Φροντίδα Υγείας

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Κριθαράκι στο μάτι : Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται



Χαλάζιο ή κριθαράκι όπως το λέμε συνήθως, είναι ο έντονος ερεθισµός που παρουσιάζεται στα βλέφαρα, προκαλώντας  διόγκωση και ενόχληση. Η διόγκωση αυτό κοκκινίζει και θυμίζει ένα μικρό «μπαλάκι», αυτό που λέμε «κριθαράκι». Δεν είναι λίγες οι φορές που η διόγκωση αυτή μπορεί να προκαλεί πρακτικό πρόβλημα στην όραση.

Συνήθως το κριθαράκι δηµιουργείται µε βάση τη βλεφαρίτιδα η οποία είναι µία επίµονη φλεγµονή των βλεφάρων και δεν είναι µία ασθένεια ή µόλυνση, αλλά περισσότερο µία κακή λειτουργία των αδένων λαδιού.

Τι είναι το χαλάζιο; Όπως εξηγεί ο καθηγητής Οφθιαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, χειρουργός – οφθαλμίατρος Αναστάσιος Καννελόπουλος, η εμφάνιση του χαλάζιου έχει σχέση με τον μηχανισμό παραγωγής λαδιού στο χείλος των βλεφάρων.

«Ο σκοπός παραγωγής του λαδιού που εκρέει στο χείλος των βλεφάρων είναι η ανάμιξή του µε το υγρό συστατικό των δακρύων, έτσι ώστε τα δάκρυα να λιπαίνουν την πολύ ευαίσθητη επιφάνεια του µατιού που έρχεται σε διαρκή τριβή µε τα βλέφαρα κατά το ανοιγοκλεισίµο των µατιών. Το λάδι παράγεται µέσα στο βλέφαρο από µικρούς αδένες οι οποίοι είναι οργανωµένοι κάθετα µέσα σε αυτό και εκρέουν σε µικρά ανοίγματα που βρίσκονται πίσω από τη συστοιχία των βλεφαρίδων. ∆ηλαδή λίγο πιο κοντά στο µάτι από ότι είναι η συστοιχία των βλεφαρίδων. Όταν η παραγωγή του λαδιού µέσα από αυτούς τους αδένες που λέγονται αδένες meibomian, δεν γίνεται φυσιολογικά αλλά γίνεται µε πιο παχύρευστο τρόπο ή εάν από µακιγιάζ ή από κάποια άλλη φλεγµονή κλείσει ένα από τα ανοίγματα αυτών των αδένων, τότε ο αδένας «φουσκώνει» και αυτό δηµιουργεί σηµαντική φλεγµονή», αναφέρει ο κ. Α. Κανελλόπουλος.

Σε µερικές περιπτώσεις  «σπάει» και απελευθερώνεται το περιεχόμενό του στον ιστό µέσα στο βλέφαρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα να δημιουργηθεί μια σηµαντική φλεγµονή, η οποία όµως, συνήθως είναι στείρα, δηλαδή δεν είναι φλεγµονή η οποία γίνεται µε βάση κάποια µόλυνση.

Κριθαράκι στο μάτι : Αντιμετώπιση – θεραπεία

Το κριθαράκι στο μάτι θεραπεύεται όπως η βλεφαρίτιδα, δηλαδή με ζεστές κομπρέσες, τεχνητά δάκρυα και αν δεν υποχωρεί με αυτούς τους τρόπους τότε θα πρέπει να συστήσει ο γιατρός κάποια αλοιφή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη.

Η χρήση αυτής της αλοιφής θα πρέπει να γίνει μόνο μετά από σύσταση του γιατρού, γιατί η αλόγιστη χρήση φαρμάκων με κορτιζόνη στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα , ακόμα και γλαύκωμα και καταρράκτη.

Αν ακόμα επιμένει το κριθαράκι στο μάτι, τότε ο γιατρός θα συστήσει μία άλλη κατηγορία αντιβιοτικών, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που το κριθαράκι στο μάτι αντιμετωπίζεται χειρουργικά.


Πηγή : www.onmed.gr

10 κανόνες για τη σωστή περιποίηση των μαλλιών



Για την καλύτερη φροντίδα και περιποίηση των μαλλιών σας, αλλά και για ένα όμορφο και λαμπερό αποτέλεσμα ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές :

  • Φροντίστε να λούζεστε ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας, 2-3 φορές την εβδομάδα εάν έχετε λιπαρά μαλλιά, 1-2 φορές εάν έχετε κανονικά και 1 φορά την εβδομάδα εάν έχετε ξηρά μαλλιά.


  • Να χτενίζετε τα μαλλιά σας πρωί & βράδυ ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες.


  • Χρησιμοποιείτε για το χτένισμα πηρούνα και όχι βούρτσα για να μην σπάνε οι τρίχες.


  • Μην χρησιμοποιείτε ποτέ μαλακτική κρέμα στις ρίζες των τριχών.


  • Να κάνετε μάσκα μαλλιών μια φορά την εβδομάδα.


  • Καθιερώστε να καθαρίζετε την ψαλίδα μια φορά τον μήνα.


  • Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών σας σε δυνατό αέρα. Σε τέτοια περίπτωση φροντίστε να τα μαζεύετε.


  • Μην κοιμάστε ποτέ με δεμένα μαλλιά, αλλά με λυτά.


  • Να αποφεύγετε τις βαφές μαλλιών, μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν.


  • Μην χρησιμοποιείτε συνεχώς το ίδιο σαμπουάν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αρχίσουν τα μαλλιά να ατονούν, να λαδώνουν πιο γρήγορα (βαραίνουν) και να κάνουν πιτυρίδα.


Όλα τα παραπάνω τα κάνουμε για να μην αδυνατίζουν τα μαλλιά και πέφτουν. Επίσης για να μην κάνουν ψαλίδα και για να φαίνονται όμορφα και υγιή.

Οι λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά μπορεί να παρουσιάσουν πιτυρίδα, πέρα από τους παραπάνω κανόνες, είναι κι άλλοι οι οποίοι αναφέρονται σε άλλο άρθρο.

Περιποίηση διαφόρων τύπων μαλλιών

Λιπαρά μαλλιά : Πρέπει να πλένονται με χλιαρό προς κρύο νερό και καλό είναι να χρησιμοποιείτε σαμπουάν που περιέχουν λεκιθίνη (πλούσια σε βιταμίνη Α) ή χοληστερίνη.

Στα πολύ λιπαρά μαλλιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαπούνι με βάση την πίσσα.

Ξηρά μαλλιά : Δεν πρέπει να σαπουνίζονται πολύ συχνά, γιατί η τρίχα γίνεται πολύ πιο εύθραυστη. Στα ξηρά και λεπτά μαλλιά δεν συνιστάται η χρήση χημικών ουσιών (π.χ. βαφές, περμανάντ κλπ.), οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες ή δερματοπάθειες.

Ιδιαίτερα επιβλαβείς παράγοντες για την υγεία των μαλλιών θεωρούνται η υγρασία, το οινόπνευμα και τα αλκαλικά σαμπουάν.


Γράφει : Καυκιά Ιωάννα, Αισθητικός

Πηγή : www.iatronet.gr

Οκτώ μυστικά για να μην "κολλήσετε" αυτόν το χειμώνα!



Μόλις τέσσερις ώρες είναι αρκετές για να «εμφανιστούν» ίχνη μολυσματικού ιού σε αντικείμενα και επιφάνειες που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Δεν είναι, λοιπόν, και πάρα πολύ δύσκολο να «κολλήσετε», ιδιαίτερα αν συγχρωτίζεστε με πολλά άτομα ή κυκλοφορείτε συχνά σε δημόσιους χώρους.

Δείτε τι κάνετε για να προστατευθείτε!

Πίνετε τσάι με λεμόνι και μέλι!

Οι ατμοί που αναδύονται από μία κούπα τσαγιού διεγείρουν τα τριχοθυλάκια στα ρουθούνια, το λεμόνι επιδρά στη βλέννα, ενώ το μέλι είναι αντιβακτηριακό.


Βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη!

Δίαιτες φτωχές σε πρωτεΐνες μειώνουν την αποτελεσματικότητα της δράσης του ανοσοποιητικού συστήματος.


Μην ακουμπάτε αν δεν σκουπίσετε!

Σε δημόσιους χώρους όπως τα γυμναστήρια, φροντίζετε να καθαρίζετε τις επιφάνειες με τις οποίες θα έρθετε σε επαφή με αντιβακτηριδιακά μαντιλάκια.


Καθαρίζετε μόνοι σας τον χώρο που εργάζεστε!

Ακόμη και αν όλα μοιάζουν καθαρά, το μόνο σίγουρο είναι κρύβουν πολλά μικρόβια, ιδιαίτερα αν έρχεστε σε επαφή με πολύ κόσμο.


Βότκα για να απολυμαίνετε τα χέρια σας!

Αν δεν έχετε απολυμαντικό χεριών, μερικές σταγόνες βότκα είναι εξίσου αποτελεσματικές.


Μην εισπνέετε… εκπνεύστε!

Όταν βρίσκεστε κοντά σε κάποιον που βήχει η φτερνίζεται, μην εισπνέετε αέρα, αλλά εκπνεύστε σταθερά μέχρι να απομακρυνθείτε.

Μη χρησιμοποιείτε όποιο στυλό βρείτε μπροστά σας!

Και μόνο να σκεφτείτε πόσοι μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει ένα στυλό σε μία δημόσια υπηρεσία θα καταλάβετε πόσα μικρόβια έχει. Καλό θα είναι, λοιπόν, να έχετε μαζί σας το δικό σας στυλό.


Καθαρίζετε το κινητό και τα κλειδιά σας συχνά!

Πρόκειται για δύο αντικείμενα που χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά, τα ακουμπάμε σε επιφάνειες που δεν γνωρίζουμε κατά πόσο είναι καθαρές, άρα είναι δυνατό να φέρουν πληθώρα μικροβίων.

Πηγή: www.onmed.gr

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΑ : Προσοχή στη θέρμανση με καυσόξυλα και ξυλόσομπες



Περίπου 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να θερμαίνουν τα σπίτια τους με καυσόξυλα (τζάκια και ξυλόσομπες), σε πολλά εκ των οποίων σημειώνονται σημαντικές διαρροές. Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση εσωτερικών χώρων λόγω χρήσης στερεών καυσίμων (π.χ. καυσόξυλα) σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δηλώνει ότι το 54% των θανάτων αυτών επέρχεται από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια. Υψηλού κινδύνου χώρες χαρακτηρίζονται από τον ΠΟΥ οι αναπτυσσόμενες χώρες του τρίτου κόσμου καθώς και αυτές που περνούν μεγάλη οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, και επιλέγουν τη θέρμανση με καυσόξυλα ως την πιο φθηνή λύση θέρμανσης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φετινό χειμώνα στην επιλογή της θέρμανσης με καυσόξυλα και ξυλόσομπες, η οποία εξαιτίας της αυξημένης κατανάλωσης βιοανθράκων, προκαλεί αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα στην υγεία των πολιτών.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η καύση του ξύλου αυτού με βασικό στοιχείο τον άνθρακα, προκαλεί καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερη συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων – προϊόντων της καύσης, (των suspended particulate matter) στην ατμόσφαιρα. Ας σημειωθεί δε, ότι τα παραδοσιακά τζάκια με καυσόξυλα και οι ξυλόσομπες εκλύουν περίπου 30 φορές περισσότερα αιωρούμενα μικροσωματίδια ανά κιλό καύσιμης ύλης από έναν σύγχρονο καυστήρα.

‘Θεωρούμε ως απόλυτη προτεραιότητα της Πολιτείας την πιστοποίηση της καύσιμης ύλης και των μέσων θέρμανσης, ώστε να μην κινδυνεύουν οι επίνοσοι σε ΧΑΠ πολίτες και να προληφθούν οι υγιείς από την εμφάνιση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Επίσης, πιστεύουμε ότι σε έναν ελληνικό λαό που πεινάει και κρυώνει, είναι απαραίτητη η λήψη άμεσων μέτρων για μια επιδοματική πολιτική στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η οποία θα κρατήσει τους πολίτες μακροχρόνια ασφαλείς και υγιείς. Άλλωστε η διατήρηση των πολιτών υγιών είναι σίγουρο ότι θα κοστίσει λιγότερο από τη θεραπεία των νοσούντων από ΧΑΠ.
Τονίζουμε ότι είναι σημαντικό να επιταθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Πολιτεία, τους επιστημονικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους που θα διαφυλάξει την υγεία όλων των πολιτών και θα προλάβει τα σοβαρά νοσήματα, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και τους χρονίως πάσχοντες.


Πηγή : www.iatronet.gr

Αυξάνοντας την απορρόφηση του σιδήρου



Κατά τη νηστεία, τη χορτοφαγία καθώς και σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου, όπως η σιδηροπενική αναιμία, η καθημερινή κάλυψη των αναγκών μας στο ιχνοστοιχείο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Η απορρόφηση του πολύτιμου αυτού μετάλλου από τον οργανισμό εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες :

  • την ανάγκη του οργανισμού σε σίδηρο ανάλογα με το φύλο (έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη) και την ηλικία (ανάπτυξη). Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες μας σε αυτόν, τόσο αυξάνεται και η απορρόφησή του από τον οργανισμό.
  • από τη μορφή με την οποία βρίσκεται στο κάθε τρόφιμο. Πιο συγκεκριμένα, ο σίδηρος που βρίσκεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα (π.χ. κρέας, συκώτι, ψάρι, πουλερικά) απορροφάται σε ποσοστό που φτάνει και το 30% ενώ ο σίδηρος των φυτικής προέλευσης τροφίμων (π.χ. σπανάκι, φακές κλπ), απορροφάται μόλις κατά 3-5%.


Έτσι, σε μια καθημερινή διατροφή όπου η πρόσληψη του σιδήρου μπορεί να φτάσει στα 10-15 mg την ημέρα, ο οργανισμός απορροφά μόλις το 10% αυτού.

Ποια συστατικά της διατροφής μας επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου;

Όταν το θέμα έρχεται στη διατροφή, εκτός από το είδος των πηγών από τις οποίες τον προσλαμβάνουμε (φυτικές ή ζωικές), η απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται και από την παρουσία άλλων θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Αναλυτικότερα:

Η βιταμίνη C αποτελεί μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες που είναι συνδεδεμένη με την καλύτερη απορρόφηση του πολύτιμου, αυτού, συστατικού τόσο από τις ζωικές όσο και από τις φυτικές πηγές. Ο συνδυασμός της μάλιστα με τη μορφή του μη αιμικού (φυτικού) σιδήρου και των χηλικών συμπλόκων σιδήρου, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις νηστείας ή χορτοφαγίας, κρίνεται απαραίτητος για να απορροφηθούν αποτελεσματικά αυτές οι μορφές του σιδήρου από τον οργανισμό. Στην πράξη, μπορείτε να αυξήσετε την απορρόφηση του σιδήρου ενός γεύματος που περιέχει όσπρια ή σπανάκι εάν το συνοδεύσετε την ίδια ώρα ή αμέσως μετά με ένα εσπεριδοειδές (πορτοκάλι, μανταρίνι, σαγκουίνι, στημένο λεμόνι), με σαλάτα ντομάτα με πιπεριά ή με κάποιο φρούτο όπως ακτινίδιο ή φράουλες.

Παράλληλα, η απορρόφηση του σιδήρου που εντοπίζεται σε φυτικά τρόφιμα μπορεί να αυξηθεί από τον οργανισμό αν τα συνδυάσουμε με συστατικά που συναντούμε κατά βάση σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα όπως πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, καλά απορροφήσιμο σίδηρο, ο οποίος εντοπίζεται σε ζωικής προέλευσης τρόφιμα ή και με βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως οι βιταμίνες Β12, Β6, το φυλλικό οξύ αλλά και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος.

Για παράδειγμα, ένα γεύμα με βάση τα μανιτάρια μπορεί συνοδευτεί από μοσχάρι άπαχο αντί τυριού, ενώ στην περίπτωση νηστείας ή χορτοφαγίας από κάποιο θαλασσινό όπως γαρίδες, καλαμάρια ή σουπιές.

Τέλος, έρευνες έχουν δείξει πως τα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως το λυκοπένιο – το οποίο συναντούμε στο χυμό ντομάτας και στην κέτσαπ, η λουτεΐνη που εντοπίζεται κυρίως σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και η ζεαξανθίνη που συναντάται σε κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά όπως το καλαμπόκι και η πορτοκαλί πιπεριά, μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του σιδήρου όταν συνυπάρχουν μαζί με το μέταλλο σε ένα γεύμα.

Όπως φαίνεται και από τα παραπάνω ο συνδυασμός των κατάλληλων συστατικών είναι απαραίτητος, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη απορρόφηση του σιδήρου ιδιαίτερα σε περιόδους όπου οι ανάγκες σε αυτόν είναι αυξημένες όπως κατά την έμμηνο ρύση, σε καταστάσεις έλλειψης σιδήρου και σε χορτοφαγικές δίαιτες.

Αντίστοιχα, σε περιόδους όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες συμβουλευθείτε τον γιατρό/ διαιτολόγο σας για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος σιδήρου που περιλαμβάνει και συνδυάζει συστατικά που συμβάλλουν στην απορρόφησή του όπως η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το φυλλικό οξύ, μέταλλα όπως ψευδάργυρος αλλά και αντιοξειδωτικά.


Γράφει : Κοκκίνου Φωτεινή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Γιατί όταν έχει κρύο πεινάμε περισσότερο



Μήπως όταν ο καιρός κρυώνει πεινάτε και άρα τρώτε περισσότερο; Αν ναι σας έχουμε ευχάριστα νέα, καθώς δεν είστε οι μόνοι, αν αυτό είναι κάτι που σας παρηγορεί.
Το γεγονός αυτό δικαιολογείται και βιολογικά, αλλά και πρακτικά από τις συνήθειες τις χειμερινής μας καθημερινότητας.

Όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος πέφτει το σώμα μας θέλει να ζεσταθεί. Για να ζεσταθεί πρέπει να κάνει καύσεις, άρα χρειάζεται καύσιμα. Και ποια είναι αυτά; Μα φυσικά το φαγητό. Πρέπει να φάμε περισσότερο, για αυτό και πεινάμε περισσότερο.

Ακόμη, ο οργανισμός πέρα από αυτά που τρώει χρειάζεται να γεμίσει και τις αποθήκες του, σε περίπτωση ανάγκης. Και η καλύτερη αποθήκη είναι το λίπος. Και πώς θα γεμίσει; Μα φυσικά τρώγοντας. Παράλληλα όμως, το λίπος αποτελεί και ένα μονωτικό υλικό (το υποδόριο όπως λέμε λίπος) κάτω από το δέρμα.

Το χειμώνα λοιπόν που η θερμοκρασία πέφτει, ο οργανισμός «ζητάει» περισσότερη ενέργεια, για να ενισχύσει και τη «φυσική του εσωτερική κουβέρτα» που είναι το λίπος.
Και φυσικά το χειμώνα είμαστε και πιο πολλές ώρες στο σπίτι και ασχολούμαστε περισσότερο με το φαγητό. Η διασκέδαση είναι συνυφασμένη με καλή παρέα και συνήθως και φαγητό.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τι σημαίνει “όταν πετάει το μάτι” ή όταν βλέπουμε μυγάκια



Υπάρχουν κάποια μικρά αθώα συμπτώματα στα μάτια και την όραση που δεν είναι τόσο αθώα, όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Πετάρισμα ματιού

Το πετάρισμα των βλεφάρων, οι επιστήμονες το ονομάζουν «μυοκυμία βλεφάρων, δηλαδή κυματισμός ενός μυ, αλλά όλοι οι υπόλοιποι λέμε “πετάει το μάτι μου”. Είναι μια ακούσια λεπτή σύσπαση και αφορά κυρίως το κάτω βλέφαρο. Εμφανίζεται κυρίως σε περιόδους έντονου στρες, ψυχοσωματικής κόπωσης, εξαντλητικής γυμναστικής ή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης. Πρόκειται για ένα αθώο σύμπτωμα.

Αν όμως το σύμπτωμα δεν υποχωρεί και εμφανίζεται παραπάνω από 1 – 2 μήνες και επεκτείνεται σε άλλους μύες του προσώπου, τότε μπορεί να σχετίζεται με προσβολή ενός άλλου νεύρου που ονομάζεται προσωπικό. Σε αυτή τη σπάνια περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα νευρολόγο γιατί μπορεί να ανακαλύψει κάτι πιο σοβαρό, όπως αιμαγγείωμα (όγκος του αγγειακού συστήματος), εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμα και σκλήρυνση κατά πλάκας.


 Ανοιγοκλείσιμο ματιών

Όταν τα μάτια ανοιγοκλείνουν είναι μία φυσιολογική κίνηση, η οποία ονομάζεται βλεφαρισμός και έχει ως στόχο την προστασία και την ενυδάτωδη του ματιού.

Όταν όμως η κίνηση αυτή γίνεται πολύ έντονη, τότε μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως το βλεφαρόσπασμα και να υποκρύπτει κάποια νευρολογική νόσο ή κάποια πίεση του νεύρου.


Μυγάκια ή μαύρα στίγματα, τεθλασμένες ή παραμορφωμένες γραμμές

Τα μυγάκια δεν είναι σκουπιδάκια που προσπαθεί να καθαρίσει το μάτι.

Η αίσθηση ότι βλέπουμε μυγάκια ή μαύρα στίγματα είναι σύμπτωμα για το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιαρτρική συμβουλή καθώς τα μυγάκια ή τα μαύρα στίγματα σχετίζονται με την αποκόλληση του υαλοειδούς ενώ οι τεθλασμένες ή παραμορφωμένες γραμμές σχετίζονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.


Αίσθημα σπασμένου γυαλιού, θολή όραση

Είναι συμπτώματα που δεν απαιτούν άμεση διερεύνηση αλλά θα πρέπει να προγραμματιστεί μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, επειδή το σπασμένο γυαλί οφείλεται συνήθως σε μια οπτική ημικρανία ενώ η θολή όραση υποκρύπτει χρόνια βλεφαρίτιδα.


Πηγή : www.onmed.gr

Οκτώ διατροφικές αλήθειες που δεν γνωρίζατε!

Νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα σχετικά με την υγιεινή διατροφή και μπορείτε να διαλέξετε τις καλύτερες τροφές. Μάλλον κάνετε λάθος! Διαβάστε 8 διατροφικές αλήθειες, που θα σας εκπλήξουν και θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε!



Τα εισαγόμενα τρόφιμα, που βρίσκουμε στα σούπερ μάρκετ μπορεί να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα.

Τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η θερμοκρασία, το φως και το έδαφος. Μπορεί η μεταφορά να προκαλεί την καταστροφή πολλών θρεπτικών ουσιών, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Τα φαγητά με την ένδειξη «χωρίς λιπαρά τρανς» μπορούν νόμιμα να περιέχουν μικρές ποσότητες
Αυτό σημαίνει ότι, αν τρώτε πολλά φαγητά χωρίς λιπαρά τρανς, μπορεί τελικά να προσλαμβάνετε μεγάλες ποσότητες λιπαρών.

Ο ντεκαφεϊνέ καφές δε σημαίνει ότι δεν έχει καφεΐνη
Οι περισσότεροι ντεκαφεϊνέ καφέδες στην πραγματικότητα έχουν καφεΐνη.

Ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει 3 μεγάλες ποσότητες υδραργύρου
Καλύτερα να προτιμάστε σολομό σε κονσέρβα, που έχει σημαντικά μικρότερη ποσότητα υδραργύρου.

Οι χυμοί φρούτων μπορεί να έχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη συγκριτικά με τα αναψυκτικά
Για παράδειγμα ένα ποτήρι με χυμό μήλου, μπορεί να έχει 115 θερμίδες, ενώ ένα ποστήρι Coca Cola 95 θερμίδες.

Δεν είναι ίδιες όλες οι φυτικές ίνες
Προκειμένου να ενισχυθεί η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πολλά προϊόντα περιέχουν πρόσθετες ίνες όπως η ινουλίνη, η μαλτοδεξτρίνη και η πολυδεξτρόζη. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ότι έχουν τα ίδια οφέλη για την υγεία.

Τα μαγειρεμένα λαχανικά μπορεί να είναι πιο θρεπτικά από τα ωμά
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο ότι αυτό δεν ισχύει για όλα ανεξαιρέτως.

Προσθέτοντας λιπαρά στις σαλάτες βοηθάμε τον οργανισμό μας
Τρώγοντας λαχανικά μαζί με λιπαρά, βοηθάμε το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.


Πηγή : www.onmed.gr

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Κόπωση και πώς να τονώσετε την ενέργειά σας



Όλοι έχουν ή αντιμετωπίζουν κατά περιόδους κάποιας μορφής καταπόνηση του οργανισμού τους και απώλεια της ενεργητικότητάς τους. Τι είναι όμως αυτό που νιώθουν; Κούραση, κόπωση ή εξάντληση; Στην πρώτη περίπτωση η ξεκούραση βοηθάει στο να αισθανθεί το άτομο καλύτερα. Στις δύο άλλες περιπτώσεις όμως, που είναι βαθύτερα και μακροχρόνια τα αίτια, χρειάζεται προσεκτικότερη διερεύνηση και μεγαλύτερης διάρκειας αντιμετώπιση.

Η απώλεια της ενέργειας και της ζωντάνιας ενός ατόμου είναι συνήθως πολυπαραγοντική και αποδίδεται τόσο στον τρόπο ζωής του, όσο και σε προβλήματα υγείας και ψυχολογίας. Από τις πιο σημαντικές αιτίες είναι :

  • Χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ, καφεΐνης και ζάχαρης
  • Υπερβολική φυσική δραστηριότητα ή και το αντίθετο, δηλαδή καθιστική ζωή
  • Έλλειψη ύπνου
  • Κακές διατροφικές συνήθειες
  • Παχυσαρκία
  • Αφυδάτωση
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισταμινικά
  • Κατάθλιψη, άγχος – στρες, κοινωνικό «jet lag»
  • Προβλήματα υγείας όπως αναιμία, θυρεοειδής, σακχαρώδης διαβήτης, υπνική άπνοια, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Με ποιον τρόπο όμως μπορεί να τονωθεί κάποιος άμεσα; Μπορεί να γίνει με τον καφέ, μια καραμέλα ή ένα ενεργειακό ποτό, αλλά μόλις περάσει η δράση τους, θα αισθανθείτε πιο εξαντλημένοι. Γι΄αυτό και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε κάποιες από τις πιο γρήγορες συμβουλές για να τονώσει κάποιος την ενέργειά του.


Ξεκινάτε πάντα την ημέρα σας μ’ ένα καλό πρωινό. Είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, γιατί καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού, μετά τη βραδινή «νηστεία». Όσοι λαμβάνουν πρωινό έχουν καλύτερα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν καταφεύγουν σε μεγάλα γεύματα το απόγευμα ή το βράδυ και ελέγχουν καλύτερα τη διάθεσή τους.

  • Επιλέξτε στα γεύματά σας, κύρια ή ενδιάμεσα, σύνθετους υδατάνθρακες, από δημητριακά ολικής αλέσεως, με φυτικές ίνες, που θα διατηρήσουν για πολύ περισσότερη ώρα σε καλά επίπεδα τη γλυκόζη στον οργανισμό σας και θα αργήστε να πεινάστε.
  • Κάντε συχνά και μικρά ενδιάμεσα γεύματα, κάθε 3 ώρες περίπου, έτσι ώστε να προλαβαίνετε την «πτώση ενέργειας» από απουσία γλυκόζης στον οργανισμό.
  • Απολαύστε με διάφορους τρόπους τα λαχανικά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είτε με τη μορφή μιας φρεσκοκομμένης σαλάτα είτε με τη μορφή ενός δροσερού smoothie λαχανικών – φρούτων. Είναι πολύ καλή επιλογή που δίνει ενέργεια στον οργανισμό, που ελευθερώνεται αργά και σταδιακά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας ινών που περιέχουν τα λαχανικά. Επιπλέον προσδίδουν άφθονο νερό, τόνωση λόγω της δροσιάς τους και πολλά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Πιείτε νερό για να παραμείνετε ξεκούραστος. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό και να ρίξει την ενέργειά σας. Πίνετε άφθονα υγρά είτε με τη μορφή καθαρού νερού ή άλλων ροφημάτων που δεν περιέχουν ζάχαρη, καφεΐνη ή αλκοόλ, για να κρατάτε τον οργανισμό σας επαρκώς ενυδατωμένο.
  • Φάτε ανάλατους ξηρούς καρπούς, που εμπλέκονται στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης και της ενέργειας στον οργανισμό, με αποτέλεσμα η συχνή τους κατανάλωση να δρα προληπτικά της κούρασης.
  • Μην αποφεύγετε το άπαχο κρέας. Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο ή με τη μορφή αλλαντικού, το ψάρι και το άπαχο μοσχάρι είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, μεταξύ των οποίων και της τυροσίνης. Η τυροσίνη αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης, που αποτελούν τους νευροδιαβιβαστές για την εγρήγορση, τη συγκέντρωση και άρα τη ζωντάνια του οργανισμού. Στην ίδια ομάδα μπορείτε να συμπεριλάβετε τα άπαχα γαλακτοκομικά και το αυγό.
  • Δοκιμάστε τονωτικά μπαχαρικά και αρτυμματικές ύλες, όπως η κανέλα, η μέντα, το τζίνσενγκ, το τζίνγκο μπιλόμπα, το λεμόνι! Έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την εγρήγορση και τη μνήμη, διεγείροντας το κεντρικό νευρικό σύστημα και τονώντας τον οργανισμό. Πιείτε τα σε ρόφημα, είναι από τα καλύτερα τονωτικά.
  • Βάλτε τη δραστηριότητα στη ζωή σας. Βγείτε στη φύση και περπατήστε, γραφτείτε σε μία σχολή χορού, σ’ ένα γυμναστήριο, σ’ έναν περιπατητικό σύλλογο ή βγάλτε τα παιδιά σας για παιχνίδι. Η καλύτερη οξυγόνωση και αιμάτωση του εγκεφάλου ξεκουράζει τον οργανισμό και η άσκηση με την έκκριση των ενδορφινών και τη μείωση της κορτιζόλης, βελτιώνει τη διάθεση και την ενέργεια. Σε περίπτωση που είστε στη δουλειά κάντε ένα διάλειμμα 10 λεπτών για να αλλάξτε εικόνες και αν μπορείτε να βγείτε στον καθαρό αέρα.
  • Πάρτε την απόφαση να βελτιώστε την υγεία σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει να κάνετε μία σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις, προκειμένου να εξακριβωθούν τα βαθύτερα αίτια της καταπόνησης του οργανισμού σας, για να μπορέσετε να τα αντιμετωπίστε. Χάστε τα παραπανίσια κιλά που σας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Το αυξημένο σωματικό βάρος μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας και ψυχολογίας που μπορεί να δημιουργήσει, ρίχνει τη διάθεση και την ενέργεια και σας δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης.

Γράφει : Τσατραφίλη Σταυρούλα, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

7 τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα



Mαζί με τα πρώτα κρύα εκδηλώνεται και η αγωνία μας για τις ασθένειες που κάνουν την εμφάνισή τους αυτή την εποχή, όπως είναι η γρίπη και διάφορες ιώσεις. Επειδή όμως, ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, ενισχύοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού μας μέσω σωστών διατροφικών επιλογών μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις ‘απειλές’ του χειμώνα.

Ακολουθούν 7 τρόφιμα που μπορούν να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά σε αυτή μας την προσπάθεια :

Λάχανο : Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά του χειμώνα, περιέχει γλουταθειόνη, μια ένωση που παίζει σημαντικό ρόλο στην ακεραιότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς έχει συνδεθεί με τη σωστή λειτουργία των λεμφοκυττάρων.

TIP : Δοκιμάστε λάχανα διαφόρων ποικιλιών (λευκό, κόκκινο, κινέζικο) στις σαλάτες σας αλλά και για να φτιάξετε ζεστές, θρεπτικές σούπες.


Αμύγδαλα : Μόλις μια χούφτα αμύγδαλα την ημέρα μπορεί να σας προσφέρει βασικά εφόδια για την προστασία του οργανισμού σας.Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσικής μας άμυνας, ενώ παράλληλα το μαγνήσιο που περιέχουν μας προστατεύει κι αυτό από ανεπιθύμητους εισβολείς.

TIP : Φάτε μια χούφτα ανάλατα αμύγδαλα σαν σνακ ή προσθέστε τα στα δημητριακά του πρωινού σας.


Γκρέιπφρουτ : Ως ‘επίτιμο’ μέλος της ομάδας των εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία, σε υψηλή πρόσληψη, φαίνεται πως μπορεί να μας βοηθήσει να ανακάμψουμε γρηγορότερα από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του σώματός μας.

TIP : Εάν η γεύση του σας φαίνεται πικρή, αναμείξτε το χυμό του με χυμό πορτοκάλι και εάν θέλετε έξτρα προστασία, επιλέξτε χυμό πορτοκάλι με έξτρα βιταμίνη C.


Γιαούρτι : Τα προβιοτικά που περιέχει συνεισφέρουν στην καλή υγεία και στη διατήρηση της φυσικής άμυνας του εντέρου. Επιπλέον, μας εφοδιάζει με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως είναι η ριβοφλαβίνη και η βιταμίνη Β12, που είναι καίριας σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

TIP : Προτιμήστε γιαούρτι μειωμένων λιπαρών για να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και προσθέστε σε αυτό φρούτα, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο σνακ.


Σκόρδο : Κλείνει στη σύνθεσή του πολύτιμα συστατικά με αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, όπως είναι η αλλισίνη. Μεταξύ των ‘εχθρών’ που μπορεί να καταπολεμήσει το σκόρδο είναι και το H.pylori, ένα βακτηρίδιο που σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους στο στομάχι.

TIP : Η αλλισίνη δημιουργείται από δύο ενώσεις που βρίσκονται στο σκόρδο οι οποίες ενώνονται όταν ‘σπάσει’ η σκελίδα. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει το σκόρδο να κόβεται η να συνθλίβεται πριν το προσθέσουμε στο φαγητό.


Σπανάκι : Το διατροφικό όπλο του Ποπάι είναι πλούσιο σε πληθώρα θρεπτικών συστατικών, με κυριότερο το φυλλικό οξύ, το οποίο εμπλέκεται στην επιδιόρθωση του DNA και, όπως κι οι υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητο για ένα υγιές ανοσοποιητικό.

TIP : Καταναλώστε το ωμό σε πράσινες σαλάτες ή χρησιμοποιήστε το ως βασικό συστατικό στις συνταγές σας, μαγειρεύοντας για παράδειγμα το παραδοσιακό σπανακόρυζο.


Μπρόκολο : Μελέτες έχουν δείξει πως ένα συγκεκριμένο φυτοχημικό που βρίσκουμε στο μπρόκολο μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ενώσεις, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος B.

TIP : Ο πιο υγιεινός τρόπος να απολαύσετε το μπρόκολο είναι είτε ωμό είτε στον ατμό, καθώς με το βράσιμο μπορεί να ‘χαθούν’ ορισμένα από τα υδατοδιαλυτά συστατικά του.


Γράφει : Καλλιανιώτη Κωσταλένια, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Όταν ο πόνος στο στόμα δεν οφείλεται σε δόντι!



Είναι αυτονόητο ότι όταν κάποιος έχει πόνο στο στόμα, θα κάνει μια επίσκεψη στον καλό του φίλο, τον οδοντίατρο. Ο πόνος στο στόμα τις περισσότερες φορές προέρχεται από κάποιο χαλασμένο δόντι με τερηδόνα που χρειάζεται σφράγισμα ή απονεύρωση, από κάποιον φρονιμίτη που δεν έχει πλήρως κάνει την εμφάνισή του ή από τα ούλα όταν είναι ερεθισμένα και χρειάζεται να γίνει απλά ένας καθαρισμός για να ηρεμήσουν. Ο οδοντίατρος θα βρεί εύκολα και γρήγορα τις περισσότερες φορές την αιτία του πόνου.

Υπάρχουν όμως και κάποιες ασθένειες και καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις γνάθους και στα δόντια, τις οποίες ο οδοντίατρος θα πρέπει να γνωρίζει προκειμένου να είναι σε θέση να κάνει τη σωστή διάγνωση. Μπορούν να μιμηθούν πονόδοντο, αλλά με την εξέταση ο οδοντίατρος, πολύ χαρακτηριστικά, δεν βρίσκει εμφανή αιτία στα δόντια. Κάποιες από τις ασθένειες αυτές είναι πιο συνηθισμένες. Άλλες πάλι αρκετά σπάνιες.

Οξεία ιγμορίτιδα

Μπορεί να εκδηλωθεί με δυνατό πόνο στα δόντια της πάνω γνάθου της ίδιας πλευράς. Οι ασθενείς δεν είναι σίγουροι πιο δόντι πονάει. Το χαρακτηριστικό είναι ότι πονάνε περισσότερα από ένα δόντι στην ίδια πλευρά που υπάρχει η ιγμορίτιδα, όταν ο οδοντίατρος τα χτυπήσει ελαφρά με ένα εργαλείο. Ο πόνος δυναμώνει όταν ο ασθενής σκύψει απότομα προς τα κάτω, ενώ συνήθως υπάρχει καταρροή και βουλωμένη μύτη.

Νευραλγία του τριδύμου νεύρου

Το τρίδυμο νεύρο είναι το κύριο αισθητικό νεύρο που νευρώνει το πρόσωπο. Ο πόνος στη νευραλγία του τριδύμου έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ δυνατός, εμφανίζεται ξαφνικά και σταματά το ίδιο ξαφνικά, διαρκεί από 2 δευτερόλεπτα ως 2 λεπτά στην αρχή, αλλά με την εξέλιξη της νόσου μπορεί να διαρκέσει και 2 ώρες. Προκαλείται με ένα απλό άγγιγμα του προσώπου, στο ξύρισμα, στο βούρτσισμα των δοντιών, στο πλύσιμο του προσώπου, στο φαγητό ή ακόμη και απλά από την ομιλία. Οι ασθενείς αποφεύγουν όλες τις απλές καθημερινες δραστηριότητες από φόβο μην εμφανιστεί ο πόνος.

Η νευραλγία του τριδύμου μπορεί οφείλεται σε πίεση του νεύρου σε διάφορα σημεία κατά τη διαδρομή του από τον εγκέφαλο ως την περιφέρεια και είναι χαρακτηριστική σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί όμως να είναι το πρώτο σύμπτωμα άλλων ασθενειών ειδικά αν εμφανιστεί σε νεαρή ηλικία, κατά την οποία δεν είναι χαρακτηριστική η νόσος. Όταν εμφανιστεί σε μικρή ηλικία, τότε ο οδοντίατρος θα πρέπει να υποπτεύεται αιτίες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας και εγκεφαλικό όγκο ο οποίος πιέζει το νεύρο.

Σύνδρομο Sjogren

Το σύνδρομο Sjogren είναι αυτοάνοσο και χαρακτηρίζεται από ξηρότητα του στόματος, ξηρότητα των ματιών και στις περισσότερες περιπτώσεις ρευματοειδή αρθρίτιδα ή αλλό αυτοάνοσο νόσημα όπως ο λύκος. Μερικές φορές μπορεί να συνυπάρχει πόνος παρόμοιος με την νευραλγία του τριδύμου.

Κροταφική αρτηρίτιδα

Η κροταφική αρτηρίτιδα είναι η φλεγμονή μιας ή περισσότερων από τις κύριες αρτηρίες του προσώπου και του κρανίου. Μπορεί να πρωτοεμφανιστεί ως πόνος στο στόμα, πόνος στον κρόταφο, όπως και με διαταραχές της όρασης όταν έχει προσβληθεί ο κλάδος που αιματώνει το μάτι. Είναι χαρακτηριστική για ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Οι οδοντίατροι γνωρίζουν ότι ένας δυνατός, βαρύς πόνος, ιδιαίτερα όταν εντοπίζεται στην κάτω αριστερή περιοχή του στόματος και στην κάτω γνάθο, συχνά με αντανάκλαση στον λαιμό, μπορεί να προέρχεται από πόνο στην καρδιά ή ακόμη και από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής, δεν θα πρέπει να φύγει από το οδοντιατρείο προς κάποιο νοσοκομείο, αλλά να περιμένει ασθενοφόρο.

Στοματοδυνία

Η στοματοδυνία είναι μια κατάσταση στην οποία ο ασθενής αισθάνεται τσούξιμο, κάψιμο, παραισθησία σαν μυρμήγκιασμα, ή πόνο σε διάφορες περιοχές ή σε όλο το στόμα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές, έλλειψη βιταμινών, λήψη κάποιων φαρμάκων, όπως και από τοπικές αιτίες όπως μυκητίαση του στόματος.

Αντανακλαστικός μυικός πόνος

Ο μυικός πόνος από την περιοχή των μυών του προσώπου, του κροτάφου ή και του λαιμού μπορεί να αντανακλά πολύ συχνά στα δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο οδοντίατρος δεν βλέπει εμφανή αιτία στο στόμα ή στα δόντια.

Αυτές και πολλές άλλες ακόμα καταστάσεις, όπως ο καρκίνος του στόματος, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα από τον οδοντίατρο, στην επίσκεψη για καθαρισμό και προληπτικό επανέλεγχο 1 ή 2 φορές το χρόνο.

Οι οδοντιατρικοί ασθενείς με πόνο συνήθως ανακουφίζονται άμεσα μεάα από μια επίσκεψη στον οδοντίατρο. Υπάρχουν παρόλα αυτά και ασθένειες που είναι δύσκολες στην διάγνωσή τους και στην θεραπεία τους. Αν έχετε πόνο στο στόμα ή στο πρόσωπο καλό είναι να πάρετε μια γνώμη από τον οδοντίατρό σας. Μπορεί να μην πρόκειται για έναν απλό πονόδοντο.

Γράφει : Κιμιωνής Γεώργιος Αλέξανδρος, Οδοντίατρος, Ειδικός Χειρουργός Στόματος

Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

10 πράγματα που κάνουν κακό στην υγεία σου και δεν το ξέρεις!!!

Υπάρχουν πολλά πράγματα που γνωρίζουμε ότι δεν μας κάνουν καλό και επίσης κάποια που πιστεύαμε ότι μας βλάπτουν, αλλά στην πραγματικότητα μας ωφελούν. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και αρκετά που μας φαίνονται απολύτως φυσιολογικά, όμως μας κάνουν κακό. Όχι αυτά καθ' αυτά. Όταν, όμως, γίνονται με λάθος τρόπο. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με 10 παραδείγματα.

1. Το να τρώμε πάγο ή ποπκόρν

Το να αγοράζουμε ποπκόρν σε τεράστιες ποσότητες και να τα τρώμε βλέποντας κάποια ταινία στην τηλεόραση, στην πραγματικότητα κάνει πολύ κακό στην υγεία μας. Εύκολα κολλάνε στα δόντια μας, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κάποια μόλυνση ή και σε σοβαρότερα προβλήματα, όπως ο καρκίνος. Ωστόσο, οι οδοντίατροι δεν φαίνεται να “αγαπούν” περισσότερο το μάσημα του πάγου. Σύμφωνα με αυτούς, το να τρώει κανείς ποπκόρν είναι σαν να τρώει πέτρα, ενώ ο πάγος σημαίνει “εύθραυστο”, γιατί μουδιάζει το στόμα και μειώνει την αίσθηση του πόνου. Οι οδοντίατροι δηλώνουν ότι εάν τα δόντια σας δεν είναι πολύ γερά, τότε παίρνετε μεγάλο ρίσκο αν τρώτε πάγο ή ποπκόρν, ειδικά σε περίπτωση που δαγκώσετε ένα πολύ σκληρό σημείο.

2. Το να πίνουμε πολύ νερό

Το πόσιμο νερό αποτελεί ένα από τα πράγματα που σίγουρα δεν θεωρείτε βλαβερό για σας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι το να πίνετε πολύ νερό, μπορεί και να σας σκοτώσει. Πρόκειται για την ασθένεια που αναφέρεται ως “δηλητηρίαση του νερού” και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Είναι σχεδόν απίθανο να το πάθετε αν κάθεστε χαλαρά σπίτι σας, αλλά αν κάνετε κάποια άσκηση, ειδικά μέσα στη ζέστη, και μετά πιείτε μεγάλη ποσότητα νερού, τότε βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Το πρόβλημα παρουσιάζεται, επειδή αντικαθιστάτε το νερό που έχετε χάσει, όχι όμως και άλλους σημαντικούς ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο, γεγονός που οδηγεί το σώμα σας σε ανισορροπία. Ένας εύκολος τρόπος να αποφύγετε κάτι τέτοιο είναι τα αθλητικά ποτά, που και σας ενυδατώνουν και αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες που έχουν χαθεί. Εάν είστε σπίτι σας, μπορείτε απλά μαζί με το νερό να φάτε μία μπανάνα ή κάτι αλμυρό, για να αντικατασταθούν τα επίπεδα καλίου.

3. Τα αντικολλητικά σκεύη (τεφλόν)

Το τεφλόν είναι ιδιαίτερα γνωστό για την αντικολλητική του επιφάνεια, όμως δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι προκαλεί καρκίνο, παραμένει επικίνδυνο. Στην πραγματικότητα, στοιχεία τεφλόν έχουν βρεθεί μέσα στο αίμα ανθρώπων, στη σκόνη, σε τροφές, ακόμα και στο νερό των σπιτιών μας. Όταν το τεφλόν βρεθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η επίστρωσή του απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα. Επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων, ακόμα και να προκαλέσει καρκίνο, αλλά δεν είναι σίγουροι πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να κάνει στον άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, τα δείγματα δεν είναι πολλά, όμως στους περισσότερους Αμερικάνους έχει βρεθεί κάποια ποσότητα της τοξικής αυτής χημικής ουσίας στο σώμα τους.

4. Τα αντηλιακά

Ενώ τα αντηλιακά υποτίθεται ότι μας προστατεύουν από τους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί δείχνουν ότι τα περισσότερα περιέχουν επικίνδυνα συστατικά, γεγονός που δεν τα καθιστά καλύτερη λύση από το κάψιμο …Πολλές έρευνες έχουν δείξει, ότι οι ουσίες αυτές μπορούν στην πραγματικότητα να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης όγκων στο δέρμα και ορμονικής ανισορροπίας στο σώμα. Επίσης, είναι γνωστό, ότι το σώμα χρειάζεται μια ορισμένη ποσότητα ηλιακού φωτός, ώστε να παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Δεν χρειάζεται, όμως, μεγάλη ποσότητα και εδώ είναι το δύσκολο. Να βρεθεί η ισορροπία. Μερικοί ιατροί προτείνουν να αφήνεται το σώμα σας να πάρει το φως του ήλιου για περίπου 10 λεπτά και ύστερα να βάζετε αντηλιακό. Και φυσικά να προσέχετε το προϊόν που θα επιλέξετε να μην περιέχει τοξικά.

5. Το κιτρικό οξύ

Ενώ ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν φυσικό κιτρικό οξύ είναι ευεργετικά για την υγεία μας, το κιτρικό οξύ αυτό καθ” αυτό είναι εξαιρετικά κακό για τα δόντια μας. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, κολλά πάνω στο σμάλτο των δοντιών και το βοηθά να εξαπλωθεί, πράγμα ιδιαίτερα κακό για την στοματική μας υγεία. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, όμως, μόνο με τις τροφές, αλλά και με τα ποτά. Ακόμα και σε υγρή μορφή, το κιτρικό οξύ μπορεί να κολλήσει στο σμάλτο και να διασπάσει τη φυσική προστασία των δοντιών σας.

6. Το πεπιεσμένο ξύλο

Η φορμαλδεΰδη είναι ένα φυσικό χημικό, άχρωμο και χρησιμοποιείται σε διάφορα είδη, από κραγιόν μέχρι οδοντόκρεμες και πολλά άλλα προϊόντα. Εκεί, όμως, που εμφανίζεται περισσότερο είναι τα πεπιεσμένα προϊόντα ξυλείας, από ένα γραφείο μέχρι ένα τροχόσπιτο και σχεδόν όλα τα είδη επίπλων. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλή τρόπο για να συνδεθούν μεταξύ τους τα διάφορα υλικά, πράγμα που τη καθιστά απαραίτητο στοιχείο μιας κόλλας. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν ερευνήσει πολύ το θέμα, τουλάχιστον όχι όσο θα ήθελαν, μετά από μερικές μελέτες έβγαλαν το συμπέρασμα ότι το χημικό αυτό είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Ειδικά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά βραχυπρόθεσμα προβλήματα υγείας.

7. Η ναφθαλίνη

Σε όλο τον κόσμο η ναφθαλίνη χρησιμοποιείται για την προστασία των ρούχων και άλλων αντικειμένων από τα παράσιτα, ιδιαίτερα τους σκώρους. Γι” αυτό και περιέχει φυτοφάρμακα. Παρ” όλα αυτά έχει ανακαλυφθεί ότι μερικά από τα συστατικά είναι αρκετά επικίνδυνα για εμάς, ιδιαίτερα για τα βρέφη, και οι μπάλες που συχνά χρησιμοποιούνται έχουν απαγορευτεί σε αρκετές χώρες. Συγκεκριμένα, οι μπάλες περιέχουν και κάποια άλλα τοξικά συστατικά, όλα εντομοκτόνα, τα οποία δεν πρέπει να εισπνέει ή να καταπίνει ο άνθρωπος με οποιονδήποτε τρόπο. Όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αν κατά λάθος καταπιούν μία τέτοια μπάλα, πρέπει άμεσα να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

8. Το αποβουτυρωμένο γάλα

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το αποβουτυρωμένο γάλα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να πάρει κανείς τις βιταμίνες, χωρίς τα λιπαρά, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο καλό, όσο το πλήρες. Και ο λόγος είναι απλός. Για να αφαιρεθεί το λίπος που περιέχει το γάλα, αναγκαστικά έχουν αφαιρεθεί και πολλές σημαντικές βιταμίνες. Για να μην λείπουν οι βιταμίνες, σχεδόν πάντα αντικαθίστανται με συνθετικά. Επίσης, πολλοί κατασκευαστές, για να ενισχύσουν το αποβουτυρωμένο, χρησιμοποιούν μια κονιοποιημένη μορφή γάλακτος, που χρησιμεύει για την οξείδωση της χοληστερόλης που περιέχει το γάλα. Παρόλο που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε ανθρώπους, ζώα που ήπιαν οξειδωμένη χοληστερόλη είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια καρδιακή νόσο. Τα κορεσμένα λίπη μειώνουν την κακή χοληστερόλη και κατά συνέπεια τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Γι” αυτό πλέον προτιμούμε το πλήρες γάλα.

9. Το τζόκινγκ

Μπορεί ακόμα να είναι αμφιλεγόμενο, όμως το τρέξιμο μπορεί να σας κάνει καλό, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο σώμα σας. Εάν τρέχετε γρήγορα και μεγάλες αποστάσεις, δεν κάνετε δηλαδή κανονικό τζόκινγκ, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να αποκτήσετε προβλήματα στις αρθρώσεις σας. Ως προς το τζόκινγκ αυτό καθ” αυτό, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός των σκληρών επιφανειών, πάνω στις οποίες το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο να τρέχει. Οι σκληρές επιφάνειες επηρεάζουν τις αρθρώσεις, ειδικά τα γόνατα. Εάν μάλιστα έχετε αρκετά παραπάνω κιλά, τότε πιέζετε περισσότερο τις αρθρώσεις σας και καλύτερο θα ήταν να μην τρέχετε, αλλά να περπατάτε.

10. Η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή

Προφανώς τώρα διαβάζετε το άρθρο αυτό από τον υπολογιστή σας, πράγμα αρκετά κακό για εσάς. Για αρχή, πολλές περιβαλλοντικές ομάδες έχουν διαπιστώσει ότι οι οθόνες περιέχουν σκόνη και τοξικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές νευρολογικές βλάβες. Πιο ενδιαφέρον ακούγεται το συμπέρασμα άλλων μελετών, βάση του οποίου το να κάθεται κανένας περισσότερες από τρεις ώρες μπροστά στον υπολογιστή την ημέρα, μπορεί να του αφαιρέσει έως και δύο χρόνια ζωής. Πιο συγκεκριμένα, όμως, μπορεί να βλάψει το σώμα μας ο τρόπος που καθόμαστε, τα μάτια μας το λαμπερό φως της οθόνης και τα χέρια μας το πληκτρολόγιο, προκαλώντας το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Οι γιατροί προτείνουν τα συχνά διαλείμματα (κάθε μισή ώρα), για να ξεκουραστεί το σώμα και τα μάτια σας.

Μήπως αλλάξατε γνώμη για τις συνήθειές σας;;


Πηγή : www.newsitamea.gr

Τρόφιμα - Ασπίδες κατά των ιώσεων

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και με τον υδράργυρο να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα αλλά και το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, οι ιώσεις αρχίζουν να κάνουν πρωταγωνιστική εμφάνιση. Για να αποφύγουμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα σωστό τρόπο διατροφής για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καλύτερη επένδυση για την ενίσχυση της ανοσίας αποτελεί μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών, καθώς η έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να φτάσει στο μέγιστο της απόδοσής του.

Πολύ σημαντικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το ποσό της ενέργειας που λαμβάνουμε μέσω των τροφών.

Μελέτες δείχνουν ότι οι φτωχές ενεργειακά διατροφές, καθώς και οι αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες (κάτω από 1.200Kcal) φθίνουν την ανοσολογική λειτουργία. Από την αντίπερα όχθη, ούτε η υψηλή ενεργειακή πρόσληψη βοηθά τις άμυνές μας, καθώς η υπερκατανάλωση θερμίδων καθιστά τον οργανισμό ευπαθή στις μολύνσεις.

Όσον αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά και συγκεκριμένα το λίπος θα πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί στην ποιότητα και την ποσότητα που προσλαμβάνουμε.

Η μείωση κατανάλωσης κορεσμένου λίπους (βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά κρέατα) συμβάλλει στην ‘ενεργοποίηση’ των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αντικαταστήστε τα λιπαρά κρέατα ή τα αλλαντικά με άλλες άπαχες πρωτεΐνες (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι), καθώς τα αμινοξέα που περιέχονται σε αυτές τις τροφές χρησιμοποιούνται για το χτίσιμο των συστατικών του ανοσοποιητικού.

Επίσης, τα άπαχα κρέατα είναι καλές πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, συστατικών που η έλλειψή τους μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για μεγαλύτερη προστασία καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως, καθώς περιέχουν ουσίες όπως η βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων που μάχονται κατά των ιών. Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και φλαβονοειδή, που σε συνέργεια ωφελούν την άμυνα του οργανισμού.

Τέλος, η καλή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι όταν αρρωστήσουμε.

Μην παραλείπετε γεύματα, γιατί το σώμα σας χρειάζεται ενέργεια για να ανακάμψει. Καταναλώστε τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά. Επίσης, ενυδατωθείτε επαρκώς, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, ειδικά όταν έχετε πυρετό.

Τρόφιμα - "ασπίδες" κατά των ιώσεων

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές τις οποίες καταναλώνουμε και γινόμαστε απροσπέλαστοι στους μικροοργανισμούς.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά οι οποίες μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή και να βοηθήσουν.

Κοτόσουπα. Η κοτόσουπα χαρακτηρίζεται σαν ‘πενικιλίνη στο πιάτο’. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται κυστείνη και προστατεύει κυρίως από μολύνσεις του λαιμού. Η κυστείνη βοηθάει στην υγροποίηση και απομάκρυνση της βλέννας από τη μύτη και τους πνεύμονες. Φροντίστε η σούπα σας να μην περιέχει πολύ αλάτι αλλά να είναι πλούσια σε λαχανικά.

Μανιτάρια. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μανιταριών μάς χαρίζει προστασία κατά των ιώσεων και της γρίπης. Τα μανιτάρια περιέχουν τις β-γλυκάνες (διαλυτοί πολυσακχαρίτες) που έχουν την ικανότητα να θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.Προσθέστε μανιτάρια στις σούπες σας, στις σαλάτες, στα μαγειρευτά και ‘καρπωθείτε’ τη δράση τους.

Πράσινο Τσάι. Το πράσινο τσάι έχει ευεργετική δράση κατά του κρυολογήματος χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει. Μελέτες αναφέρουν ότι οι κατεχίνες, συγκεκριμένες πολυφαινόλες του τσαγιού, καταπολεμούν τον ιό της γρίπης. Εντάξτε το πράσινο τσάι στις καθημερινές συνήθειες και εμπλουτίστε το με λίγες σταγόνες λεμονιού ή μελιού. Αποφύγετε να προσθέσετε γάλα, καθώς οι πρωτεΐνες του δεσμεύουν τις πολυφαινόλες και μειώνουν τη δράση τους.

Μέλι. Το μέλι μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Επίσης έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση 4 κ.σ. μελιού ημερησίως μειώνει τη διάρκεια του κρυολογήματος κατά 2 ημέρες. Εσείς μπορείτε να αρκεστείτε στην κατανάλωση 1 κ.σ. μέλι την ημέρα.

Γιαούρτι. Τα γιαούρτια που περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς ‘φιλικά’ βακτήρια που προστατεύουν από τους ιούς και μειώνουν χρονικά τη διάρκεια του κρυολογήματος. Έρευνα έχει δείξει η κατανάλωση προβιοτικών μειώνει το χρόνο, που παραμένουμε άρρωστοι, κατά 2 ημέρες.

Επίσης, μειώνει την ένταση των πονοκεφάλων και του βήχα. Επιλέξτε να καταναλώνετε γιαούρτια με προβιοτικά και συγκεκριμένα με στελέχη Lactobacillus casei και reuteri, καθώς είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.


Γράφει : Σταματάκη Αστερία, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Ποιοι παράγοντες επιταχύνουν τη γήρανση

Οι πρωτεΐνες σχηματίζονται από αμινοξέα και είναι απαραίτητες για τη ζωή επειδή εξυπηρετούν δύο κρίσιμους ρόλους. Πρώτον, παρέχουν τη δομή για το σώμα. Μια τέτοια δομική πρωτεΐνη είναι το κολλαγόνο, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της συνολικής πρωτεΐνης του σώματός μας. Βρίσκεται στο δέρμα, στους μυς, στα αγγεία και παρέχει ελαστικότητα και συνοχή σε αυτές τις δομές. Δεύτερον, οι πρωτεΐνες λειτουργούν με τη μορφή των ενζύμων επιτρέποντας στις βιοχημικές αντιδράσεις να συμβούν μέσα στο σώμα μας.

Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα) παρέχουν την αναγκαία ενέργεια για τα κύτταρα. Ο οργανισμός διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, που είναι το απαραίτητο καύσιμο για όλες τις λειτουργίες του σώματος.

Όταν ελέγχονται επαρκώς, οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα μπορούν να αλληλεπιδρούν χωρίς να προκαλούν βλάβες στο σώμα. Στις περιπτώσεις που το σάκχαρο στο αίμα είναι υψηλό λαμβάνει χώρα μια βιοχημική αντίδραση- μη ενζυματική- που λέγεται γλυκοζυλίωση. Το σάκχαρο προσκολλάται πάνω στις πρωτεΐνες και σχηματίζει μη λειτουργικά και βλαβερά μόρια που λέγονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης ή αλλιώς AGEs.

Στην αρχή, αυτή είναι μία αναστρέψιμη διαδικασία, αλλά όταν τα AGEs παραμείνουν για αρκετές εβδομάδες στο σώμα, τότε γίνεται μη αναστρέψιμη και τα AGEs συνδέονται εκ νέου με άλλες πρωτεΐνες και παραμένουν στους ιστούς για πολλά χρόνια. Σε φυσιολογικές καταστάσεις αυξημένη γλυκοζυλίωση παρατηρείται κατά τη γήρανση, ενώ σε παθολογικές σχετίζεται με διάφορες νόσους, κύριος εκπρόσωπος των οποίων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ένας άλλος μηχανισμός με τον οποίο σχηματίζονται τα AGEs είναι τo οξειδωτικό στρες (πολλές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου) που αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, ακόμα και το DNA σχηματίζοντας τα προϊόντα αυτά.

Πολλές έρευνες τα τελευταία χρόνια εμπλέκουν τα AGEs στις περισσότερες από τις ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση, όπως :

  • Καρδιαγγειακά νοσήματα


  • Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ


  • Νόσος Alzheimer και Parkinson


  • Kαρκίνος


  • ΝεφροπάθειαΑρτηριακή υπέρταση


  • Διαταραχές της όρασης


  • Διαταραχές του δέρματος (ηλιακές κηλίδες).


Λόγω των χρονίως αυξημένων επίπεδων σακχάρου στο αίμα, οι διαβητικοί είναι αντιμέτωποι με την πρόκληση των AGEs.

Διάγνωση

Η συσκευή AGE- reader παρέχει μια άμεση πρόβλεψη του κινδύνου για σοβαρές χρόνιες ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η νεφρική ανεπάρκεια. Το AGE reader μέσω τεχνικών φθορισμού αποδίδει άμεσα και μη επεμβατικά την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου μετρώντας τα επίπεδα των τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκoζυλίωσης (AGEs) στους ιστούς.

Αντιμετώπιση

  • Η υπερκατανάλωση της ζάχαρης είναι η πραγματική πηγή του προβλήματος και γι΄ αυτό τον λόγο πρέπει να μειωθεί η κατανάλωσή της.


  • Η μεσογειακή διατροφή με αρκετά φρούτα και λαχανικά, η καλή ενυδάτωση και η άθληση συνεισφέρουν στην αποφυγή σχηματισμού των AGEs.


  • Συστήνεται επίσης να αποφεύγονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες μαγειρέματος που ευνοούν την παραγωγή των AGEs και να προτιμώνται χαμηλότερες θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.


  • Τα συμπληρώματα διατροφής όπως η καρνοσίνη (διπεπτίδιο αποτελούμενο από β-αλανίνη και L-ιστιδίνη που βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στους σκελετικούς μυς και τους ιστούς του εγκεφάλου) και η βιταμίνης Β6 (πυριδοξίνη) μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά το σχηματισμό των AGEs.


  • Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει σαφώς σημαντικά υψηλότερο επίπεδο των AGEs σε καπνιστές και ιδιαίτερα σε διαβητικούς καπνιστές και επομένως κρίνεται απαραίτητη η διακοπή του καπνίσματος.

Η καταστροφική ικανότητα των τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης είναι τεράστια. Η κατανόηση του πώς να αποφευχθεί ο σχηματισμός των AGEs είναι κρίσιμη για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και τη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών.


Γράφει : Ιωάννης Λ. Σφυρής, Ειδικός Παθολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Eλπίδα : Πώς τη χάνουμε και πώς θα την ξαναβρούμε

Η απώλεια ελπίδας / απελπισία συχνά προκαλείται από μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες στη ζωή μας και συνδυάζεται από μελαγχολική διάθεση και σκέψεις αρνητικότητας για το μέλλον. Στην καθημερινότητά μας, η εποχή που ζούμε συχνά ενισχύει την αρνητικότητα που μπορεί να απορρέει από τις προσωπικές δυσκολίες κάνοντάς μας όλο και πιο δύσπιστους απέναντι σ’ ένα καλύτερο αύριο.

Η διατήρηση όμως της ελπίδας είναι σημαντική για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες.

Όταν ελπίζουμε, αισθανόμαστε ότι μπορούμε να κυριαρχήσουμε πάνω στις δυσκολίες και έχουμε την εσωτερική δύναμη να προσηλωθούμε στους στόχους μας.

Όταν ελπίζουμε, υποκινούμαστε από αυτό το βαθύ ένστικτο επιβίωσης που μάς λέει ότι τελικά θα τα καταφέρουμε, θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η τελική έκβαση θα είναι θετική.

Η ελπίδα ενέχει μια βαθιά πεποίθηση ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους, ότι πάντα θα έχουμε ένα αγαπημένο πρόσωπο να σταθεί δίπλα μας, να μας βοηθήσει και το οποίο μπορούμε να εμπιστευτούμε.

Η ελπίδα, τέλος έχει συχνά και πνευματική διάσταση, χωρίς αυτή να είναι απαραίτητα θρησκευτική. Όταν ελπίζουμε, έχουμε πίστη, αναγνωρίζουμε ένα νόημα στη ζωή και αισθανόμαστε ότι είμαστε συνδεδεμένοι με κάτι μεγαλύτερο από εμάς, είτε αυτό το κάτι είναι ο Θεός είτε ένα καλόβουλο Σύμπαν.

Εάν έχεις χάσει τις ελπίδες σου, είναι πιθανόν να παιρνούν αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου όπως :

  • Ποιός ο λόγος να προσπαθήσω; Έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν θα έχει αποτέλεσμα
  • Δεν θα αποκτήσω ποτέ αυτό που θέλω
  • Δεν θα βρώ ποτέ ένα καλό σύντροφο
  • Ήμουν πάντα κακότυχος κι εξακολουθώ να είμαι, γιατί ν’ αλλάξει αυτό;
  • Εδώ δεν έβρισκα δουλειά τον καλό καιρό, τώρα με την κρίση δεν υπάρχει καμμία περίπτωση
  • Προσπάθησα τόσο στο παρελθόν και μόνο απογοητεύτηκα. Γιατί να συνεχίσω;
  • Τίποτα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, κουράστηκα να ελπίζω
  • Η ζωή μου τελείωσε, δεν υπάρχει τίποτα να ελπίσω.

Οι συνεχείς προκλήσεις συχνά πληγώνουν την πίστη μας σ’ ένα καλύτερο αύριο και αποδυναμώνουν ένα από τα μεγαλύτερα όπλα που διαθέτουμε για να συνεχίσουμε: την ελπίδα. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου 'Hope in the Age of Anxiety', υπάρχουν διάφοροι τύποι απελπισίας, κάποιοι από τους οποίους είναι:

Η αποξένωση, όπου το άτομο αισθάνεται διαχωρισμένο από τους άλλους. Εδώ το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι δεν αξίζει την αγάπη ή την υποστήριξη των άλλων και απομονώνεται για να προφυλαχτεί από επιπλέον πόνο.

Η εγκατάλειψη. Το άτομο βιώνει μια αίσθηση βαθιάς και απόλυτης εγκατάλειψης από τους άλλους τις στιγμές που τους είχε περισσότερο ανάγκη.

Η ανικανότητα. Μια βασική ανθρώπινη ανάγκη είναι να αισθανόμαστε ότι μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις της ζωής μας. Όταν αυτή η ανάγκη δοκιμάζεται και το άτομο αισθάνεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς την πραγματοποίηση των στόχων του, το αίσθημα της αδυναμίας και της ανικανότητας αρχίζει να εγκαθίσταται μέσα του.

Η αίσθηση του "προσωπικού περιορισμού". Συχνά, για κάποιους ανθρώπους, ο αγώνας για επιβίωση συνδυάζεται με την έλλειψη συγκεκριμένων ικανοτήτων για να τα καταφέρουν σ’ αυτόν τον κόσμο.

Τα άτομα μπορεί να βιώνουν τους εαυτούς τους ως ελλιπείς ή ανεπαρκείς. Αυτή η μορφή απελπισίας συναντάται σε ανθρώπους που είναι φτωχοί ή σε άτομα με σοβαρές αναπηρίες.

Η αίσθηση ότι είμαστε εντελώς αβοήθητοι στον κόσμο είναι μια ακόμη μορφή απελπισίας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται έτσι μετά από τραυματικές εμπειρίες ή συνεχή έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες.

Στο μυαλό τους συχνά κυριαρχεί η σκέψη ότι είναι εκτεθειμένοι σ’ έναν επικίνδυνο κόσμο και ευάλωτοι απέναντί του.

Πώς να ξαναβρείς τις ελπίδες σου

Όταν δεν ελπίζουμε σε τίποτα σκεφτόμαστε ότι καμμία προσπάθεια δεν έχει νόημα, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει καμμιά ελπίδα για βελτίωση. Όσο όμως σκεφτόμαστε έτσι, τόσο δεν θα κάνουμε τίποτα για ν’ αλλάξουμε την κατάστασή μας και οτιδήποτε μάς ενοχλεί, θα επιτείνεται.

Για να εξέλθεις από την στατικότητα που επιφέρει η κατάσταση αυτή:

Αμβισβήτησε για μια στιγμή τη σκέψη ότι δεν υπάρχει ελπίδα. Απλά υπόθεσε ότι ίσως να έκανες λάθος μέχρι τώρα και κάνε κάτι για να 'δοκιμάσεις' αυτή την υπόθεση. Πάρε μια πρωτοβουλία και κάνε κάτι το οποίο δεν έχεις δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Ακόμα κι αν πιστεύεις ότι έχεις δοκιμάσει τα πάντα, είναι απίθανο να έχεις πραγματικά δοκιμάσει τα πάντα.

Εάν αιθάνεσαι ανίκανος ή 'περιορισμένος', ίσως να ξεχνάς να λάβεις υπόψη σου τα όποια θετικά υπάρχουν και να μεγαλοποιείς τα αρνητικά. Ίσως να παίρνεις τις όποιες δυσκολίες προσωπικά, ως ενδείξεις της δικής σου ανεπάρκειας αντί ως ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Ίσως να τείνεις να κολλάς αρνητικές ετικέτες στον εαυτό σου κάθε φορά που κάνεις κάτι λάθος ή έχεις μια αποτυχία. Προσπάθησε να αναγνωρίσεις τα χαρίσματα και τα ταλέντα σου. Θυμήσου παλιότερες επιτυχίες σου. Ακόμα κι αν έχεις πράγματι κάποια αδυναμία, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχεις και δυνατά σημεία για τα οποία αξίζει να είσαι περήφανος.

Εάν αισθάνεσαι αποκομμένος από τους άλλους, ίσως υποθέτεις ότι δεν θα βρεθεί ποτέ κανείς στη ζωή σου για να σταματήσεις να νιώθεις μοναξιά. Ίσως να έχεις απογοητευτεί στο παρελθόν από κάποιους ανθρώπους και να έχεις γενικεύσει μέσα σου την πεποίθηση αυτή.

Όμως, αντί να αναλώνεσαι με απαισιόδοξες σκέψεις, δοκίμασε να τεστάρεις ποια είναι η πραγματικότητα: για να το κάνεις αυτό να έχεις το θα πρέπει να έχεις το θάρρος να εμπιστευτείς ξανά.

Απόλαυσε την παρούσα στιγμή. Το χτές δεν υπάρχει πια και το αύριο δεν έχει έρθει ακόμα. Αφιέρωσε κάποιες στιγμές στο να παρατηρήσεις την αναπνοή σου, τις αισθήσεις που νιώθεις στο σώμα σου, τα συναισθήματά σου. Ακόμα κι αν κάτι σ’ ενοχλεί, για παράδειγμα, εάν νιώθεις κάποιο πόνο ή κάποιο δυσάρεστο συναίσθημα, συμφιλιώσου μαζί τους, μην τα πολεμάς, μην προσπαθείς να τα αλλάξεις.

Για μερικά λεπτά, αποδέξου απόλυτα την εμπειρία σου και τον εαυτό σου. Μετά, στρέψε την προσοχή σου στο περιβάλλον σου: τι ακούς γύρω σου, τι μυρωδιές υπάρχουν, τι βλέπεις; Όταν αρχίζεις να εκτιμάς την παρούσα στιγμή, η απελπισία χάνει τη δύναμη της.


Γράφει : Μεραμβελιωτάκη-Simon Μαρία, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

Επιπλοκές του διαβήτη

Διαβητικό Πόδι -Ακρωτηριασμοί

Αναγνωρίζεται παγκόσμια, από Διεθνείς Επιστημονικούς Φορείς, ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη πανδημία. Υπολογίζεται ότι το 2030 θα υπάρχουν 530 εκατομμύρια άτομα με Διαβήτη στον κόσμο.

Τι είναι λοιπόν ο Διαβήτης; Κατάσταση που αναγνωρίζεται από αυξημένα σάκχαρα (γλυκόζη πάνω από 126 mg%) στο αίμα, χωρίς ενοχλητικά συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις δηλαδή δεν υπάρχει πολυουρία και πολυδιψία, αλλά ούτε και πόνος.

Είναι βλαπτικά για τον οργανισμό τα αυξημένα σάκχαρα;

Ναι, η αυξημένη γλυκόζη βλάπτει. Όταν είναι σε αυξημένα επίπεδα (έστω και λίγο πάνω από το φυσιολογικό) βλάπτει τα νεύρα, που μας χρησιμεύουν να αντιλαμβανόμαστε το ζεστό, το κρύο, τον πόνο κ.λ.π. Διότι δρουν ως μεταφορείς των ερεθισμάτων από τον έξω κόσμο στον εγκέφαλο.

Αν δεν πάει στον εγκέφαλο το ερέθισμα δεν το καταλαβαίνουμε. Αυτή είναι κυρίως η βλάβη των νεύρων.

Η αυξημένη γλυκόζη βλάπτει ακόμη τα μάτια και τα νεφρά. Δεν εξαιρείται από τον κανόνα αυτό η καρδιά και όλα τα αγγεία του σώματος.

Οι παθήσεις από τα πόδια αποτελούν την πιο σοβαρή απειλή για τα άτομα με Διαβήτη.

Πώς εκδηλώνεται η βλάβη στα νεύρα;

Συζητώντας με κάποιο άτομο που είχε Σακχαρώδη Διαβήτη για πολλά χρόνια μου είπε ‘κοίταξε γιατρέ, έχω νευροπάθεια, τα νεύρα μου είναι ταραγμένα’. Ήθελε έτσι να εξηγήσει το άγχος της καθημερινότητας για την εργασία, την οικογένεια κ.λ.π.

Εύκολα καταλαβαίνει ο αναγνώστης πως αυτά τα λόγια δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα που λέμε ‘Διαβητική νευροπάθεια’. Δεν υπάρχει καμία σχέση με το άγχος. Μιλάμε για πόδια, εκεί κυρίως εκδηλώνεται η νευροπάθεια, που δεν αισθάνονται τον πόνο, το κάψιμο, την πίεση.

Πρακτικά δηλαδή δεν πονάνε. Δυστυχώς 1 στους 3 διαβητικούς ασθενείς εμφανίζει την επιπλοκή αυτή (330.000 άτομα με Διαβήτη στην Ελλάδα).

Ποιος θα μπορούσε όμως να ισχυρισθεί γενικά ότι ο πόνος είναι ευεργεσία;

Πιθανόν κανείς. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να θέλει να πονά.

Όμως για να δούμε λίγο την ιστορία, λίγα χρόνια πίσω. Υπάρχει ένας γιατρός, ο Paul Brandt που αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους λεπρούς της Ινδίας. Είδε λοιπόν ότι μη έχοντας το αίσθημα του πόνου έχαναν και τα πόδια τους χωρίς να το καταλάβουν.

Είπε λοιπόν ότι ο πόνος είναι το μεγαλύτερο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, διότι απλά θα καταλάβαιναν ότι κάτι κακό συμβαίνει και θα τα προστάτευαν.

Το μόνιμο ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό και στα άτομα με Διαβήτη. Υπάρχουν άτομα που δεν καταλαβαίνουν τον πόνο από τα τραύματα. Μια λειτουργία του νευρικού συστήματος έχει διαταραχθεί. Οτιδήποτε ακουμπήσουμε στα χέρια και στα πόδια δημιουργεί μια αίσθηση π.χ.

πόνου ή απλού αγγίγματος. Μέσω των νευρικών ινών μεταφέρεται το αίσθημα αυτό από τον εγκέφαλο και καταλαβαίνουμε ότι κάτι μας ‘χτύπησε’ ή ‘ακουμπήσαμε’ κάπου. Όταν όμως λόγω της νευροπάθειας οι αγωγοί αυτοί (δηλαδή τα νεύρα) δεν δουλεύουν, τότε δεν μεταφέρεται το ερέθισμα στον εγκέφαλο και έτσι δεν καταλαβαίνουμε τίποτα από τα ερεθίσματα που είχε το πόδι.

Υπάρχουν και άλλες συνέπειες. Ο κίνδυνος από κάποιο τραυματισμό, έγκαυμα κ.λ.π. που δεν γίνεται αντιληπτό είναι να δημιουργηθεί μια μικρή πληγή (ή μεγάλη). Εισχωρούν μικρόβια, γίνεται η φλεγμονή, επεκτείνεται και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να καταλήξει σε δυσάρεστες καταστάσεις (π.χ.

ακρωτηριασμό). Υπολογίζεται ότι 40.000-50.000 άτομα με Διαβήτη εμφανίζουν ανάλογες βλάβες στα πόδια στον Ελληνικό χώρο.

Δεν είναι δυνατόν να αποφύγουμε τον ακρωτηριασμό;

Αναμφισβήτητα ναι. Αν προλάβουμε την πληγή στην αρχή της, τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν καλά και να αποφύγουμε τα προβλήματα.

Κάθε μέρα επιβάλλεται έλεγχος των ποδιών για τραύματα ή πληγές πριν τον ύπνο.

Έγκαιρη λοιπόν διαπίστωση της βλάβης σε αρχικά στάδια και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό, εξειδικευμένο σε ανάλογα προβλήματα .

Άλλα μέτρα πρόληψης

Πρέπει να ρωτήσουμε όμως απαραίτητα τον γιατρό μας αν έχουμε διαβητική νευροπάθεια.

Αν έχουμε πρέπει πάσει θυσία να αποφύγουμε τραυματισμούς.

Ακόμα ειδικότερα θα πρέπει με κάθε προσοχή να αποφεύγουμε μικροτραυματισμούς π.χ. δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι (ούτε στη θάλασσα). Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα πόδια μας για μικροτραυματισμούς.

Ελέγχουμε επίσης και τα παπούτσια μήπως έχει ξεφύγει κάποιο καρφί κ.λ.π. και τραυματίσει τα πόδια.

Δεν ζεσταίνουμε ποτέ τα πόδια με θερμοφόρες ή άλλα θερμαντικά σώματα. Ελέγχουμε το νερό του μπάνιου, όχι πάνω από 37ο C θερμοκρασία. Οτιδήποτε μικροτραυματισμός φανεί ή αλλαγή χρώματος δακτύλων ή ποδιού απευθυνόμαστε στο γιατρό μας.

Απλά λόγια, απλές συμβουλές, που αν εφαρμοστούν θα σωθούν πόδια.

Οτιδήποτε περίεργο εμφανιστεί στα πόδια αμέσως τηλεφωνούμε στο γιατρό μας. Αν πονάνε επίσης ενημερώνουμε τον γιατρό και ρωτάμε αν ο πόνος είναι από νευροπάθεια (υπάρχει και αυτή η περίπτωση) ή όχι.

Τα πόδια μας είναι για μια ζωή. Ας μην το ξεχνάμε.

Γράφει: Μανές Χρήστος, Παθολόγος

Πηγή : www.iatronet.gr

10 συμβουλές για να κρατήσετε τα πόδια σας ζεστά το χειμώνα!!!

«Κράτα τα πόδια σου ζεστά την κεφαλή σου κρύα» έλεγαν οι παλιοί. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, καθώς τα πόδια μας κρυώνουν και κατά συνέπεια όλο μας το σώμα. Τα παγωμένα πόδια, είναι αρκετά συχνό πρόβλημα, που μπορεί να μας κάνουν να αισθανόμαστε κρύο ακόμα και σε ήπιες καιρικές συνθήκες. Πώς μπορούμε να τα διατηρήσουμε όμως ζεστά; Σας παρουσιάζουμε δέκα συμβουλές για να έχετε ζεστά πόδια.

1. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το σώμα κρυώνει, όταν κρυώσουν και τα πόδια. Στην πραγματικότητα όμως συμβαίνει το αντίθετο. Οφείλετε να κρατήσετε ζεστό όλο σας το σώμα για να μην κρυώσουν και τα πόδια σας φορώντας ζεστά ρούχα. Τα άκρα είναι μάλιστα αυτά που κρυώνουν γρηγορότερα, όταν κρυώνει όλο το σώμα.

2. Εκτός από ζεστά ρούχα στα μέτρα σας, πρέπει να φοράτε και το κατάλληλο μέγεθος καλτσών που δεν θα διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος. Εκτός αυτού όμως, προτείνονται και οι κάλτσες από μαλλί ή μικροΐνες που διατηρούν τη θερμοκρασία του ποδιού σταθερή. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε ισοθερμικές κάλτσες.

3. Αλλάζετε συχνά κάλτσες. Το πόδι μετά από λίγες ώρες ή αρκετό περπάτημα έχει την τάση να ιδρώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο ευάλωτο στο κρύο. Οφείλετε να αλλάζετε κάλτσες αρκετά συχνά. Οι νέες στεγνές κάλτσες θα βοηθήσουν να διατηρήσετε τη θερμοκρασία σας σταθερή.

4. Για να διατηρήσετε σωστή θερμοκρασία, πρέπει να έχετε καισωστή διατροφή. Συγκεκριμένα, το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να διατηρήσει την θερμική του ισορροπία. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ενέργεια και ενυδατώνετε το σώμα σας συχνά.

5. Μια κρύα επιφάνεια, μπορεί να απορροφήσει μεγάλο ποσοστό της θερμότητας των ποδιών σας. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να μην έρχεστε σε επαφή με κρύες επιφάνειες και να φοράτε συχνά παντόφλες και κάλτσες, ιδιαίτερα τις ημέρες του χειμώνα.

6. Η κυκλοφορία του αίματος παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των ζεστών σας ποδιών. Για να την «καλλιεργήσετε», μπορείτε να εξασκείστεκαθημερινά.

7. Εάν νιώθετε τα πόδια σας παγωμένα και θέλετε να κάνετε κάτι για να τα συνεφέρετε άμεσα, μπορείτε πολύ απλά να κάνετε ένα θερμό ποδόλουτρο. Θα ζεσταθούν άμεσα και μια λύση θα ήταν να τους κάνετε μαλάξεις αφού τα στεγνώσετε με ειδική κρέμα.

8. Κινήστε τα πόδια σας. Για να κυκλοφορήσει καλύτερα το αίμα, μπορείτε να τεντώσετε τα πέλματά σας ακόμα και μέσα στο παπούτσι. Ανοίξτε και κλείστε τα δάχτυλα των ποδιών, όπως θα κάνατε γροθιά με τα δάχτυλα των χεριών σας. Μπορείτε ακόμα να κάνετε και επιτόπια άλματα για πιο άμεσα αποτελέσματα.

9. Είναι σημαντικό να περιποιείστε τα άκρα σας. εάν τα καθαρίζετε και τους δείχνετε την ανάλογη φροντίδα, ώστε να τα προστατεύσετε από ερεθισμούς και φουσκάλες, οι πιθανότητες για κρύα πόδια ελαχιστοποιούνται. Αποφύγετε τις ενυδατικές κρέμες που μπορεί να τα κάνει να παγώσουν άμεσα, ένα και ο καιρός είναι αντίστοιχα κρύος.

10. Εάν το πρόβλημά σας είναι συνεχόμενο και δεν βρίσκετε λύση, επισκεφθείτε κάποιον αγγειοχειρουργό. Συχνότερα προβλήματα μπορεί να είναι χρόνια ριζίτιδα (φλεγμονή από πίεση του νεύρου που ξεκινάει από τη μέση).


Πηγή : www.newsitamea.gr

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

5 τρόφιμα για το φθινόπωρο

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας φαίνεται πιο δύσκολη το φθινόπωρο, καθώς αγαπημένα φρούτα και λαχανικά αποσύρονται και εμφανίζονται άλλα λιγότερο οικεία.

Καθώς οι ζεστοί μήνες αποτελούν σιγά σιγά παρελθόν και μαζί τους τα μούρα, το καλαμπόκι και άλλα προϊόντα που μας είναι πιο εύκολο να ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, είναι διαθέσιμο ένα νέο μενού που μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους.

Τα τρόφιμα το φθινόπωρο μπορεί να μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά- ιδιαίτερα αν δεν είστε σίγουροι πώς θα τα παρασκευάσετε ή αν είστε υπεύθυνοι για τη διατροφή μιας λιγότερο…περιπετειώδους οικογένειας όσον αφορά το φαγητό. Ωστόσο, εκτός από τα διατροφικά οφέλη τροφίμων όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι γλυκοπατάτες θα διαπιστώστε κάτι άλλο θετικό. Τους νόστιμους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα προετοιμάσετε.

Για το φθινόπωρο μπορείτε να προετοιμαστείτε με τα ακόλουθα τρόφιμα όσον αφορά τη διατροφή σας.

Δείτε 5 τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνετε αυτή την εποχή :

Κολοκύθα

Η κολοκυθόπιτα σχετίζεται με την κολοκύθα αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να την ενσωματώσετε στη διατροφή σας.

Το ψαχνό της αξίζει να το λαμβάνετε αρκετά συχνά λόγω του υψηλού ποσοστού βιταμίνης Α, καροτονοειδών και ινών. Ωστόσο ούτε οι σπόροι θα πρέπει να αγνοούνται. Είναι καλό σνακ, συγκεντρωμένες πηγές βιταμινών, ινών, μετάλλων και αντιοξειδοτικών. Περιέχουν επίσης ένα αμινοξύ που ενισχύει τη διάθεση. Απλώς ψήστε μερικούς σπόρους και κρατήστε τους στο χέρι ως φθινοπωρινό σνακ.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα μπουμπούκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.Προσφέρουν προστασία από την έλλειψη βιταμίνης Α, την οστική απώλεια και την αναιμία. Εκτιμάται επίσης ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και από καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Αν δεν σας αρέσει η γεύση δοκιμάστε να τα ψήσετε αντί να τα βάλετε στον ατμό.

Το ψήσιμο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι καραμελοποιεί τα φυσικά σάκχαρα και φέρνει στην επιφάνεια μια γλύκα που δεν θα μπορέσετε να παρακάμψετε.

Αχλάδια

Όταν αναζητάτε υγιεινό σνακ επιλέξτε ένα αχλάδι. Είναι ένα από τα φρούτα με τις υψηλότερες ίνες. Προσφέρουν περίπου 6 γρ. που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες των 25-30 γρ. Μια διατροφή υψηλή σε ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, των επιπέδων χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και συνδέεται με οφέλη στην καρδιά, καθώς και μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου.Επίσης περιέχουν βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, επιπλέον του ασβεστίου, χαλκού, μαγνησίου, ποτασίου και μαγγανίου.

Είναι εύκολο να ενσωματωθούν στο διατροφικό μενού του φθινοπώρου, καθώς προσθέτουν γλυκιά ώθηση σε οποιοδήποτε πιάτο. Δοκιμάστε τα μόνα τους, ψητά ή ποσέ, κομμένα σε σαλάτα ή σε σούπα.

Κουνουπίδι

Θέλετε να ενισχύσετε τη διατροφική αξία της γαρνιτούρας; Επιλέξτε το κουνουπίδι. Έχει λίγες θερμίδες, με 26 ανά 100 γρ. και οφέλη για την υγεία.

Το κεφάλι του περιέχει αντικαρκινικά φυτοχημικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας.

Έχει επίσης αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στη μάχη έναντι των ελεύθερων ριζών, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό και εμποδίζουν τις λοιμώξεις. Οι λάτρεις του πουρέ μπορείτε να λιώσετε κουνουπίδι, για εύκολη εναλλακτική με περίπου το ένα τέταρτο των θερμίδων και ίση ποσότητα νοστιμιάς.

Γλυκοπατάτες

Είναι γεμάτες γλύκα και έχουν πολύ ωραία γεύση ψητές. Μπορείτε να τις περιχύσετε με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να πασπαλίσετε με μοσχοκάρυδο. Έχουν ασβέστιο, ποτάσσιο και βιταμίνες. Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη από την καθημερινή ανάγκη για βιταμίνη Α, σχεδόν το ένα τρίτο βιταμίνης C που χρειάζεστε, σχεδόν 15% της καθημερινής πρόσληψης ινών και 10% του αναγκαίου ποτάσιου.

Τα άφθονα αντιοξειδωτικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωφέλιμες σε όσους υποφέρουν από άσθμα ή αρθρίτιδα.


Επιμέλεια : Εύη Ψωμιάδου

Πηγή : www.iatronet.gr

Οι επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης κινητού στα παιδιά

Σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με τη συμμετοχή 2319 εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου σε ποσοστό 1% χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο , 30% των παιδιών του Δημοτικού και 80% των παιδιών του γυμνασίου.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου από τα παιδιά της χώρας μας αναμφίβολα δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό σχετικά με την αναγκαιότητά του και τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν από την ανεξέλεγκτη χρήση του.

Τα παιδιά χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο πέρα από επικοινωνία και ως πύλη εισόδου στις αγαπημένες τους ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως παιχνίδια και δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οποιαδήποτε σύνδεση κινητού τηλεφώνου με συμβόλαιο της κινητής τηλεφωνίας με τον καταναλωτή δίνει αυτόματα πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς την σύμφωνη γνώμη του πελάτη.

Πολλά ερευνητικά κέντρα πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να αποθαρρύνονται από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, ιδίως κάτω των 10 χρονών.

Το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα των παιδιών, το μικρό και λεπτό εγκεφαλικό κρανίο η μακροχρόνια έκθεση των παιδιών στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών, η αρνητική επίδραση της αύξησης της θερμοκρασίας στους ιστούς (ιδίως στους οφθαλμούς και τους όρχεις) συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, προσωρινή απώλεια μνήμης, έλλειψη συγκέντρωσης, οδηγούν την επιστημονική κοινότητα σε αμηχανία για τον βαθμό της επίδρασης της ακτινοβολίας στη σωματική υγεία στον άνθρωπο και καθιστά τον περιορισμό της χρήσης των κινητών από τα παιδιά απαραίτητο.

Είναι σημαντικό οι χρήστες κινητού να γνωρίζουν ότι υπάρχουν έρευνες που συσχετίζουν την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου με πιθανή εμφάνιση καλοήθων (καλοήθης καρκίνος του ακουστικού πόρου)ή και κακοήθων (λευχαιμία, λέμφωμα) παθήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής Επιτροπή Έρευνας του Καρκίνου (IARC) κατέταξε το κινητό τηλέφωνο ως καρκινογόνο παράγοντα στην κατηγορία 2Β.Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και η νικοτίνη.

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου για άκρως απαραίτητες κλήσεις, η χρήση εξαρτημάτων αποδέσμευσης των χεριών (hands free kids), η απομάκρυνση από το σώμα της συσκευής κατά την ομιλία και η αποφυγή συνομιλίας σε κλειστούς χώρους (ασανσέρ, αυτοκίνητα κτλ) είναι μερικά από τα μέτρα προφύλαξης.

Πέρα όμως από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία οι γονείς οφείλουν να παίρνουν όλα τα μέτρα ασφαλούς πλοήγησης του διαδικτύου μέσα από τα κινητά τηλέφωνα.

Η κατάχρηση του διαδικτύου, παρενόχληση, ο εκφοβισμός, η πορνογραφία, ο τζόγος είναι καταστάσεις που το παιδί μπορεί να συναντήσει στο κινητό εφόσον το χρησιμοποιεί ως πύλη εισόδου στο διαδίκτυο.

Όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα γονικού ελέγχου και φίλτρα προστασίας από παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο. Οι γονείς πρέπει να αναζητούν τις υπηρεσίες αυτές και να ελέγχουν το χρόνο παραμονής των παιδιών στο διαδίκτυο.

Οι γονείς που αδυνατούν να προστατευόσουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους του διαδικτύου που ενδεχομένως θα συναντήσουν στο κινητό τηλέφωνο μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια στην γραμμή βοηθείας Υποστηρίζω 80011 80015(χωρίς χρέωση) της Μονάδας Εφηβικής Υγείας στο Νοσοκομείο Π& Α Κυριακού.


Γράφουν : Γιώργος Κορμάς, Υπεύθυνος γραμμής Βοηθείας Υποστηρίζω Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.- Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικύου, Συντονιστής Δικτύου Αριάδνη και Ηλίας Νάκος, Ιατρός – Ακτινοδιαγνώστης

Πηγή : www.iatronet.gr

Γυναικείος οργασμός : Μύθοι και πραγματικότητα

Ο οργασμός αναμφίβολα είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της γυναικείας σεξουαλικότητας. Διαχρονικά, αποτελεί το βασικό προβληματισμό, τόσο των ειδικών θεραπευτών, όσο και των αντίστοιχων ερευνητών που επιχειρούν να κατανοήσουν τους βιολογικούς και ψυχικούς μηχανισμούς που τον διέπουν.

Θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το γυναικείο οργασμό ως ένα πολύπλοκο σύστημα πολυπαραγοντικών δεδομένων, που οι μύθοι και οι αντιλήψεις, τον μπερδεύουν ακόμη περισσότερο. Η σημαντικότητά του, αναγκάζει τη γυναίκα να καθηλώνεται αγχωτικά στην αναζήτησή του, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις να παγιδεύεται μοιραία, όταν πιστεύει ότι όλη της η σεξουαλική συμπεριφορά είναι η οργασμική της κορύφωση.

Ποια είναι τα στάδια της σεξουαλικής πράξης;

Η σεξουαλική πράξη αποτελείται από τέσσερα στάδια. Το πρώτο είναι το στάδιο της επιθυμίας, όπου έχουμε την αφύπνιση των ψυχικών και σωματικών αισθήσεων. Ακολουθεί η φάση της διέγερσης, όπου πραγματοποιείται η σωματική προετοιμασία και κυρίως η κολπική εφύγρανση.

Η επόμενη φάση είναι αυτή του οργασμού, όπου έχουμε την οργασμική κορύφωση, και τη φάση της χαλάρωσης (ηρεμίας), που τόσο ψυχικά όσο και σωματικά η γυναίκα επανέρχεται στην αρχική της εικόνα προ της σεξουαλικής της εμπλοκής.

Η γυναίκα, από τη φάση της επιθυμίας, με την εγκεφαλική της ενεργοποίηση αφυπνίζει τους μηχανισμούς στο σώμα της και στα γεννητικά της όργανα, απαντώντας στα ερεθίσματα που αυξάνονται στη φάση της σεξουαλικής διέγερσης, δεύτερη φάση του σεξουαλικού κύκλου, προετοιμάζοντας τον κόλπο της με αντίστοιχη λίπανση και εφύγρανση για να φτάσει στη σεξουαλική πράξη της πεϊκής εισχώρησης.

Ο οργασμός, φαίνεται να ξεκινάει από το οργασμικό οροπέδιο (πλατό), που είναι η συνέχεια της σεξουαλικής διέγερσης της γυναίκας, προκειμένου να επέλθει η ολοκλήρωση της εφύγρανσης του κόλπου, η τάση της διόγκωσης των έξω γεννητικών οργάνων και κυρίως του αιδοίου.

Ο κόλπος στα δύο εσωτερικά τριτημόρια διαστέλλεται και φουσκώνει, ενώ το εξωτερικό τριτημόριο διατηρεί την ελαστικότητά του. Όσο προχωρεί αυτή η φάση, τόσο ο μυϊκός τόνος αυξάνεται, τα εσωτερικά δύο τριτημόρια του κόλπου διαστέλλονται περισσότερο και ο κόλπος αλλάζει χρωματισμό.

Στη συνέχεια, μέσα από το παρασυμπαθητικό σύστημα, δημιουργούνται οι συγκινησιακές αντιδράσεις και η γυναίκα βιώνει τη στιγμή της πλήρους οργασμικής έξαρσης. Τότε, παρατηρείται αύξηση της καρδιακής συχνότητας στο διπλάσιο, πλήρης διόγκωση των μικρών και των μεγάλων χειλέων του αιδοίου, αύξηση του μυϊκού τόνου του περινέου και του πρωκτού και μεταβολή του χρώματος του κόλπου σε έντονο ερυθρό ή κυανέρυθρο.

Μετά τη φάση του οργασμού επέρχεται η φάση της αποκατάστασης, όπου ο οργανισμός επιστρέφει σταδιακά στην αρχική του κατάσταση. Η αποκατάσταση αυτή γίνεται αργότερα στην γυναίκα από ότι στον άνδρα και είναι πιθανό να εξακολουθούν να υπάρχουν συναισθήματα ευχαρίστησης και στη φάση αυτή.

Ποια είναι η σημασία του οργασμού στην σεξουαλική ζωή της γυναίκας; Μια γυναίκα πρέπει πάντα να έχει οργασμό;

Αναμφίβολα , η οργασμική κορύφωση για τη γυναίκα αποτελεί το επισφράγισμα της ηδονής και σηματοδοτεί το υψηλότερο σημείο της απόλαυσης κατά την σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, ο οργασμός δεν είναι καθοριστικός και για την καλή σεξουαλική της ζωή.

Η απόλαυση της ερωτικής επαφής, η ψυχική και συναισθηματική συμμετοχή με τον ερωτικό της σύντροφο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία στην ποιότητα της σεξουαλικής της έκφρασης. Με άλλα λόγια , αν μια γυναίκα δεν φτάσει στον οργασμό δεν σημαίνει ότι δεν απόλαυσε την σεξουαλική επαφή.

Αναμφίβολα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο τρόπος που η ίδια βιώνει τη σεξουαλικότητά της, μέσα από τις εγγραφές και εμπειρίες της ζωής της, την αυτοεκτίμηση καθώς επίσης και την καλή εσωτερική ψυχική έκφραση για την εικόνα του σώματος.

Αυτό, διότι μέσα από τις κοινωνικές εγγραφές και μέσα από τον ρόλο που της αποδίδεται σαν αντικείμενο πόθου και πρωταγωνίστρια των σεξουαλικών φαντασιώσεων του άνδρα εραστή της, οδηγείται συχνά σε ένα άγχος αυτοπαρατήρησης που την αναγκάζει, πολλές φορές, να μη συμμετέχει πρωταγωνιστικά στη σεξουαλική διαδικασία, υποδυόμενη ρόλους ψεύτικου σεξουαλικού ερεθισμού.

Είναι σημαντικό και για τους δύο να γνωρίζουν, ότι μια γυναίκα που δεν έχει οργασμό σε κάθε σεξουαλική επαφή, δεν είναι απαραίτητα ψυχρή ή δυσλειτουργική.

Ποιες είναι οι διαταραχές του οργασμού;

Οι διαταραχές του οργασμού χαρακτηρίζονται από την αδυναμία της γυναίκας να βιώσει την πλήρη ψυχοσωματική συμμετοχή και την αντίστοιχη ψυχική ηδονιστική έκφραση, κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, αλλά και εκτός αυτής, όταν η ίδια δηλώνει αδυναμία κορύφωσης και στην επίμονη προσπάθεια ερεθισμού της κλειτορίδας.

Η διαταραχή του οργασμού φαίνεται να σχετίζεται με την κλειτοριδική ή κολπική αίσθηση κορύφωσης, που σε ορισμένες γυναίκες οι διαφορές είναι μεγάλες και χαρακτηρίζουν τόσο την απουσία του κολπικού οργασμού κατά την συνουσία, όσο και εκείνη του κλειτοριδικού (ερεθισμού με το χέρι).

Πολλές γυναίκες μπορούν να βιώσουν οργασμό με ερεθισμό της κλειτορίδας εκτός σεξουαλικής πράξης, αλλά δεν μπορούν να φτάσουν στον οργασμό στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, αν δεν υπάρχει και σύστοιχος κλειτοριδικός ερεθισμός με το χέρι τους ή με το χέρι του συντρόφου τους.

Είναι γεγονός ότι η γυναίκα παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση σε όλη τη φάση της σεξουαλικής διέγερσης μέχρι την οργασμική κορύφωση, καθώς επίσης ότι με την πάροδο της ηλικίας βιώνει καλύτερες οργασμικές κορυφώσεις και η αποκτώμενη σεξουαλική εμπειρία, της προσφέρει και καλύτερες σεξουαλικές διεγέρσεις.

Η διαταραχή του οργασμού είτε ως πρωτοπαθής (η γυναίκα δεν μπορεί να βιώσει ούτε κλειτοριδικά ούτε κολπικά οργασμική κορύφωση), είτε δευτεροπαθής (η γυναίκα χάνει για κάποια περίοδο την οργασμική της ικανότητα), φαίνεται να είναι κεντρικό πρόβλημα της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Η διάγνωση της διαταραχής του οργασμού ουσιαστικά βασίζεται στην κρίση του κλινικού γιατρού που θα συνεκτιμήσει την οργασμική αυτή λειτουργία σε σχέση με την ηλικία, τη σεξουαλική εμπειρία και τη σημαντική συμμετοχή του σεξουαλικού ερεθισμού.

Καθώς επίσης, η διάγνωση θα βασιστεί και σε κοινωνικές παραμέτρους, περιβαλλοντικές συνθήκες αλλά και την προσωπικότητα της γυναίκας μαζί με το πολιτισμικό και πνευματικό της επίπεδο, που συνδέονται με τη γενικότερη νοοτροπία και κουλτούρα της.

Συνοπτικά, η σύγχρονη ιατρική κοινότητα ορίζει την διαταραχή οργασμού ως την επανειλημμένη αδυναμία της γυναίκας να βιώσει οργασμό μετά από μια επαρκή φάση διέγερσης.

Υπάρχει θεραπεία για τις διαταραχές του οργασμού;

Οι διαταραχές του οργασμού είναι μια από τις συχνότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες της γυναίκας. Τα επιστημονικά στοιχεία για την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση των σεξουαλικών προβλημάτων στη γυναίκα είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι γυναικείες σεξουαλικές δυσλειτουργίες αντιμετωπίζονται πλέον μέσα από πιο εξειδικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών στη γυναίκα (μειωμένη επιθυμία, σεξουαλική αποστροφή, διαταραχή οργασμού και διαταραχές πόνου) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σεξουαλικής λειτουργίας του ατόμου και του ζευγαριού.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην επικοινωνία του ζευγαριού που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας. Πολύ συχνά, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα αντανακλούν μια προβληματική επικοινωνία του ζευγαριού, αλλά και τα μη εκφρασμένα συναισθήματα των συντρόφων μεταξύ τους (συνήθως της γυναίκας προς τον άνδρα) με αποτέλεσμα πολλές φορές να ζητάει μόνη λύση στο πρόβλημα που ίσως αφορά και στους δυο.

Η Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας (210 7797979), είναι μια τηλεφωνική γραμμή όπου εξειδικευμένοι επαγγελματίες σας ακούν και σας προσφέρουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις σε σεξουαλικά και συναισθηματικά ζητήματα, σε προβλήματα σχέσεων και συμπεριφοράς.


Γράφουν : Θάνος Ασκητής, Ψυχίατρος – νευρολόγος, πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και Βασιλική Ντούμου, Ψυχολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Πηγή : www.iatronet.gr