί μυϊκός πόνος στο λαιμό, την πλάτη και τον ώμο.

Αφήστε τα παιδιά να διαπιστώσουν σε πιο σημείο πάνω τους είναι πιο άνετη η τσάντα, αλλά προσπαθήστε να σφίξετε τα λουριά για να είναι η τσάντα κολλημένη στο σώμα. Ωστόσο, μην το παρακάνετε. Δεν θα πρέπει να σφίγγουν τους ώμους.

Οι τσάντες είναι γεμάτες τσέπες και θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε όλες. Μοιράστε το βάρος στις διάφορες θήκες για να ομαλοποιήσετε το βάρος και αποφύγετε να βάζετε όλα τα βιβλία σε μια περιοχή με αποτέλεσμα να γίνεται βαριά στον πάτο ή στο πάνω μέρος.

Να θυμάστε ότι δουλεύουν και τα χέρια του παιδιού. Επειδή έχετε σακίδιο πλάτης δεν σημαίνει ότι όλα τα πράγματα θα πρέπει να μεταφέρονται με αυτό. Μπορούν τα παιδιά να βγάλουν ένα ή δυο βιβλία από την τσάντα και να τα μεταφέρουν στα χέρια.


Επιμέλεια : Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : www.iatronet.gr

11 ερωτήσεις για τη δυσλεξία

Τι είναι η δυσλεξία;

Δυσλεξία είναι η ειδική μαθησιακή δυσκολία που εντοπίζεται στο γραπτό λόγο και αφορά ιδιαίτερα την ανάγνωση, τη γραφή και την ορθογραφία. Προϋποθέτει ότι το παιδί έχει φυσιολογική νοημοσύνη και έχει μπει σ΄ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Ως εκ τούτου, αποκλείονται τα παιδιά που έχουν χαμηλή νοημοσύνη, απουσίες από το σχολείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα και συχνές αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος.


Πόσο συχνά συναντάται η δυσλεξία;

Η δυσλεξία είναι 'γνωστή' πάνω από 100 χρόνια. Είναι έμφυτη και σε ποσοστό 70-80% κληρονομική. Παρουσιάζεται στο 12-15% του πληθυσμού της γης. Υπολογίζεται ότι η δυσλεξία παρατηρείται στο 3% των παιδιών και σε αναλογία 4:1 αγόρια:κορίτσια.

Δυσλεξία παρατηρείται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε αριστερόχειρες.


Ποια είναι τα αίτια;

Δεν είναι ασθένεια. Δεν είναι εμπόδιο. Τα αίτια της δυσλεξίας είναι νευρολογικής φύσεως. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει πως τα ακουστικά και οπτικά κέντρα του εγκεφάλου των δυσλεξικών ατόμων είναι 27% μικρότερα από εκείνα των μη δυσλεξικών ατόμων.


Πότε ο γονιός αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει με το παιδί:

Τη δυσλεξία την αντιλαμβανόμαστε συνήθως αφού το παιδί φοιτήσει για ένα διάστημα στην Α΄δημοτικού και εμφανίσει μια ανεξήγητη και απροσδόκητη δυσκολία στην εκμάθηση της ανάγνωσης ή της γραφής ή και των δυο.


Πρέπει με τα πρώτα λάθη να ανησυχήσουμε;

Μια μικρή επιβράδυνση ή δυσκολία στην εκμάθηση των πρώτων γραμμάτων, δεν σημαίνει οπωσδήποτε δυσλεξία. Μπορεί το παιδί για παράδειγμα να αντιμετωπίζει ένα παροδικό ή μονιμότερο ψυχολογικό πρόβλημα ή ίσως να υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τον δάσκαλο.


Ποια είναι κάποια από αυτά τα σημάδια;

Έντονη δυσκολία στους πρώτους μήνες της σχολικής εκπαίδευσης ή αν κάνει κάποια από τα τυπικά λάθη όπως παραλείψεις γραμμάτων, αντιστροφές γραμμάτων ή αριθμών ή επαναλήψεις λέξεων ή 'καθρεπτική' γραφή, αντιμεταθέσεις συλλαβών, τότε θα πρέπει οι γονείς να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό.


Πόσο δύσκολη είναι η θεραπεία της δυσλεξίας;

Η δυσλεξία, αν διαγνωσθεί έγκαιρα, μπορεί να θεραπευτεί σε μεγάλο ποσοστό. Πρέπει επομένως να τονίσουμε ότι η έγκαιρη διάγνωση ή καλύτερα η πρόγνωση της δυσλεξίας, καθορίζει και την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισής της.


Πόσο διαρκεί η αποκατάσταση;

Αυτό εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό μάθησης, αλλά συγχρόνως και οι γονείς οφείλουν να βοηθήσουν συναισθηματικά την προσπάθεια των παιδιών τους. Σε περίπου δυο μήνες το πολύ, το παιδί και οι γονείς καθώς και οι δάσκαλοι βλέπουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.


Ποιο είναι το ποσοστό δυσλεξίας στην Ελλάδα;

Μετά από έρευνες του Υπουργείου, το ποσοστό δυσλεξίας φάνηκε πως ανέρχεται στο 5%. Παλαιότερα που η ενημέρωση ήταν ελλιπής, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θεωρούσαν 'αδιάφορους' ή 'τεμπέληδες' τους μαθητές εκείνους που είχαν δυσκολία στην ανάγνωση, στη γραφή, στη μνήμη ή στα μαθηματικά και δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα μαζί τους.


Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης διάγνωσης;

Εάν γίνει η διάγνωση έγκαιρα και από κάποιον ειδικό στις δυο πρώτες τάξεις του δημοτικού, το ποσοστό επιτυχίας στην αντιμετώπιση της δυσλεξίας είναι εξαιρετικά ομαλό.


Ποια είναι η επίδοση των μαθητών με δυσλεξία στα προφορικά;

Στις προφορικές εξετάσεις η επίδοσή τους είναι σαφώς καλύτερη από την εικόνα που παρουσιάζουν στα γραπτά τους.



Γράφει : Τσουκαλά Μαρινέλλα (Μ.Α., CCC-SLP, Παθολόγος Λόγου - Φωνής - Ομιλίας)

Πηγή : www.iatronet.gr

4 συμβουλές για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά

Η επιστροφή στο σχολείο, συνήθως συνοδεύεται και από αρρώστιες που επισκέπτονται τους μικρούς μαθητές, όπως κρυολογήματα, ωτίτιδες και στομαχικές διαταραχές.

Οι γονείς μικρών παιδιών γνωρίζουν καλά το σενάριο, αλλά αποτελεί πρόβλημα που επηρεάζει επίσης πολλούς άλλους. Δάσκαλοι, γονείς και έφηβοι, όπως και οποιοσδήποτε παρακολουθεί μαθήματα πρέπει να ανησυχεί για τα μικρόβια της επιστροφής στο σχολείο.

Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να προετοιμαστείτε. Ακολουθούν 4 συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, που μπορούν να δώσουν καλύτερες πιθανότητες στην οικογένειά σας να αποφύγει την αρρώστια.

Επαναλάβετε τα βασικά της υγιεινής. Τα παιδιά ορισμένες φορές βιάζονται τόσο να παίξουν που ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους. Τώρα είναι καλή ώρα να τους θυμίσετε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, πριν τα γεύματα και μετά από κάθε επίσκεψη στο μπάνιο. Σιγουρευτείτε όμως ότι δεν το παρακάνουν, γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Προσθέστε βατόμουρα στα πρωινά σας δημητριακά. Είναι απλό αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μην υποτιμάτε την αντιοξειδωτική δύναμη του βατόμουρου. Τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερο σκορ ORAC, μέτρηση αντιοξειδωτικής ικανότητας, σε σχέση με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Όσον αφορά την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, η αποφυγή του αρνητικού είναι το ίδιο σημαντική με την πρόσθεση του θετικού. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα τρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και συμβάλλουν σε φλεγμονή. Περιλαμβάνονται σε ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, γλυκά και αναψυκτικά.

Ασκηθείτε περισσότερο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αθληθούν σε μια ομάδα. Αν δεν το προτιμήσουν, φροντίστε να έχουν χρόνο να παίζουν ενεργά, καθημερινά. Πώς βοηθά αυτό; Πoλλές έρευνες υποδεικνύουν ότι η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό. Για παράδειγμα, έρευνα του 2012 που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Sports Medicine’, ανακάλυψε ότι όσο πιο σωματικά σε φόρμα είναι κάποιο παιδί τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κρυολόγημα το χειμώνα.



Επιμέλεια : Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόγραμμα διατροφής για ένα παιδί τη νέα σχολική χρονιά

Οι διακοπές τελείωσαν και τα κεφάλια μέσα. Νέα σχολική χρονιά έρχεται και ζητείται πρόγραμμα και στη διατροφή ενός παιδιού. Πώς όμως πρέπει να είναι αυτό;

Καλό πρωινό
Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας ενός παιδιού και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά. Ένα πλούσιο πρωινό βοηθάει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του οργανισμού σωματική και πνευματική, δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σνακς
Θα πρέπει ένα παιδί να παρέχει τροφή και ενέργεια στον εγκέφαλό του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Να μην έχει απότομα γεύματα, που προκαλούν υπνηλία Βάλτε στη διατροφή του μικρά και συχνά γεύματα για να τροφοδοτείτε τον εγκέφαλό συνεχώς με ενέργεια. Έχετε κοντά του στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο σπίτι εκεί που διαβάζει μικρά σνακ, υπό μορφή φρούτων, κομμένων λαχανικών, ανάλατων ξηρών καρπών.

Κυρίως γεύμα
Τα κυρίως γεύματά να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται με λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). Αυξήστε τα όσπρια και τα λαδερά, το ψάρι και τα πουλερικά και μειώστε το κόκκινο κρέας

Βραδινό
Μην φορτώνεται πάρα πολύ το βραδινό του γεύμα, ιδιαιτέρως όταν διαβάζει και το βράδυ. Η υπερβολική ποσότητα φαγητού παίρνει αίμα από τον εγκέφαλο για το στομάχι και δημιουργεί υπνηλία.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Μερικά από τα καλύτερα κόλπα μαγειρικής!

Για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη και το μαγείρεμα παιχνιδάκι, μαζέψαμε μερικά από τα καλύτερα κολπάκια μαγειρικής και όχι μόνο, και σας τα παρουσιάζουμε!

Ντοματοσαλάτα
Όταν αλατίζουμε τις ντομάτες το αλάτι σιγά σιγά τραβάει το νερό τους, με αποτέλεσμα να μαραζώνουν και να νερώνει η ντοματοσαλάτα. Γι αυτό καλό είναι να την αλατίζουμε μόλις τη σερβίρουμε στο τραπέζι και όχι πιο πριν.

Μακαρόνια και  βράσιμο
Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέστε λίγο λάδι, μία - δύο κουταλιές, στο νερό όταν βράζουν.

Πατάτες και φύτρες
Όταν φυλάμε πατάτες στην αποθήκη ή οπουδήποτε αλλού και δεν θέλουμε να βγάλουν γρήγορα φύτρες, βάζουμε ανάμεσά τους ένα μήλο. Θα καθυστερήσει για μεγάλο διάστημα το φύτρωμα των ριζών.

Κρεμμύδι που καίει
Για να μην καίει στις σαλάτες το κρεμμύδι όταν είναι φρέσκο, το βάζετε σε νερό με αλάτι για αρκετή ώρα . Ύστερα το ξεπλένετε για να μην είναι αλμυρό !! Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να το φάνε και τα παιδιά ..

Κρεμμύδια
Όταν προσθέτετε κρεμμύδια σε κάποιο φαγητό, πριν τα ρίξετε στο τηγανάκι αλατίστε το λάδι, που ήδη ζεσταίνετε (μην ξεχάσετε να βάλετε και λιγότερο αλάτι στο φαγητό) κι έπειτα ρίξτε τα κρεμμύδια. Δεν μαυρίζουν με τίποτα.

Πατάτες με κρούστα
Αφού καθαρίσουμε τις πατάτες τις λαδώνουμε καλά με λάδι στα χέρια μας, κάνουν ωραία κρούστα!

Μαλακό χταπόδι
Στο βράσιμο του χταποδιού βάλτε ένα φελλό κρασιού .Ο φελλός του κρασιού περιέχει ΤΑΝΙΝΗ . Θα κάνει το κρέας του μαλακό, χωρίς αυτό να βράσει πάρα πολύ.

Τραγανές πατάτες φούρνου
Για να γίνουν τραγανές οι πατάτες φούρνου, πανάρετέ τις με αλεύρι ή αλεύρι και φρυγανιά, όπου θα έχετε προσθέσει τα αγαπημένα μυρωδικά ή μπαχαρικά (θυμάρι, βασιλικό, κύμινο κλπ) και φυσικά αλάτι. Μετά βάλτε τις στο ταψί με το λάδι ή το βούτυρο και ανακατέψτε τις. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατέψτε άλλη μία φορά.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Σεπτέμβρης ο πιο ύπουλος μήνας για τα κιλά σας

Πολλοί νομίζουν ότι ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας για δίαιτα. Μια καλή ευκαιρία για να μπει σε μία τάξη η διατροφή τους, μετά τις διακοπές, και να επιστρέψουν εύκολα στα κιλά τους.
Ξεκινάνε λοιπόν μια διατροφή, αλλά ως δια μαγείας διαπιστώνουν ότι η ζυγαριά είναι κολλημένη και παρά το ότι προσπαθούν, δεν χάνουν γραμμάριο.

Το γεγονός αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο, καθώς οι περισσότεροι ξεχνάνε ότι η απώλεια βάρους δεν έχει να κάνει με το τι τρώμε αλλά και με τι καίμε. Μπορεί δηλαδή να συμμαζεύουμε τα εισερχόμενα, αλλά τα εξερχόμενα, δηλαδή οι θερμίδες που καίμε μειώνονται.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; 

Πολύ απλά γιατί ενώ το καλοκαίρι η θάλασσα, το κολύμπι, το περπάτημα, μας βοηθούν να έχουμε μια πιο ενισχυμένη φυσική δραστηριότητα, η επαναφορά στην καθημερινότητα του Σεπτεμβρίου, με την πολύωρη καθιστική εργασία, έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι καύσεις που κάνουμε καθημερινά.

Αποτέλεσμα : η ζυγαριά να είναι κολλημένη.

Για να αποφύγετε λοιπόν τις δυσάρεστες εκπλήξεις στη ζυγαριά, θυμηθείτε πέρα από τη σωστή διατροφή, να βρείτε κάποιο τρόπο για να έχετε καθημερινά μια σταθερά ενισχυμένη φυσική δραστηριότητα.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Διατροφή

Ξεκινάτε διατροφή και θέλετε να τρώτε υγιεινά; Παρακάτω σας έχουμε τους πιο βασικούς κανόνες μιας σωστής και υγιεινής διατροφής. Ακολουθήστε τους :

  • Τρώτε πάντα ένα καλό πρωινό στο σπίτι. Το πρωινό αποτελεί ίσως το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και αναπόσπαστο κομμάτι ενός σωστού και ισορροπημένου διαιτολογίου, καθώς παρέχει στον οργανισμό την απαιτούμενη ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά.


  • Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο μικρά ενδιάμεσα γεύματα, που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των κυρίως γευμάτων (όπως φρούτα, μπάρες δημητριακών, γαλακτοκομικά, ελαφριά σάντουιτς με ζαμπόν γαλοπούλας, 1 κομμάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ).


  • Προσπαθήστε το κυρίως γεύμα να μην είναι αργά μέσα στην ημέρα και να είναι πλήρες.. Πάντα να συνοδεύετε με λαχανικά και να περιέχει ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο).


  • Προτιμήστε άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι, όπως επίσης και ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα αντί για κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι)


  • Το κόκκινο κρέας δεν θα πρέπει να καταναλώνεται πάνω από 1- 2 φορές το μήνα.


  • Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα όσπρια και λαδερά φαγητά.


  • Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο χυμό ημερησίως.


  • Να υπάρχει πάντα σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα.


  • Μην ξαπλώνετε μετά τα γεύματά σας. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 1 ½ με 2 ώρες αφότου έχετε φάει.


  • Πίνετε άφθονο νερό, τουλάχιστον 8 -10 ποτήρια ημερησίως.


  • Καταναλώνεται τουλάχιστον 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως (1 μερίδα = 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 μικρό κομμάτι τυρί).


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου στη διατροφή σας

Ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται απαραίτητα ασβέστιο. Τα ασβέστιο αποτελεί βασικό συστατικό των οστών μας, των δοντιών, συμβάλλει στην καλή καρδιακή και νευρομυική λειτουργία και πολλά άλλα. Είναι κατά συνέπεια απαραίτητο να καταναλώνουμε καθημερινά τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό. Ας δούμε τις καλύτερες από αυτές :

Γάλα : Ένα ποτήρι γάλα μας προμηθεύει μέχρι και το 30 % των ημερήσιων αναγκών μας σε ασβέστιο. Προτιμάτε χαμηλών λιπαρών αλλά όχι εντελώς άπαχο, καθώς το 0 % δεν βοηθάει την καλή απορρόφηση του ασβεστίου, λόγω χαμηλής απορροφητικότητας της βιταμίνης D. H βιταμίνη D συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές..

Γιαούρτι : Το γιαούρτι αποτελεί ένα πρακτικό και υγιεινό τρόπο για να πάρετε την καθημερινή σας δόση σε ασβέστιο. Ένα κεσεδάκι γιαούρτι παρέχει μέχρι και 300 – 350 mg ασβεστίου, με μέση ημερήσια ανάγκη για υγιής ενήλικες τα 900 – 1000 mg.

Tofu : Επίσης γνωστό στις τάξεις κυρίων των φυτοφάγων και είναι πηγμένο γάλα για τυρί από φασόλια σόγιας. Είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά πιάτα της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Λίγο πιο ξινό από το κανονικό τυρί, στα 100 γραμμάρια παρέχει 350 mg ασβεστίου.

Σπανάκι : Όχι τόσο καλή πηγή ασβεστίου όσο τα γαλακτοκομικά, αλλά από της καλύτερες στο φυτικό βασίλειο. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι παρέχει 245 mg ασβεστίου. Όμως, τα οξαλικά και φυτικά οξέα που υπάρχουν στο σπανάκι εμποδίζουν την απορρόφηση του. Ωστόσο όταν το σπανάκι μαγειρευτεί, μειώνεται η επίδραση αυτών των ενώσεων και αυξάνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.

Σουσάμι : Οι σπόροι του αποτελούν μια πλούσια πηγή ασβεστίου. Μια κουταλιά της σούπας σουσάμι παρέχει 88 mg ασβεστίου. Ωστόσο και εδώ η παρουσία οξαλικών μειώνει λίγο την απορρόφηση. Παρολαυτά αποτελεί μια πολύ καλή πηγή.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Η έναρξη της σεξουαλικής ζωής

Στην ηλικία των 17,6 ετών ξεκινούν – κατά μέσο όρο – τα σεξουαλική τους ζωή τα Ελληνόπουλα. Το 58,7% δηλώνουν ότι η πρώτη τους επαφή έγινε με μόνιμο σύντροφο και το 17% με κάποιον περιστασιακό.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 1.000 σπουδαστές ΤΕΙ, ηλικίας 17 έως 21 ετών και η οποία παρουσιάστηκε στο 25ο Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο, που γίνεται στην Αθήνα.

Από τις απαντήσεις των σπουδαστών φαίνεται ότι η σεξουαλική πρώτη επαφή αποκτήθηκε – ως εμπειρία – πρόθυμα από το 75% των ερωτηθέντων, για το 2,3% κάτω από πίεση και για το 0,5% με βίαιο τρόπο. Η επαφή έγινε κάτω από την επήρεια οινοπνεύματος και ουσιών σε ποσοστό 0,9% και 0,4% αντίστοιχα.

Οι γνώσεις των σπουδαστών σχετικά με τις ερωτικές επαφές προέρχονταν από μαθήματα σεξουαλικής αγωγής σε ποσοστό 68,8%, από την οικογένεια σε ποσοστό 13,8%, από τον πατέρα (1,8%), τη μητέρα (8%), το σχολείο (2,6%) και τους φίλους (9,7%).

Σε ότι αφορά στις μεθόδους αντισύλληψης, το 62,4% δήλωσαν ότι χρησιμοποιεί μεθόδους αντισύλληψης, το 52,8% προφυλακτικό, ενώ 6,7% προτίμησε τη διακεκομμένη επαφή.

Το ποσοστό εγκυμοσύνης που καταγράφηκε ήταν 4,1% και το ποσοστό των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων ήταν 6,3%. Συμπερασματικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες για την εκπαίδευση σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικής υγείας, αν και το επίπεδο ενημέρωσης δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλό.

Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Επιστημών Υγείας Αθηνών αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες παρενέργειες από την κατανάλωση αλκοόλ και από το κάπνισμα, όπως φαίνεται από άλλη έρευνα που έγινε σε 954 σπουδαστές ηλικίας 17 έως 22 ετών.

Το 89% των σπουδαστών όταν καταναλώνουν αλκοόλ δεν οδηγούν, ενώ το 66% δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Συγκεκριμένα, το 24% των σπουδαστών δεν έχουν δοκιμάσει ποτέ κάποιο αλκοολούχο ποτό, το 76% μία φορά και το 54% περιστασιακά.

Από όσους καταναλώνουν αλκοόλ, το 27% πίνουν μία φορά την εβδομάδα, το 16% περίπου 2 έως 3 φορές την εβδομάδα, το 2% σε καθημερινή βάση, ενώ το 45% προτιμά τα ελαφριά ποτά και το 31% τα πιο ‘βαριά’. Το 55% έχουν μεθύσει και το 18% προχώρησαν σε μη σχεδιασμένη σεξουαλική επαφή.

Σε ότι αφορά στο κάπνισμα, το 34% των σπουδαστών είναι καπνιστές, από τους οποίους το 39% λόγω συνήθειας και το 48% λόγω απόλαυσης. Χρήστες τοξικών ουσιών ήταν 50 σπουδαστές (5%), με βασική ουσία χρήσης τη μαριχουάνα (74%), ενώ ορισμένοι δήλωσαν χρήση κοκαΐνης και ηρωίνης.


Πηγή : www.iatronet.gr

4 συμβουλές για γερό ανοσοποιητικό στα παιδιά

Η επιστροφή στο σχολείο, συνήθως συνοδεύεται και από αρρώστιες που επισκέπτονται τους μικρούς μαθητές, όπως κρυολογήματα, ωτίτιδες και στομαχικές διαταραχές.

Οι γονείς μικρών παιδιών γνωρίζουν καλά το σενάριο, αλλά αποτελεί πρόβλημα που επηρεάζει επίσης πολλούς άλλους. Δάσκαλοι, γονείς και έφηβοι, όπως και οποιοσδήποτε παρακολουθεί μαθήματα πρέπει να ανησυχεί για τα μικρόβια της επιστροφής στο σχολείο.

Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος να προετοιμαστείτε. Ακολουθούν 4 συμβουλές ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, που μπορούν να δώσουν καλύτερες πιθανότητες στην οικογένειά σας να αποφύγει την αρρώστια.

Επαναλάβετε τα βασικά της υγιεινής. Τα παιδιά ορισμένες φορές βιάζονται τόσο να παίξουν που ξεχνούν να πλύνουν τα χέρια τους. Τώρα είναι καλή ώρα να τους θυμίσετε τη σημασία του πλυσίματος των χεριών, πριν τα γεύματα και μετά από κάθε επίσκεψη στο μπάνιο. Σιγουρευτείτε όμως ότι δεν το παρακάνουν, γιατί αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό.

Προσθέστε βατόμουρα στα πρωινά σας δημητριακά. Είναι απλό αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μην υποτιμάτε την αντιοξειδωτική δύναμη του βατόμουρου. Τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερο σκορ ORAC, μέτρηση αντιοξειδωτικής ικανότητας, σε σχέση με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Μειώστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα. Όσον αφορά την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, η αποφυγή του αρνητικού είναι το ίδιο σημαντική με την πρόσθεση του θετικού. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα τρέφουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και συμβάλλουν σε φλεγμονή. Περιλαμβάνονται σε ζυμαρικά, ψωμί, κέικ, γλυκά και αναψυκτικά.

Ασκηθείτε περισσότερο. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αθληθούν σε μια ομάδα. Αν δεν το προτιμήσουν, φροντίστε να έχουν χρόνο να παίζουν ενεργά, καθημερινά. Πώς βοηθά αυτό; Πoλλές έρευνες υποδεικνύουν ότι η άσκηση ενισχύει το ανοσοποιητικό. Για παράδειγμα, έρευνα του 2012 που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Journal of Sports Medicine’, ανακάλυψε ότι όσο πιο σωματικά σε φόρμα είναι κάποιο παιδί τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει κρυολόγημα το χειμώνα.


Πηγή : www.iatronet.gr

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Στένωση καρωτίδων : Πως να προλάβετε το εγκεφαλικό!

Η καρωτιδική στένωση είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στον καρωτιδικό διχασμό που έχει σαν συνέπεια την στένωση των αγγείων. Σπάνια η στένωση μπορεί να μην οφείλεται σε αθηρωματική βλάβη, αλλά σε άλλα αίτια (π.χ. ινομυϊκή δυσπλασία).

Ποιες είναι οι συνέπειές της;

Όταν η πλάκα προκαλεί μεγάλη στένωση αυξάνει η πιθανότητα να σχηματισθεί θρόμβος αίματος ή να ραγεί η αθηρωματική πλάκα με αποτέλεσμα να αποσπασθούν τμήματα του θρόμβου ή της πλάκας που λέγονται έμβολα και στη συνέχεια να αποφράξουν αρτηρίες του εγκεφάλου και να προκαλέσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποιοι παράγοντες συντελούν στην δημιουργία της;

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι κοινοί με όλα τα νοσήματα που σχετίζονται με την αθηρωματική νόσο, όπως η στεφανιαία νόσος, περιφερική αρτηριοπάθεια και είναι :
  • Ηλικία
  • Κάπνισμα
  • Δυσλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη, τριγλυκερίδια)
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Υπέρταση
  • Παχυσαρκία-μειωμένη φυσική δραστηριότητα

Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι ασθενείς που έχουν αυτούς του προδιαθεσικούς παράγοντες να προσπαθούν για την αποκατάστασή τους με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με τροποποίηση του τρόπου ζωής τους (π.χ. δίαιτα, άσκηση κλπ.) ώστε να προλαμβάνεται η εξέλιξη της νόσου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρωτιδικής στένωσης;

Δυστυχώς σε μεγάλο αριθμό των ασθενών η πρώτη εκδήλωση μπορεί να είναι εγκεφαλικό επεισόδιο (μικρής ή μεγάλη βαρύτητας). Σε αρκετούς όμως ασθενείς η πρώτη εκδήλωση – σύμπτωμα μπορεί να είναι ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (δηλαδή απώλεια της συνείδησης ή της όρασης από το ένα μάτι, διαταραχές της ομιλίας, μούδιασμα του ενός χεριού/ποδιού με διάρκεια από λεπτά έως και ώρες.
Στους ασυμπτωματικούς ασθενείς η ακρόαση ενός φυσήματος στον τράχηλο από το γιατρό τους μπορεί να οδηγήσεις στην διάγνωση της νόσου πριν να γίνει συμπτωματική (παροδικό ή μόνιμο εγκεφαλικό επεισόδιο).
Η έγκαιρη πρώιμη διάγνωση της νόσου είναι πολύ σημαντική για την καλή έκβαση των ασθενών και στα δύο στάδια της νόσου.

Πώς γίνεται η διάγνωση της καρωτιδικής στένωσης;

Η εξέταση με έγχρωμο υπερηχογράφημα (Triplex) είναι αξιόπιστη και παράλληλα απλή και οικονομική μέθοδος για την διάγνωση και στη συνέχεια την παρακολούθηση της νόσου όλων των ασθενών (ασυμπτωματικών και συμπτωματικών). Η αγγειογραφία (κλασσική, μαγνητική ή με αξονικό τομογράφο) χρειάζεται ΜΟΝΟ για τον σχεδιασμό της επεμβατικής αντιμετώπισης όταν αυτή ενδείκνυται και ΟΧΙ για την διάγνωση και παρακολούθηση της νόσου.

Πως γίνεται η θεραπεία της καρωτιδικής στένωσης;

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνει όταν η στένωση της καρωτίδας είναι μεγαλύτερη από το 70% (με κριτήριο την ταχύτητα ροής του αίματος στο Triplex είτε με ειδικές μετρήσεις στην περίπτωση της αγγειογραφίας).
Σύμφωνα λοιπόν με τις μελέτες και τις κατευθυντήριες οδηγίες των Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικών Επιστημονικών Εταιρειών, όλοι οι ασθενείς με καρωτιδική στένωση από 50% πρέπει να αντιμετωπίζονται με επέμβαση (ενδαρτηρεκτομή ή αγγειοπλαστική).
Όλοι όμως οι ασθενείς με στένωση μεγαλύτερη από 30% πρέπει να παίρνουν κατάλληλη φαρμακευτική και υπεινοδιαιτητική αγωγή (διακοπή καπνίσματος δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, σωματική άσκηση, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης και σακχάρου).

Ποια είναι η κατάλληλα φαρμακευτική αγωγή;

Δύο είναι οι κύριοι φαρμακευτικοί παράγοντες :
  • Αντιαιμοπεταλικά (ασπιρίνη 100mg/ημ. ή κλοπιδογρέλλη 75mg/ημ.)
  • Στατίνες που παράλληλα με την ρύθμιση των λιπιδίων φαίνεται σύμφωνα με μελέτες ότι επιτυγχάνουν σταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας και μειώνουν την πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου του ασθενούς.


Ποιες είναι οι επεμβατικές μέθοδοι χειρουργικής θεραπείας;
  • Ενδαρτηεκτομή της καρωτίδας
  • Αγγειοπλαστική της καρωτίδας


Ενδαρτηεκτομή της καρωτίδας

Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία, με μικρή τομή στον τράχηλο. Παρασκευάζεται η καρωτίδα, διανοίγεται, αφαιρείται η αθηρωματική πλάκα και στην συνέχεια συγκλείεται είτε άμεσα, είτε με χρησιμοποίηση ενός εμβαλώματος (patch).
Η διάρκεια της είναι συνήθως 1-2 ώρες και η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών (εγκεφαλικό, έμφραγμα μυοκαρδίου) είναι μικρότερη 3% . Λιγότερο σοβαρή και συνήθως παραδοσιακή επιπλοκή είναι η βλάβη νεύρων της περιοχής.

Αγγειοπλαστική της καρωτίδας

Πρόκειται για επέμβαση που γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία, με παρακέντηση της μηριαίας ή με πολύ μικρή τομή στη βάση του τραχήλου. Η αθηρωματική πλάκα ανακατανέμεται στο αγγειακό τοίχωμα συνήθως με την χρησιμοποίηση ενός stent και μιας συσκευής εγκεφαλικής προστασίας. Η διάρκειά της είναι συνήθως μια ώρα και η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών (εγκεφαλικό, έμφραγμα μυοκαρδίου) είναι από 3% έως 5%.

Ποια επεμβατική μέθοδος είναι καλύτερη;

Και οι δύο μέθοδοι έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις που εξατομικεύονται για κάθε ασθενή. Ο Αγγειοχειρουργός είναι ο μόνος γιατρός που είναι εκπαιδευμένος και μπορεί να αντιμετωπίσει τη νόσο και με τις δύο τεχνικές. Κατά συνέπεια, είναι αυτός που θα ενημερώσει τον ασθενή για το ποια μέθοδος είναι καταλληλότερη για την περίπτωσή του.

Μετά την επέμβαση τι πρέπει να κάνω;

Επειδή η νόσος μπορεί να εμφανισθεί και σε άλλα αγγεία (π.χ. καρωτίδα άλλης πλευράς, αρτηρίες κάτω άκρων) ή να εμφανισθεί με μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα επαναστένωση της καρωτίδας που υποβλήθηκε σε επέμβαση, είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες της φαρμακευτικής και υγιεινοδιαιτιτικής αγωγής καθώς και να παρακολουθείται συχνά από τον γιατρό του.


Γράφει : Αχιλλέας Νικολάου (Αγγειοχειρουργός)

Πηγή : www.doctorschannel.gr

Ποια ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν εξυπνότερα τα παιδιά;

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στρατηγικής μπορεί να ενισχύσουν την εγρήγορση του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Σε πραγματικό χρόνο τα παιχνίδια στρατηγικής μπορούν να ακονίσουν την ικανότητα των παιδιών να σκέφτονται λένε οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη!

Όπως υποστηρίζουν παίζοντας ορισμένους τύπους βιντεοπαιχνιδιών είναι δυνατόν να ενισχυθούν οι ευέλικτες δεξιότητες της σκέψης ενός ατόμου!

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για άτομα με εγκεφαλικές κακώσεις ή καταστάσεις, όπως η διαταραχή Προσοχής (ADHD), υποστηρίζουν οι ερευνητές. 

«Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά η τρέχουσα εργασία διαπιστώνει ότι σε πραγματικό χρόνο τα παιχνίδια στρατηγικής μπορεί να προωθήσουν την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε συνδυαστικά και να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε ο Δρ Brian Glass , της Σχολής Βιολογικών και Χημικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 72 γυναίκες που έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια για λιγότερο από δύο ώρες την εβδομάδα. Οι συγγραφείς της μελέτης δεν κατάφεραν να βρούν κανένα αρσενικό παίκτη που να πέρασε τόσο λίγο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια.

Οι εθελοντές έπαιξαν τα παιχνίδια για 40 ώρες σε διάστημα από 6 έως 8 εβδομάδες και υποβλήθηκαν σε τεστ "γνωστικής ευελιξίας".

Αυτά τα τεστ μετρούν την ικανότητα ενός ατόμου να προσαρμοστεί όταν υπάρχουν εναλλαγές μεταξύ διαφορετικών εργασιών και καταιγισμού ιδεών σε μια δεδομένη στιγμή για την επίλυση προβλημάτων, εξήγησαν οι Βρετανοί ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι έπαιζαν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι στρατηγικής «StarCraft» ήταν πιο γρήγοροι και πιο ακριβείς στην εκτέλεση των καθηκόντων γνωστικής ευελιξίας από αυτούς που έπαιζαν άλλου τύπου ηλεκτρονικά παιχνίδια «The Sims».

Οι επιστήμονες με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη τόνισαν ότι η γνωστική ευελιξία, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης νοημοσύνης, δεν είναι ένα στατικό χαρακτηριστικό, αλλά μπορεί να εκπαιδευτεί και να βελτιωθεί με τη διασκέδαση και εργαλεία μάθησης όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Στόχος των ερευνητών τώρα είναι να εξετάσουν και να αξιολογήσουν αν αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μόνιμα αλλά και με ποιο τρόπο θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη κλινικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαταραχή Προσοχής ή τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου. 


Γράφει :  Ιωάννα Αλεξίου (Δημοσιογράφος)

Πηγή : www.doctorschannel.gr

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Τι κρύβει το εύκολο λαχάνιασμα

Το παθολογικό αυτό σύμπτωμα χαρακτηρίζεται από λαχάνιασμα με την καταβολή μικρής προσπάθειας. Κατά την ιατρική εξέταση διαπιστώνεται αύξηση της συχνότητας ή του βάθους των αναπνευστικών κινήσεων και δραστηριοποίηση επικουρικών αναπνευστικών μυών.

Κατά την επιτέλεση δραστηριοτήτων που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση οξυγόνου ο οργανισμός αυξάνει το μεταβολισμό του. Η κυκλοφορία δραστηριοποιείται, η αναπνοή επιταχύνεται ενώ η αρτηριακή πίεση αυξάνει.

Tο λαχάνιασμα μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει οποιαδήποτε διαταραχή στις φυσιολογικές αυτές προσαρμογές του οργανισμού στην αυξημένη καταβολή προσπάθειας.

Μπορεί να προκληθεί από παράγοντες που αποφράσσουν τη δίοδο του αέρα, αλλοιώνουν την επιφάνεια των κυψελίδων, παράγοντες που αλλοιώνουν τη φυσιολογική λειτουργία των εγκεφαλικών κέντρων της αναπνοής, επί υποξίας, επί οξεοβασικών διαταραχών, επί υπερβολικής ανόδου της αρτηριακής πίεσης, επί υπερβολικής ταχυκαρδίας, επί κυκλοφορικών διαταραχών, επί διαταραχής της λειτουργίας των προσαρμοστικών αντανακλαστικών.

Χαρακτηριστικά νοσήματα με τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς που προαναφέρονται είναι η νοσογόνος παχυσαρκία, η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονική εμβολή, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η αναιμία, η μεθαιμοσφαιριναιμία, η μεταβολική οξέωση, εγκεφαλικά νοσήματα. Το άγχος διαταράσσει τις φυσιολογικές προσαρμογές του οργανισμού στην κόπωση και μπορεί να είναι η αιτία του εύκολου λαχανιάσματος.

Κατά τη σωστή ιατρική παθολογική εξέταση, αντικειμενικά σημεία (ακρόαση πνεύμονα, μέτρηση αναπνοών – πίεσης, εκτίμηση καρδιακής λειτουργίας, οξυμετρία, ψηλάφηση σπλάγχνων) και στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό (συνύπαρξη βήχα, αιμόπτυσης, χαρακτήρων της δύσπνοιας, πυρετού) κατευθύνουν τη διάγνωση.


Γράφει : Μοσχοβάκη Αναστασία (Ειδική παθολόγος)

Πηγή : www.iatronet.gr

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να διορθώσετε προβλήματα υγείας με την άσκηση

Αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε τόσο ωραία μετά από….την απώλεια ιδρώτα; Όπως αποδεικνύεται η άσκηση δεν είναι μόνο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης του λίπους αλλά και φάρμακο για προβλήματα υγείας, όπως το άγχος, η αϋπνία, ο πόνος στη μέση, ακόμα και οι εξάψεις.

Ο Dr. David Katz, του Yale University Prevention Research Center, δήλωσε ότι όσον αφορά την πρόληψη, η άσκηση είναι από τα καλύτερα φάρμακα. Ωστόσο, μερικές ασκήσεις είναι καλύτερες από άλλες για την ίαση προβλημάτων. Δοκιμάστε τις εξής λύσεις όσον αφορά την άσκηση.

Άγχος

Αποδεδειγμένος τρόπος μείωσης του άγχους με φυσικό τρόπο είναι η αεροβική άσκηση, δηλώνει ο ειδικός, Michael Otto. Το να οδηγήσετε την καρδιά σας να αντλεί, αυξάνει την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που σταθεροποιούν τη διάθεση, όπως η σεροτονίνη, νορεπινεφρίινη και η GABA, που ευθύνονται για το ότι νιώθετε πως ιδρώνετε και διώχνετε το στρες.

Έρευνα στο περιοδικό ‘Medicine & Science in Sports & Exercise’ έδειξε ότι 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση, όπως το jogging, σας καθιστούν περισσότερο ανεκτικούς στο στρες ώρες αργότερα, όπως κατά την προετοιμασία για τη συνάντηση με το αφεντικό.

Μακροπρόθεσμα, άνθρωποι που ασκούνται συστηματικά αναφέρουν λιγότερο στρες, άγχος και κατάθλιψη, δήλωσε ο Otto.

Κάντε αεροβική το πρωί μιας απαιτητικής ημέρας ή για να ‘ξεδιπλωθείτε’ στο τέλος της. Αν είναι δυνατό κάντε την έξω. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι ο φρέσκος αέρας ανεβάζει τη διάθεση.

Υπνηλία

Αντί να βασίζεστε στην καφεΐνη, κινηθείτε. Όσοι ακολουθούν τις οδηγίες για άσκηση,150 λεπτά την εβδομάδα, είναι κατά 65% λιγότερο πιθανό να αισθάνονται υπνηλία την ημέρα, αναφέρει έρευνα του 2011.

Όσοι ασκούνται, κοιμούνται πιο γρήγορα, ξυπνούν λιγότερες φορές στη μέση της νύχτας και έχουν μειωμένο κίνδυνο για διαταραχές ύπνου, δήλωσε ο Brad Cardinal, του Oregon State University.

Αυτό σημαίνει ότι αποκοιμιέστε πιο ορθά και αισθάνεστε περισσότερη ενέργεια όταν είστε ξύπνιοι.

Δεν είμαστε σίγουροι γιατί η άσκηση προετοιμάζει το σώμα για ύπνο τόσο καλά, αλλά πιθανόν οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως μείωση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος, αύξηση της μελατονίνης (ορμόνη που βοηθά τον ύπνο) και υποστήριξη της βιολογικής ανάγκης αποκατάστασης των επιπέδων ενέργειας και των κυττάρων και ιστών κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με τον Cardinal.

Στοχεύστε σε 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια δραστηριότητα. Προσπαθήστε να εργαστείτε με γιόγκα. Έρευνα του 2012 ανακάλυψε ότι η γιόγκα μαζί με τεχνικές βαθιάς αναπνοής ανακούφιζαν την αϋπνία σε 4 μήνες. Ασκηθείτε 3 ώρες πριν τον ύπνο.

Η άσκηση μπορεί να είναι διεγερτική πριν την ώρα του ύπνου.

Πόνος στη μέση

Οι υποστηρικτικοί μυς γύρω από τη σπονδυλική στήλη γίνονται λιγότερο εύκαμπτοι με την ηλικία. Η καθιστική ζωή μπροστά στον υπολογιστή τους εξασθενεί περισσότερο. Ωστόσο, νέες απόψεις αναφέρουν ότι συνήθως η λύση δεν είναι η ανάπαυση.

Η Wayne Westcott, του Quincy College στη Μασαχουσέτη, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως καλύτερη λύση στους περισσότερους ασθενείς είναι η ενδυνάμωση με άσκηση, καθώς μπορεί να μειώσει τον πόνο κατά 30-80% σε 10 έως 12 εβδομάδες.

Η ανάπτυξη των μυών της μέσης, των κοιλιακών και των πλαγίων, αφαιρεί την πίεση από τη σπονδυλική στήλη και βελτιώνει την ακτίνα της κίνησης, εμποδίζοντας και αντιμετωπίζοντας τον πόνο.

Τι να κάνετε: 2 ή 3 ημέρες την εβδομάδα ασκήσεις ενδυνάμωσης με εστίαση στις σημαντικότερες μυϊκές ομάδες. Δοκιμάστε πιέσεις στήθους, ποδιών και κωπηλατική, και ασκήσεις για τη μέση και την κοιλιά. Στοχεύστε σε 2-4 σετ των 8 έως 16 επαναλήψεων το καθένα.

Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Αν έχετε χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, μην ψάχνετε πιο μακριά από το γυμναστήριο. Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Sexual Medicine’, γυναίκες που έκαναν διάδρομο για 20 λεπτά εμφάνισαν μεγαλύτερη διέγερση όταν παρακολούθησαν μια ερωτική ταινία σε σύγκριση με γυναίκες που δεν γυμνάζονταν.

Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία σε κάθε περιοχή του σώματος, εξηγεί η γυναικολόγος Dr. Alyssa Dweck. Σε ψυχικό επίπεδο, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κούραση του σώματος. Και οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στην άσκηση μπορεί να υπερκεράσουν την κούραση ή το στρες που μειώνουν τη σεξουαλική διάθεση.

Προσθέστε ασκήσεις που κάνουν τη καρδιά να αντλεί και σας φέρνουν σε επαφή με το σώμα σας όπως χοροί λάτιν και ζούμπα. Η γυναικολόγος επίσης συνιστά στάσεις γιόγκα που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος στην πυελική χώρα.

Λαιμαργία

Αν χρησιμοποιείτε τη θέληση για να αντισταθείτε στη σοκολάτα και αισθάνεστε δυστυχείς δοκιμάστε να ασκηθείτε. Και να γιατί.

Όταν αναζητάμε ένα τρόφιμο, ο εγκέφαλος δηλώνει ‘δως μου ντοπαμίνη’. Σε αυτό μπορείτε να απαντήσετε με υδατάνθρακες ή με άσκηση.

Ο Dr. John Ratey, δήλωσε ότι και τα 2 αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης σημαντικά, αλλά μόνο ένα έχει θετική επίδραση στη λαιμαργία. Όταν επιθυμείτε τρόφιμο πηγαίντε για έντονο περπάτημα για 15 λεπτά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι αυτό χρειάζεται για να μειωθεί η έντονη επιθυμία για φαγητό.

Αδύναμο ανοσοποιητικό

Η αεροβική άσκηση είναι ‘φυσικός πολεμιστής’.

Καταπολεμά το κρυολόγημα, κινητοποιώντας τα ανοσοποιητικά κύτταρα έξω από τους ιστούς και στο κυκλοφορικό, όπου επιτίθενται ιοί και βακτήρια, εξηγεί ο David Nieman, καθηγητής στο Appalachian State University. Η έρευνά του δείχνει ότι 5 ημέρες αεροβικής την εβδομάδα μειώνουν τις ημέρες αρρώστιας κατά 43%.

Τι να κάνετε: Ασκήσεις που αυξάνουν την άντληση μπορούν να βελτιώσουν την ανοσία. Καλές επιλογές είναι το τρέξιμο, το ποδήλατο ή ο χορός. ‘Η δοκιμάστε κυκλική άσκηση για 30 λεπτά (με λίγη ή καθόλου ξεκούραση ενδιάμεσα) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας (αποφύγετε την έντονη άσκηση πέρα από τα 90 λεπτά, καθώς μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος να αρρωστήσετε.)

Η μικρή αυτή δέσμευση είναι ότι χρειάζεστε για να πετύχετε μεγάλο όφελος στην υγεία.

Εξάψεις

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και των χρόνων που οδηγούν σε αυτή, ποσοστό 80% των γυναικών θα υποφέρουν από συμπτώματα όπως οι εξάψεις και ο ιδρώτας τη νύχτα. Η άσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος και μειώνει το στρες που μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, σύμφωνα με τον Dweck.

Δεν χρειάζεται πολύ. Ένας τριαντάλεπτος περίπατος ή τρέξιμο στο διάδρομο μειώνουν τις εξάψεις κατά 74% σε 24 ώρες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Menopause’.

Η αεροβική άσκηση είναι σημαντική όσον αφορά την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης. Στοχεύστε σε 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα.



Επιμέλεια : Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : www.iatronet.gr