Φροντίδα Υγείας

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Τροφές για να νιώθουμε χορτάτοι



Όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, η μείωση της ποσότητας που τρώτε είναι δεδομένη, αλλά η αίσθηση πείνας όλη την ώρα είναι μια σημαντική αιτία αποτυχίας πολλών διαιτών την πρώτη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, μπορείτε να ικανοποιήσετε το στομάχι σας χωρίς την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων.
Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών στέλνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει και μειώνει την όρεξη. Πείτε "όχι" στο παγωτό που σας… καλεί, τρώγοντας τις παρακάτω υγιεινές και χορταστικές τροφές.

Μήλα

Επιλέξτε ένα μήλο, περίπου μισή ώρα πριν το γεύμα- οι ίνες και το νερό του θα σας φέρουν κορεσμό και θα φάτε λιγότερο.

Aβοκάντο

Η κατανάλωση μισού αβοκάντο με το γεύμα σας μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει να αισθανθείτε κορεσμό για το υπόλοιπο απόγευμα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Nutrition Journal’’. Γυναίκες που το έκαναν αισθάνθηκαν κατά 22% περισσότερη ικανοποίηση και είχαν 24% χαμηλότερη επιθυμία για σνακ 3 ώρες αργότερα, σε σχέση με τις ημέρες που έφαγαν ισοδύναμο σε θερμίδες γεύμα, χωρίς αβοκάντο.

Όσπρια

Τα όσπρια είναι σούπερ τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη, ενώ περιέχουν και ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες B και σίδηρο. Η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων μπορεί να σας βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης.

Πρόσφατη μετα-ανάλυση που δημοσιεύεται στο περιοδικό ''Obesity'' ανακάλυψε ότι άνθρωποι ήταν κατά 31% πιο χορτάτοι μετά το γεύμα όταν αυτό περιλάμβανε όσπρια.

Σούπα

Σε έρευνα του Penn State, άνθρωποι που κατανάλωσαν σούπα χαμηλών θερμίδων πριν το γεύμα, μείωσαν τη συνολική πρόληψη θερμίδων στο γεύμα κατά 20%.

Η σούπα μπορεί να μειώσει την όρεξη, καθώς καταλαμβάνει μεγάλο μέρος στο στομάχι αλλά πολύ λίγες θερμίδες.

Σκούρα σοκολάτα

Όταν θέλετε κάτι γλυκό, επιλέξτε σκούρα σοκολάτα. ‘Ερευνα υποδεικνύει ότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να ωφελήσει την καρδιά και τον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιο χορταστική από τη σοκολάτα γάλακτος και μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για γλυκές και αλμυρές τροφές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nutrition & Diabetes’’. Οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 17% λιγότερες θερμίδες στο γεύμα μετά την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας.

Αυγά

Αρχίζοντας την ημέρα σας με αυγά θα μείνετε χορτασμένοι μέχρι το γεύμα. Η δύναμη των αυγών βρίσκεται στην πρωτεΐνη. ‘Ερευνα του University of Missouri, υποδεικνύει ότι η κατανάλωση πρωινού 300 θερμίδων που αποτελείται από 30 έως 39 γραμμάτια πρωτεΐνης μειώνει την πείνα και αυξάνει τον κορεσμό, από το πρωινό μέχρι το γεύμα. Επίσης, η έρευνα αποκάλυψε ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό υψηλό σε μερίδες καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι ακόμα μια τροφή που φέρνει κορεσμό και μπορεί ενδεχομένως να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο.

Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’British Journal of Nutrition’’, οι παχύσαρκες γυναίκες που συνδύαζαν φιστίκια ή 3 κουταλιές φυστικοβούτυρο με δημητριακά και χυμό πορτοκάλι ένιωθαν κορεσμό μέχρι 12 ώρες μετά το τέλος του πρωινού σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν τα προϊόντα φιστικιών.

Η Cynthia Sass, δήλωσε ότι οι ξηροί καρποί έχουν σχεδιαστεί βασικά για τον έλεγχο της όρεξης, επειδή είναι πλούσιοι σε υγιεινά ακόρεστα λιπαρά, μαζί με πρωτεΐνες και ίνες. Τα 3 συστατικά μαζί επιβραδύνουν τη χώνευση και ρυθμίζουν το σάκχαρο όταν συνδυάζονται με υδατάνθρακες, όπως τα φρούτα ή το μαύρο ρύζι.

Νερό

Το να πίνετε λίγο νερό μπορεί να σας ξεγελάσει και να νομίζετε ότι πεινάτε. Τα συμπτώματα της πείνας είναι παρόμοια με αυτά της αφυδάτωσης. Χαμηλή ενέργεια, μειωμένη νοητική λειτουργία και άσχημη διάθεση. Την επόμενη φορά που θα θέλετε ένα απογευματινό σνακ πιείτε ένα ψηλό ποτήρι νερό και περιμένετε 10 λεπτά. Οι πιθανότητες είναι ότι η πείνα θα περάσει και θα έχετε γλιτώσει εκατοντάδες θερμίδες.


Πηγή : www.iatronet.gr

Υπερθυρεοειδισμός και ψυχολογία : Μια ''εύθραυστη'' σχέση



Ο υπερθυρεοειδισμός ή τοξικοθυρεοειδισμός, οφείλεται σε μία υπερέκκριση του θυρεοειδούς αδένα και ανήκει στην κατηγορία των ψυχοσωματικών διαταραχών. ‘Εχει μία σειρά από πιθανές ψυχικές εκδηλώσεις. Αλλά η περίπτωση κάθε ατόμου είναι διαφορετική και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εμφανιστούν όλα ή κάποια από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

Σε γενικές γραμμές ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με επιβράδυνση των νοητικών λειτουργιών (ιδίως της λήψης αποφάσεων και της μνήμης πρόσφατων γεγονότων), με απάθεια αδιαφορία και λήθαργο, στα οποία μπορεί να προστεθούν συναισθήματα άγχους με ευερεθιστότητα.

Τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό παρουσιάζουν ευερεθιστότητα, υπερκινητικότητα, νευρικότητα, ευσυγκινησία. Μιλούν έντονα και εναλλάσσουν με ταχύτητα τα θέματα συζήτησης. Είναι ιδιαίτερα ανήσυχα, αντιδρούν έντονα στα ερεθίσματα, είναι ασταθή συναισθηματικά, παθαίνουν κρίση πανικού και ξεσπούν σε λυγμούς χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Ταυτόχρονα μπορεί να συνυπάρχει αϋπνία, ελάττωση της ικανότητας συγκέντρωσης και της προσοχής, προβλήματα ελάττωσης μνήμης και αδυναμία αυτοσυγκέντρωσης.

Επίσης, είναι δυνατόν να εκδηλωθεί κατάθλιψη, υπομανία, παράνοια και ψευδαισθήσεις, ενώ ο ήπιος υπερθυρεοειδισμός χωρίς κλινικές εκδηλώσεις μπορεί να συνδέεται με ανθεκτικές στη θεραπεία διαταραχές της διάθεσης.
Στις γυναίκες είναι δυνατόν να επηρεάσει τη σεξουαλική ζωή, καθώς συχνά επηρεάζει τη δυνατότητα βίωσης οργασμού.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, και μόνο όταν ο υπερθυρεοειδισμός παραμείνει αδιάγνωστος για μεγάλο χρονικό διάστημα, εμφανίζονται μυξοιδηματικές ψυχώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται από παρανοϊκές ιδέες και ψευδαισθήσεις.

Στο άτομο που πάσχει από υπερθυρεοειδισμό συχνά μειώνεται προοδευτικά η σωματική του δύναμη. Δεν μπορεί να υποφέρει υψηλές θερμοκρασίες και παραπονιέται συχνά για ταχυπαλμία, παροξυσμούς καρδιακής αρρυθμίας και δύσπνοια. Επιπλέον, το άτομο γίνεται υπερευαίσθητο, νευρικό, απαθές, έχει υπερδιέγερση και συχνά έχει την τάση της φυγής από την οικογενειακή εστία, με απλά λόγια, δεν μπορεί να κάτσει στο σπίτι.

Πίσω από τη διαταραχή του υπερθυρεοειδισμού κρύβεται μια διαρκής προσπάθεια να υπερνικηθεί ο φόβος του θανάτου. Το άτομο προσπαθεί να κυριαρχήσει στο φόβο του με την άρνηση του φόβου και αντιφοβικές δραστηριότητες, αναζητώντας επικίνδυνες καταστάσεις και αντιμετωπίζοντάς τες ολομόναχος. Στο αναμνηστικό των ατόμων με υπερθυρεοειδισμό συναντάμε επανειλημμένες επαφές με τον θάνατο στενών συγγενικών προσώπων, αλλά και άλλες τρομακτικές εμπειρίες που ταυτίστηκαν με την απειλή του θανάτου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό δείχνουν μία πρόωρη ωριμότητα στη συμπεριφορά τους.

Ο υπερθυρεοειδισμός, ως ψυχοσωματική διαταραχή, προσφέρεται στην ψυχανάλυση και στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, αλλά πάντα με την πρoϋπόθεση ότι το άτομο, για το οποίο υπάρχει μία τέτοια διάγνωση, προβληματίζεται και αισθάνεται άσχημα με τις ψυχικές εκδηλώσεις της νόσου, η οποία του δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά του.


Γράφει : Αντωνιάδου Ζωγραφιά, Ψυχαναλύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Πηγή : www.iatronet.gr

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Τραυλισμός ενηλίκων : Μια συχνή διαταραχή ομιλίας



Υπολογίζεται πως στην Ελλάδα, το 1% του πληθυσμού πάσχει από τραυλισμό. Η συχνότητα εκδήλωσης της διαταραχής της ροής της ομιλίας διαφοροποιείται ανάμεσα στα δύο φύλα και δεν αποτελεί ¨προνόμιο¨ κάποιου συγκεκριμένου φωνολογικού συστήματος. Μπορεί να προσβάλει όλους τους πολιτισμούς και όλα τα κοινωνικά στρώματα.

Σαν διαταραχή, ο τραυλισμός δεν είναι κάτι καινούριο. Απεναντίας, αναφορές για την ύπαρξή του έχουμε από τα αρχαία χρόνια σε όλους τους πολιτισμούς. Η εξήγηση των ανεβασμένων ποσοστών στις εξελιγμένες χώρες ίσως είναι ο έντονος τρόπος ζωής, ο γρήγορος ρυθμός κίνησης και η νευρική ατμόσφαιρα που δημιουργεί ένα περιβάλλον αρκετά πρόσφορο για την επώαση διαφόρων διαταραχών.

Τι είναι πραγματικά αυτή η διαταραχή της ροής της ομιλίας;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο τραυλισμός είναι «μια διαταραχή στο ρυθμό της ομιλίας, κατά την οποία το άτομο γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να πει, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν είναι σε θέση να το πει εξαιτίας μιας ακούσιας επαναληπτικής επιμήκυνσης ή παύσης ενός φθόγγου.» (World Health Organization - 1977)

Έναρξη και είδη

Η απαρχή του τραυλισμού είναι συχνά σταδιακή και μερικές φορές παρεμβάλλονται περίοδοι φυσιολογικής ροής της ομιλίας, με τις πιο πολλές περιπτώσεις να ξεκινούν στη αρχική παιδική ηλικία. O τραυλισμός θεωρητικά μπορεί να κάνει την εμφάνισή του σε οποιαδήποτε ηλικία στη ζωή ενός ατόμου και ανάλογα με την ηλικιακή περίοδο εμφάνισής του και τα συμπτώματα που παρουσιάζονται, διακρίνεται στα εξής είδη:

  •  Φυσιολογική διαταραχή της ροής της ομιλίας

  •  Εξελικτικός τραυλισμός

  •  Τραυματικός τραυλισμός (Εμφανίζεται κυρίως στην ενήλικη ηλικία και είναι αποτέλεσμα ενός δυνατού ψυχικού τραύματος. Με κατάλληλη αντιμετώπιση, ο τραυματικός τραυλισμός μπορεί να υποχωρήσει σταδιακά.)

  •  Υστερικός τραυλισμός (Προκαλείται συνήθως από υστερική αφωνία ή κώφωση ή ακόμα και από κάποιο έντονο ψυχολογικό ερεθισμό.)

  •  Σπασμωδική δυσφωνία (Στη συγκεκριμένη διαταραχή παρατηρείται μια γρήγορη κίνηση προσαγωγής – απαγωγής των φωνητικών χορδών.)

  •  Cluttering (Στην ξένη ορολογία ο όρος αυτός είναι συνώνυμος με αυτόν του τραυλισμού, ωστόσο χρησιμοποιείται για μια συγκεκριμένη μορφή τραυλισμού. Σαν χαρακτηριστικό του βρίσκουμε την τυπική βιαστική ομιλία.)

  •  Ψευδοβατταρισμός (Παρατηρείται σε διάφορες εγκεφαλικές βλάβες κυρίως απότομης έναρξης, όπως για παράδειγμα αγγειακές ή τραυματικές βλάβες. -Μεντενόπουλος - 2003 , σ.100)

Αίτια

Ποια είναι όμως τα πραγματικά αίτια σε αυτή τη διαταραχή; Η πιο συχνή άποψη των θεραπευτών είναι ότι κάθε παράδειγμα αυτής της διαταραχής δεν έχει προκύψει από μια μοναδική αιτία, αλλά ως αποτέλεσμα πολλών συνυπαρχόντων παραγόντων. (Andrews and Harris-1964 , σ.16). Μεμονωμένα υπάρχουν :

  •  Οργανικές θεωρίες (γενετικοί παράγοντες, νευρογενής αιτολόγηση)

  •  Ψυχογενείς θεωρίες (ψυχολογικά αρνητική κατάσταση, άγχος )

  •  Εκμαθημένη συμπεριφορά (τάση για εκδήλωση τραυλισμού επαναληπτικά στις ίδιες περιστάσεις και στις ίδιες λέξεις)

Χαρακτηριστκά ομιλίας

Σαν κάθε διαταραχή και ο τραυλισμός παρουσιάζει συνοδευτικά συμπτώματα.

  •  επαναλήψεις ήχων, συλλαβών και μικρών λέξεων

  •  παύσεις

  •  αντικατάσταση λέξεων (ώστε να αποφευχθεί η χρήση δύσκολων λέξεων)

  •  επιμηκύνσεις (ννννναι)

  •  αναβλητικότητα (κάθε φυσική ή φωνητική συμπεριφορά που σκοπεύει να καθυστερήσει την προσπάθεια για ένα φώνημα, συλλαβή ή λέξη, ώστε να αποφευχθεί ο προσδοκώμενος τραυλισμός)

  •  επαναπροσπάθεια (η συμπεριφορά κατά την οποία το άτομο προσπαθεί να εκφέρει την φράση, δεν τα καταφέρνει, σταματά την προσπάθεια και ξαναξεκινά από την αρχή)

  •  πλήρης αλλαγή λέξεων ή σκέψεων

  •  αποφυγή (μιας συγκεκριμένης λέξης έως πλήρη αποφυγή επικοινωνίας)

Συμπτωματολογία

Στη διαταραχή της ροής της ομιλίας παρατηρούνται

Εξωτερικά ή σωματικά συμπτώματα, όπως σωματικοί σπασμοί και συνοδευτικές κινήσεις
Εσωτερικά ή Ψυχικά συμπτώματα, όπως διαταραχή της κοινωνικής επαφής, η οποία οδηγεί σε απομόνωση.

Ο φαύλος κύκλος της επικοινωνίας

Τα άτομα με τη διαταραχή της ροής της ομιλίας αναλώνονται στα συμπτώματα του λόγου τους και αυτό αναγκαστικά προκαλεί στρες. Το στρες με τη σειρά του επιδεινώνει την ήδη υπάρχουσα δυσκολία στο λόγο, ανατροφοδοτώντας το άγχος που δημιουργείται.

Θεραπεία

Προφανώς μιλάμε για μια πολυσύνθετη διαταραχή και λόγω αυτού, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι υπάρχει μονόδρομος στη θεραπεία της. Το σίγουρο είναι ότι η εν λόγω διαταραχή απαιτεί ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο θεραπευτικής παρέμβασης. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την οριστική απομάκρυνση του τραυλισμού. Θα ήταν υπερβολικό και ανεπαρκές απέναντι στον πάσχοντα και την οικογένειά του. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε πως εξάλλου στην ενήλικη ζωή, μιλάμε για μια διαταραχή με θεραπεία συγκαλύψεως.
Για αυτό, μόνο η έγκαιρη και ενδελεχής αξιολόγηση και παρέμβαση, βασισμένη στις ανάγκες και ικανότητες του ατόμου με τραυλισμό, θα καλύψουν τις ανάγκες μιας τέτοιας θεραπείας. Η συμμετοχή του ατόμου με τη διαταραχή αλλά και του συσχετιζόμενου περιβάλλοντός του είναι επιτακτική. Κάθε ασθενής χρειάζεται τη σωστή καθοδήγηση και συμβουλευτική για μια διαταραχή που είναι μεν σύνθετη-αλλά όχι μη αντιμετωπίσιμη.

Χρήσιμες Συμβουλές

  •  Δεν ζητάμε από κάποιον να σταματήσει και να ξεκινήσει από την αρχή

  •  Αντιδρούμε με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις ομιλίας

  •  Δεν πιέζουμε κάποιον να μιλήσει, ειδικά όταν εμφανίζει αυξημένη δυσκολία

  •  Δείχνουμε προσοχή στο περιεχόμενο και όχι στον τρόπο της ομιλίας

  •  Δεν στεκόμαστε επικριτικά απέναντι στο άτομο με την διαταραχή

  •  Δεν διακόπτουμε

  •  Δεν συμπληρώνουμε

  •  Δίνουμε το παράδειγμα / πρότυπο ήρεμης ομιλίας αντί να το ζητάμε

  •  Επισκεπτόμαστε έναν διαπιστευμένο λογοθεραπευτή για όλες μας τις απορίες και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού προγράμματος.


Γράφει : Πελεκάνος Δημήτριος, Λογοθεραπευτής - ειδικός φωνοθεραπευτής

Πηγή : www.iatronet.gr

Ποιες τροφές προκαλούν κυτταρίτιδα



Αλμυρές και λιπαρές τροφές

‘Οταν αγοράζετε κρέας επιλέξτε να είναι χωρίς λίπος. Καλύτερα να τρώτε άσπρο κρέας. Αποφύγετε τις λιπαρές, τηγανιτές και κονσερβαρισμένες τροφές, που περιέχουν πολύ αλάτι. Η τροφή κατακρατά υγρά στον οργανισμό και ευνοεί την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Απαγορευμένες τροφές είναι τα τσιπς, τα αλμυρά σνακ, το λιπαρό κόκκινο κρέας, τα λουκάνικα, το βούτυρο, η μαργαρίνη και το πρόβειο τυρί με υψηλά λιπαρά. ‘Οταν προετοιμάζετε το φαγητό αντικαταστήστε το αλάτι με μυρωδικά, όπως ρίγανη, βασιλικό, δεντρολίβανο και θυμάρι. Θα δώσουν στο φαγητό ιδιαίτερη γεύση. Να τρώτε περισσότερα βραστά ή στον ατμό φαγητά, με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι.

Ζάχαρη

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης ανεβάζουν την ινσουλίνη, που ενεργοποιεί τη δημιουργία λιπώδους ιστού. Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη προκαλεί τη σύνδεση των σακχάρων με τις πρωτεΐνες και αυτό εξασθενεί την επίδραση της πρωτεΐνης και προκαλεί φλεγμονή. ‘Ετσι εμφανίζεται κυτταρίτιδα. Στην κατηγορία περιλαμβάνονται τα κέικ, τα μπισκότα, οι σοκολάτες και τα γλυκά σνακ.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές λόγω του υψηλού περιεχομένου σε θερμίδες και τοξίνες. Επιπλέον αυξάνει τη βλάβη των μυϊκών και δερματικών κυττάρων. Μειώνει τη θετική επίδραση της βιταμίνης C, του ασβεστίου και του ψευδαργύρου στον οργανισμό, δηλαδή μειώνει την επίδραση της διάσπασης των λιπαρών σε λιπαρά οξέα.

Γρήγορο φαγητό

Η συγκεκριμένη τροφή είναι ο καλύτερος φίλος της κυτταρίτιδας, επειδή περιέχει πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. Η τακτική κατανάλωση γρήγορων φαγητών προκαλεί χάος στον οργανισμό και σταδιακά συσσωρεύονται βλαβερά συστατικά κάτω από το δέρμα. ‘Οσο περισσότερο γρήγορο φαγητό τρώτε τόσο πιο ορατή θα είναι η κυτταρίτιδα, από την οποία θέλετε να απαλλαγείτε.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτά περιλαμβάνουν τις κονσέρβες, τις σάλτσες ζυμαρικών, τα λουκάνικα, το παγωτό, τους χυμούς, τα σνακ και τα μπισκότα. Επίσης πρέπει να προσέχετε το ψωμί και το αλεύρι.

Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνταγές για να δοκιμάσετε. Αρχίζοντας από σήμερα ισορροπήστε τη διατροφή σας, μειώστε την πρόσληψη των παραπάνω τροφών και πείτε ‘’όχι’’ στην κυτταρίτιδα.



Πηγή : www.iatronet.gr

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

6 συνήθειες που μας γερνούν πρόωρα



Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Ωστόσο, δεν θα ήταν καλύτερα ο αριθμός να μικραίνει αντί να μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου;

Η γήρανση συχνά συνδέεται με καρδιακή νόσο, απώλεια μνήμης και αρθρίτιδα. Ενώ δεν υπάρχει ελιξίριο για αιώνια νεότητα, η αποφυγή ορισμένων ανθυγιεινών συνηθειών μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε νεότερος στην ώριμη ηλικία.

Ο Raymond Francis, συγγραφέας και ειδικός στη διατήρηση της υγείας, είναι 77 ετών. Ωστόσο, εξέταση Doppler δείχνει ότι οι αρτηρίες του έχουν βιολογική ηλικία 25 ετών.

Ήλιος

Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενόχους για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Εκτός του ότι προκαλεί ρυτίδες η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να οδηγήσει σε μελάνωμα και άλλα είδη καρκίνου του δέρματος.

Προστατεύστε το πρόσωπό σας και το σώμα σας από μη απαραίτητη σωματική γήρανση εφαρμόζοντας αντηλιακό όλη την ημέρα.

Ανθυγιεινή διατροφή

Ακόμα και αν έχετε το πιο όμορφο δέρμα στον κόσμο μπορεί να είστε γερασμένος μέσα σας, σύμφωνα με την συγγραφέα και δημοσιογράφο Lauren Kessler.

Η Kessler και ο Francis τονίζουν τη σημασία της αποφυγής κατεργασμένων τροφών.

Οι κατεργασμένες τροφές έχουν χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και υψηλά σε τοξίνες-δυο από τα πιο κοινά αίτια όλων των νόσων, δήλωσε ο Francis.

Δοκιμάστε αντ’ αυτού να αποθηκεύσετε στην κουζίνα σας φρέσκες τροφές που είναι υψηλές σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Β12.
Το να ξοδέψετε εκατοντάδες δολάρια σε ασυνήθιστες σουπερτροφές ή συμπληρώματα δεν είναι αναγκαίο όταν μπορείτε να πάρετε τις ίδιες θρεπτικές ουσίες από ένα πορτοκάλι ή ένα κομμάτι σολομό, δήλωσε η Kessler.

Έλλειψη δραστηριότητας

Η άσκηση μπορεί να ωφελήσει το σωματικό βάρος και τα επίπεδα ενέργειας. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη δραστηριότητα των μυών και του εγκεφάλου, δήλωσε η Kessler.

Η επίσκεψη στο γυμναστήριο για μια ώρα την ημέρα είναι καλή αρχή, αλλά ο Kessler είναι υπέρμαχος της ενσωμάτωσης της άσκησης στη ζωή σας συνολικά.

Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα συναντηθείτε με φίλους ή συναδέλφους προσπαθήστε να πάτε για ένα σπορ αντί να συναντηθείτε για φαγητό. Το ίδιο επίπεδο κοινωνικοποίησης μπορεί να επιτευχθεί με πιο υγιεινούς τρόπους.

Τοξίνες

Κλειδί για τη διατήρηση της υγείας είναι να γνωρίζουμε πώς να κρατάμε ένα κύτταρο υγιές, δήλωσε ο Francis.

Για να το πετύχουμε πρέπει να κρατήσουμε το κύτταρο ελεύθερο από τοξίνες που μπορούν να παρεμβληθούν με τη λειτουργία του.
Τοξίνες βρίσκονται παντού. Ιδιαίτερα προσπαθήστε να αποφύγετε βαριά μέταλλα όπως μόλυβδο και υδράργυρο, καθώς και το BPA.
Η γνώση αυτού που πρέπει να προσέξετε και τις μάρκες που θα πρέπει να αποφύγετε μπορεί να μειώσει πολύ την πρόσληψη τοξινών.

Έλλειψη ύπνου

Ο οργανισμός σας είναι σύστημα αυτοεπανόρθωσης και θα επιδιορθώσει τη βλάβη που υπέστη την ημέρα, καθώς κοιμάστε, δήλωσε ο Francis.
Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται για 7 έως 9 ώρες κάθε νύχτα, σύμφωνα με το National Sleep Foundation.
Υπάρχει διαφορά, ωστόσο, μεταξύ του να ξαπλώνει και του να κοιμάται κάποιος.

Κάπνισμα

Το κάπνισμα προκαλεί πρόωρη γήρανση αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ανθρώπου για παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια και καρκίνο του πνεύμονα.
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει επίσης αρνητικές συνέπειες στην υγεία.
Ο ρυθμός με τον οποίο γερνάτε βρίσκεται στα χέρια σας. Οι μικρές υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση.
Η Kessler δήλωσε ότι τα τελευταία νέα είναι ότι το πώς γερνάμε οφείλεται κατά 30% σε γενετικούς λόγους και κατά 70% στις συνήθειες και τον τρόπο ζωής.


Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Tips για εύκολη διακοπή καπνίσματος



Να γνωρίζετε γιατί θέλετε να διακόψετε

Θέλετε να διακόψετε το κάπνισμα, αλλά γνωρίζετε γιατί; Η απάντηση ‘’επειδή είναι κακό για μένα’’, δεν είναι αρκετή. Για να έχετε κίνητρο, χρειάζεστε ισχυρό προσωπικό λόγο για να διακόψετε.
Ενδεχομένως θέλετε να προστατεύσετε την οικογένειά σας από το παθητικό κάπνισμα.
Ενδεχομένως η σκέψη του καρκίνου στον πνεύμονα σας φοβίζει. ‘Η μπορεί να θέλετε να φαίνεστε και να αισθάνεστε πιο νέος. Επιλέξτε μια αιτία που να είναι αρκετά δυνατή για να ισοφαρίσει την επιθυμία να ανάψετε τσιγάρο.

Μην το κάνετε μεμιάς

Μπορεί να αποτελεί πειρασμό να πετάξετε τα τσιγάρα σας και να διατυμπανίσετε ότι διακόψατε το κάπνισμα απλά και εύκολα. Ωστόσο η απότομη διακοπή δεν είναι εύκολη. Περίπου το 95% των ανθρώπων που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς θεραπεία ή φάρμακα καταλήγουν να υποτροπιάζουν. Η αιτία είναι ότι η νικοτίνη είναι εθιστική. Ο εγκέφαλος συνηθίζει να έχει νικοτίνη και την αναζητά. Στην απουσία της εμφανίζονται συμπτώματα απόσυρσης.

Θεραπεία

Όταν διακόπτετε το κάπνισμα η έλλειψη νικοτίνης μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σύγχυση, θλίψη, ευερεθιστότητα ή νευρικότητα. Η ανάγκη για τσιγάρο μπορεί να είναι πολύ δυνατή. Η θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση τέτοιων αισθημάτων.
‘Ερευνες υποδεικνύουν ότι η τσίχλα νικοτίνης και επιθέματα μπορούν να βοηθήσουν να διπλασιαστούν οι πιθανότητες επιτυχούς διακοπής όταν χρησιμοποιούνται με εντατικό συμπεριφοριστικό πρόγραμμα.
Ωστόσο δεν συνιστάται η χρησιμοποίηση των παραπάνω προϊόντων ενώ καπνίζετε.

Ζητήστε συνταγογραφούμενα χάπια

Για να απαλύνετε τη στέρηση της νικοτίνης χωρίς χρήση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη ρωτήστε τον γιατρό σας για συνταγογραφούμενα φάρμακα. Υπάρχουν χάπια που βοηθούν στη μείωση της ανάγκης επηρεάζοντας τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου.
Μπορεί ενδεχομένως να κάνει το κάπνισμα λιγότερο ικανοποιητικό αν ανάψετε ένα τσιγάρο. ‘Αλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης όπως κατάθλιψη.

Μην πάτε μόνος

Πείτε στους φίλους, στην οικογένειά σας και στους συναδέλφους ότι προσπαθείτε να διακόψετε το κάπνισμα. Η ενθάρρυνσή τους θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Μπορείτε να δοκιμάσετε μια ομάδα στήριξης ή ένα σύμβουλο. Η συμπεριφοριστική θεραπεία σας βοηθά να εντοπίσετε και να δεσμευτείτε στις στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος.

Συνδυάστε συμπεριφοριστική θεραπεία με προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης και/ ή φάρμακα για να ενισχύσετε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Ρυθμίστε το στρες

Μια αιτία που οι άνθρωποι καπνίζουν είναι ότι η νικοτίνη τους βοηθά να χαλαρώνουν. Όταν διακόψετε θα χρειαστείτε άλλο τρόπο να αντιμετωπίστε το στρες. Δοκιμάστε το τακτικό μασάζ, τη χαλαρωτική μουσική ή να μάθετε γιόγκα ή ται τσι. Αν είναι δυνατόν, αποφύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις τις πρώτες εβδομάδες μετά τη διακοπή.

Αποφύγετε το αλκοόλ και άλλους παράγοντες

Ορισμένες δραστηριότητες μπορούν να ενισχύσουν την ανάγκη σας για κάπνισμα. Το αλκοόλ είναι από τους πιο συνήθεις εκλυτικούς παράγοντες, επομένως προσπαθήστε να τρώτε λιγότερο όταν διακόψετε.

Αν ο καφές αποτελεί τέτοιο παράγοντα επιλέξτε τσάι για λίγες εβδομάδες. Αν συνήθως καπνίζετε μετά τα γεύματα βρείτε κάτι άλλο να κάνετε, όπως να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να μασήσετε τσίχλα.

Καθαρό σπίτι

Όταν έχετε τελειώσει το τελευταίο σας τσιγάρο, πετάξτε όλα τα τασάκια και τους αναπτήρες. Να πλύνετε όλα τα ρούχα που μυρίζουν, όπως και τα χαλιά ή τα υφάσματα. Ανανεώστε τον αέρα. Δεν θα θέλετε να βλέπετε ή να μυρίζετε κάτι που σας θυμίζει το τσιγάρο.

Προσπαθήστε ξανά και ξανά

Είναι πολύ σύνηθες να υποτροπιάσετε. Πολλοί καπνιστές δοκιμάζουν αρκετές φορές πριν διακόψουν το κάπνισμα οριστικά. Εξετάστε τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που οδηγούν στην υποτροπή. Χρησιμοποιήστε το ως ευκαιρία επιβεβαίωσης της δέσμευσης να διακόψετε. Όταν αποφασίσετε να δοκιμάσετε πάλι, επιλέξτε μια ήσυχη ημερομηνία εντός του επόμενου μήνα.

Να κινείστε

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάγκης για νικοτίνη και να απαλύνει ορισμένα συμπτώματα εξάρτησης. Όταν θέλετε να ανάψετε τσιγάρο βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια. Ακόμα και η ελαφριά άσκηση είναι βοηθητική, όπως η βόλτα του σκύλου ή η κηπουρική. Οι επιπλέον θερμίδες που καίτε θα εμποδίσουν την αύξηση βάρους καθώς διακόπτετε το κάπνισμα.

Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά

Μην προσπαθήσετε να κάνετε δίαιτα ενώ διακόπτετε το τσιγάρο. Αντίθετα, εστιάστε στην κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, όπως και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά. ‘Ερευνα του Duke University, υποδεικνύει ότι οι συγκεκριμένες τροφές κάνουν δυσάρεστη τη γεύση του τσιγάρου. Αυτό σας δίνει ένα πλεονέκτημα στην ανάγκη για τσιγάρο, ενώ παρέχει και θρεπτικές ουσίες που πολεμούν νόσους

Επιλέξτε την ανταμοιβή σας

Εκτός από τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, ένα πλεονέκτημα της διακοπής του τσιγάρου είναι τα χρήματα που θα εξοικονομήσετε. Ανταμείψτε τον εαυτό σας ξοδεύοντας μέρος των χρημάτων σε κάτι διασκεδαστικό.


Πηγή : www.iatronet.gr

Πείτε "αντίο" στις ραγάδες με τρία απλά βήματα!



Αν οι ραγάδες έχουν επισκεφθεί και το δικό σας δέρμα, τότε εφαρμόστε τα παρακάτω βήματα και πείτε "αντίο" στους ανεπιθύμητους επισκέπτες!

Ενυδάτωση :
Ενυδατώστε τακτικά την περιοχή με μια καλή ενυδατική κρέμα ή με έξτρα παρθένο λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο. Μην ξεχνάτε και την εσωτερική ενυδάτωση του οργανισμού με νερό!

Scrub :
Κάντε ένα σπιτικό scrub με αλεσμένο καφέ και το ελαιόλαδο για την απολέπιση του δέρματος, αφήστε το για περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Μασάζ :
Επίσης, γνωστή θεραπεία για τις ραγάδες είναι και η βιταμίνη Ε σε λάδι. Εφαρμόστε τη βιταμίνη Ε για τα σημάδια και κάντε μασάζ για περίπου 15 λεπτά, αυτό θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και θα μειώσει την εμφάνιση των ραγάδων.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

6 λόγοι που παρατρώμε



Δεν κοιμάστε αρκετά

Η έλλειψη ύπνου καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο του βάρους σας. Όταν είστε κουρασμένοι, σύμφωνα με το Stanford University Centre for Human Sleep Research, στις ΗΠΑ, ο οργανισμός σας έχει χαμηλότερα επίπεδα λεπτίνης, της πρωτεΐνης που ρυθμίζει την όρεξη και το βάρος,
Αυτό σημαίνει ότι αισθάνεστε πιο πεινασμένος και καίτε θερμίδες με πιο αργό ρυθμό.

Τα επίπεδα της κορτιζόλης επίσης αυξάνουν συντελώντας στην ανάγκη σας για υδατάνθρακες.
Ο οργανισμός σας είναι λιγότερο αποτελεσματικός στο να καθαρίσει το σάκχαρο από το αίμα, επομένως η τροφή είναι πιο πιθανό να αποθηκευτεί ως λίπος.

Η τροφή σας δεν είναι αρκετά χορταστική

Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται περίπου 1,3 κιλά τροφής την ημέρα για να αισθανθούν κορεσμό. Η μικρότερη κατανάλωση σας αφήνει με την αίσθηση ότι θέλετε να φάτε κι άλλο, οπότε αργότερα τρώτε και πάλι.
Για να αισθανθείτε κορεσμό χωρίς να αυξήσετε το βάρος σας επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ίνες και νερό αλλά χαμηλές σε θερμίδες, όπως πολλά είδη φρούτων και λαχανικών.

Το μέσο γκρέιπφρουτ είναι κατά 90% νερό, με μόνο 39 θερμίδες το μισό φρούτο.

Οι τροφές που είναι υψηλές σε ίνες δεν παρέχουν μόνο κορεσμό αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη, οδηγώντας σας να αισθάνεστε κορεσμό για μακρύτερο διάστημα και μειώνοντας τον πόνο της πείνας.

Σερβίρετε φαγητό σε μεγάλο πιάτο

‘Οσο πιο μεγάλο είναι το πιάτο τόσο πιο μεγάλη ποσότητα βάζουμε και όσο περισσότερη ποσότητα έχουμε μπροστά μας τόσο τείνουμε να τρώμε.
‘Ερευνα του καθηγητή Brian Wansink, από το University of Illinois, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που έχουν μπροστά τους μεγάλες μερίδες τρώνε περισσότερο, ακόμα και αν δεν τους αρέσει το φαγητό.
Αν δεν λάβετε σοβαρά το μέγεθος της μερίδας θα πασχίσετε να ελέγξετε το βάρος σας, όσο υγιεινή και αν είναι η διατροφή σας, επομένως μην γεμίζετε το πάτο σας.
Να τρώτε όσο αργά μπορείτε και με μικρές μπουκιές, για να έχει ο οργανισμός σας περισσότερο χρόνο να διαπιστώσει ότι χόρτασε και να διατάξει ο εγκέφαλος να σταματήσετε να τρώτε.

Η προσέγγιση των χαμηλών υδατανθράκων

‘Ερευνα υποδεικνύει ότι ο περιορισμός πολλών υδατανθράκων από τη διατροφή μπορεί στην πραγματικότητά να σας οδηγήσει σε υπερφαγία.
‘Ερευνα από το Ohio State University ανακάλυψε ότι άνθρωποι που τρώνε λίγους υδατάνθρακες στο γεύμα τείνουν να αναπληρώσουν τρώγοντας περισσότερους από αυτούς αργότερα.
Ιδανικά, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να αποτελούν περίπου τη μισή από την καθημερινή σας πρόσληψη.
Αν τους τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το επιθυμητό επίπεδο σεροτονίνης, που εμπλέκεται στη ρύθμιση της όρεξης.

Έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και σε αυξημένη όρεξη.
Οι χαμηλοί υδατάνθρακες δεν σημαίνουν πάντα χαμηλές θερμίδες, ιδιαίτερα καθώς πολλά προϊόντα με χαμηλούς υδατάνθρακες έχουν επιπλέον λιπαρά.
Υπάρχουν επίσης καλοί υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης) όπως και καλά και κακά λιπαρά (μπισκότα και κέικ), επομένως προσπαθήστε να έχετε ισορροπία των δυο στη διατροφή σας.

Τρώτε σοκολάτα τη λάθος στιγμή

Πρόσφατη έρευνα από το University College London, ανακάλυψε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν σοκολάτα με άδειο στομάχι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογική ανάγκη για αυτή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να κόψετε εντελώς τη σοκολάτα-απλώς φυλάξτε την για επιδόρπιο.
Η έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν σοκολάτα 15 έως 30 λεπτά μετά το γεύμα δεν ήταν πολύ πιθανό να τη φάνε ως σνακ αργότερα.

Τρώτε μπροστά την τηλεόραση

Αν συνήθως τρώτε βλέποντας τηλεόραση διατρέχετε 2 κινδύνους

Πρώτον, ο εγκέφαλός σας συνδυάζει την τηλεόραση με το φαγητό, επομένως θα αναζητήσετε φαγητό όταν βλέπετε τηλεόραση, είτε πεινάτε είτε όχι.
Επίσης, επειδή δεν εστιάζετε στο φαγητό δεν σταματάτε όταν έχετε χορτάσει. Οι συσχετισμοί χτίζονται γρήγορα.
Σε πείραμα του University College London οι ερευνητές έβαλαν εθελοντές να μυρίσουν μυρωδιές φαγητών ενώ έβλεπαν τυχαίες εικόνες στον υπολογιστή.
Χρειάστηκαν λεπτά μόνο, για να δημιουργηθεί η σχέση μεταξύ του να κοιτά κάποιος στον υπολογιστή και του να σκέφτεται το φαγητό.
Η Amanda Wynne, του The British Dietetic Association, συνιστά να τρώτε σε ένα μέρος χωρίς περισπασμούς. Αν εστιάσετε σε κάτι άλλο το φαγητό γίνεται υποσυνείδητη συνήθεια.



Πηγή : www.iatronet.gr

Γιατί τα βλέπω θολά; Τι σημαίνει το πιο συχνό οφθαλμικό σύμπτωμα;



Η θόλωση της όρασης είναι ένα πάρα πολύ συχνό, ίσως το πιο συχνό, οφθαλμολογικό σύμπτωμα και μπορεί να προέρχεται από πάρα πολύ απλούς και καλοήθεις λόγους, αλλά μπορεί να σημαίνει και κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο εύκολα. Η όρασή μας μπορεί να θολώσει από στεγνότητα, εάν δηλαδή η λίπανση της επιφάνειας των ματιών δεν είναι επαρκής για να διατηρείται μια καθαρή στοιβάδα δακρύων, εάν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στα βλέφαρά μας, αν τα έχουμε τρίψει και αυτό έχει επηρεάσει τη δακρυϊκή στοιβάδα, όπως επίσης και εάν εκτεθούμε σε άμμο, σκόνη, κάποιες φορές ατμούς από μαγείρεμα, καπνούς από ψήσιμο κλπ. Όλοι αυτοί είναι εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καθαρότητα της όρασης. Συνήθως, η θολερότητα είναι παροδική και βελτιώνεται πολύ με δάκρυα.

Άλλη θολερότητα είναι αυτή που προέρχεται από αλλεργικές αιτίες. Είναι πιο συχνή στη χώρα μας κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο, τους μήνες δηλαδή που υπάρχει πολλή γύρη, συνήθως από τον ανθό του πεύκου και της ελιάς. Συνδυάζεται πάντα με ρινόρροια, μπορεί και δακρύρροια, δηλαδή να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μας, να είναι φουσκωμένη και «συναχωμένη» η μύτη μας, να υπάρχει κνησμός, δηλαδή φαγούρα, και μετά από τρίψιμο των βλεφάρων να θολώσει η όραση. Εκεί η καλύτερη αγωγή είναι παγωμένες κομπρέσες, συνθετικά δάκρυα και ίσως κάποια αντιαλλεργικά κολλύρια ή και συστηματικά αντιαλλεργικά, σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο και τον αλλεργιολόγο.

Άλλος λόγος θόλωσης των ματιών μπορεί να είναι από τραύμα. Δυστυχώς, πολλά σπορ φέρνουν πολύ υψηλό κίνδυνο τραυματισμού των ματιών, ειδικά σπορ όπως είναι το σκουός, το τένις, στα οποία μπορεί η μπάλα να χτυπήσει το βολβό και να θολώσει την όραση. Η θόλωση μπορεί να είναι ένας απλός τραυματισμός αλλά μπορεί να είναι και ένα ύφαιμα, δηλαδή κάποια αιμορραγία, που θέλει ειδική αγωγή από τον οφθαλμίατρο και σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και νοσηλεία για μερικές μέρες.

Ακόμη ένας συνήθης τρόπος τραύματος είναι ο τραυματισμός με τα λάστιχα με γάντζους με τα οποία στερεώνουμε πράγματα, όταν πηγαίνουμε εκδρομή, στο αυτοκίνητο. Θέλουν εξαιρετική προσοχή και πολλαπλοί άλλοι τραυματισμοί, είτε σε σπορ, είτε στο εργασιακό περιβάλλον, είτε από υγρά που μπορεί να χρησιμοποιούμε, που βέβαια σε όλες αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να φοράμε προστατευτικά γυαλιά για τα μάτια μας, γιατί είναι ιδιαίτερα ευπαθή.

Η τέταρτη ομάδα πραγμάτων που μπορεί να μας δώσει θολερότητα είναι το να έχουμε ένα διαθλαστικό σφάλμα, δηλαδή να χρειαζόμαστε γυαλιά μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού. Υπάρχει πιθανότητα να την είχαμε για αρκετά χρόνια στη ζωή μας και να έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου που να μην μπορούμε να δούμε πια καθαρά χωρίς γυαλιά. Αυτό είναι κάτι πολύ εύκολο να διαγνωστεί από τον οφθαλμίατρο, με μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση και με τα ανάλογα γυαλιά να διορθωθεί η μυωπία, η υπερμετρωπία ή και ο αστιγματισμός. Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν φακοί επαφής και η τρίτη επιλογή φυσικά είναι να γίνει κάποια διαθλαστική επέμβαση, αν η χρήση των γυαλιών ή των φακών επαφής είναι συνεχής και ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη δεν θέλει να τα χρησιμοποιεί.

Όλων τα μάτια θολώνουν στη δεκαετία των 60 και των 70 και αυτό προέρχεται από τη δημιουργία του καταρράκτη, που είναι η πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν επέμβαση καταρράκτη μεταξύ 72 και 75 ετών και το ευχάριστο είναι ότι επανακτούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την όρασή τους και μάλιστα οι περισσότεροι χωρίς να χρειάζονται μετά γυαλιά για μακριά.
Μέχρι αυτές τις ηλικίες, πολύ συχνός λόγος θόλωσης στους διαβητικούς είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, για αυτό χρήζει κάθε διαβητικός να εξετάζεται διεξοδικά από τον οφθαλμίατρό του κάθε χρόνο, έτσι ώστε να υπάρχει και καλή συνεννόηση με τον διαβητολόγο και σωστός έλεγχος του σακχάρου, αλλά και αν υπάρξουν προβλήματα του σακχάρου στα μάτια να δοθεί η κατάλληλη αγωγή. Υπάρχουν πολλαπλές μέθοδοι θεραπείας, όπως η ένθεση αντιαγγειοενετικών παραγόντων μέσα στο μάτι για το διαβητικό οίδημα ή τη νεοαγγείωση. Η παλαιότερη χρήση θερμικού laser, έτσι ώστε να μειώνεται το πρόβλημα του κυστικού οιδήματος από σάκχαρο ή και της νεοαγγείωσης και, σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, επεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια στα μάτια.

Επόμενη διάγνωση, που αφορά κυρίως άτομα πάνω από τα 65 έτη, είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Φαίνεται μόνο από μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση, απαιτεί καλή διατροφή σε όλη μας τη ζωή και προστασία από τον ήλιο. Συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος και βέβαια, τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης της ωχράς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν περίπου δέκα φορές παραπάνω πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς στην τρίτη ηλικία από ότι εκείνοι που δεν έχουν.

Τέλος, θολή όραση μπορεί να έχει κάποιος ή κάποια από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που λέγεται αποκόλληση αμφιβληστροειδή. Έχει σαν πρόδρομο σύμπτωμα λάμψεις, αστραπές και κάποια αιωρούμενα σωματίδια. Μην πανικοβληθείτε όμως, γιατί μόνο ένας περίπου στους εκατό, με πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, θα δείξει πραγματικά μερική ή ολική αποκόλληση αμφιβληστροειδή, που είναι κάτι που πρέπει να θεραπευτεί από τον χειρούργο οφθαλμίατρο κατεπειγόντως.

Άλλοι παράγοντες, που δεν είναι οφθαλμολογικοί και μπορούν να μας δώσουν θολή όραση είναι οι ημικρανίες. Πολλές φορές μπορεί να τις αισθανόμαστε και στο βολβό του ματιού, μπορεί να μας θολώσουν την όραση, ή να δώσουν και φωτεινά ερεθίσματα που μοιάζουν με οδοντωτές καμάρες. Εκεί πρέπει να εξαιρεθεί παθολογία του βυθού του ματιού από τον οφθαλμίατρο και συνήθως συνδυάζεται με μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία, έτσι ώστε να γίνει εξ ατόπου απαγωγής η διάγνωση των ημικρανιών, οι οποίες φυσικά θα συζητηθούν από τον ή την ασθενή με τον νευρολόγο τους για την καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν θόλωση της όρασης. Βέβαια εδώ δεν μιλήσαμε για το ότι πολλοί άνθρωποι περιγράφουν θολή την όραση όταν βλέπουν διπλά. Εκεί έχει σημασία αν η διπλή όραση είναι από το ένα μάτι, (δηλαδή αν κλείσουν το ένα μάτι τους, το άλλο συνεχίζει να βλέπει διπλά ή κλείνοντας το ένα μάτι η διπλωπία φεύγει). Είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί άμεσα από τον οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να έχει πολλαπλές παθολογικές αιτίες, όπως η μυασθένεια, ένας απλός παιδικός στραβισμός, ένα τραύμα ή ένα μικροαγγειακό επεισόδιο. Σε άτομα που έχουν σάκχαρο και υπέρταση είναι αρκετά συχνό.

Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας για να σας βοηθήσει στην καλύτερη διάγνωση και θεραπεία για όλα τα παραπάνω θέματα.


Γράφει : Κανελλόπουλος Αναστάσιος, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης

Πηγή : www.iatronet.gr

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Πρακτικές συμβουλές για σωστή και καθημερινή ενυδάτωση και το καλοκαίρι



Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος κατά την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού μας σε υγρά.

Είναι λοιπόν σημαντικό να φροντίζουμε για τη σωστή και επαρκή ενυδάτωσή μας, ώστε να διατηρήσουμε την καλή λειτουργία και απόδοση του σώματός μας και να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Το αίσθημα της δίψας, αποτελεί σαφώς μια ένδειξη των επιπέδων υδάτωσης, αν και όταν εμφανίζεται έχουμε ήδη χάσει περίπου το 2% του βάρους μας σε νερό, ενώ ακόμη και απώλεια της τάξης του 1% μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Ένας επιπλέον δείκτης εκτίμησης είναι και το χρώμα των ούρων, καθώς όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ούρα τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα ανεπαρκούς ενυδάτωσης του οργανισμού.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) η πρόσληψη 2 και 2,5 λίτρων υγρών για γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα, θεωρείται επαρκής για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά. Ωστόσο οι ανάγκες κάθε ατόμου διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (θερμοκρασία, υγρασία), το μέγεθος του σώματος, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας καθώς και τη γενικότερη σύνθεση της διατροφής του, αφού δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πηγές νερού δεν περιλαμβάνουν μόνο το πόσιμο νερό και τα διάφορα ροφήματα, αλλά και τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Υπολογίζεται ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού προέρχεται κατά 20-30% από τις στερεές τροφές και κατά 70-80% από τα διάφορα ροφήματα, αν και τα ποσοστά μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες και επιλογές του ατόμου.

Για να παραμένετε λοιπόν επαρκώς ενυδατωμένοι και να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε υγρά στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές :

  •  Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας και πριν να αισθανθείτε δίψα.

  •  Προτιμήστε το νερό ως κύριο μέσο ενυδάτωσης, αποφεύγοντας ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη και θερμίδες.

  •  Οι φυσικοί χυμοί φρούτων και λαχανικών αποτελούν ένα καλό μέσο ενυδάτωσης, ωστόσο απαιτείται έλεγχος στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσης, καθώς εκτός από απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και νερό, περιέχουν και θερμίδες.

  •  Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών.

  •  Φροντίστε να είστε επαρκώς ενυδατωμένοι πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες και να αναπληρώνετε τις απώλειες υγρών μετά το πέρας αυτής.

  •  Έχετε μαζί σας νερό όταν κυκλοφορείτε σε εξωτερικούς χώρους ή/και εκτίθεστε στον ήλιο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

  •  Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.


Πηγή : www.neadiatrofis.gr

Πώς θα αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά και τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την νεφρολιθίαση;



Η ψαμμίαση είναι ασθένεια των νεφρών, όπως και η λιθίαση. Από τα νεφρά φεύγουν μαζί με τα ούρα μικροί, λεπτοί κρύσταλλοι αλάτων ουρικών, οξαλικών ή φωσφορικών σε μεγάλη ποσότητα. Το μέγεθός τους είναι σαν ψιλή άμμος (ψάμμος στην αρχαία εξ' ου και ψαμμίαση). Αυτοί οι μικροί κόκκοι κρυστάλλων στο πέρασμά τους από το νεφρό και τον ουρητήρα προκαλούν δυνατούς πόνους (κολικούς) και ανωμαλία στην ούρηση. Όταν οι κόκκοι αυτοί ενωθούν και μεγαλώσουν τότε γίνονται λίθος και τότε έχουμε λιθίαση δηλαδή πέτρα στα νεφρά. Η νεφρολιθίαση είναι μία κατάσταση κατά την οποία εντοπίζονται ένας ή περισσότεροι λίθοι (πέτρες) σε κάποιο σημείο του νεφρού ή του ουρητήρα, του σωλήνα δηλαδή που μεταφέρει τα ούρα στην ουροδόχο κύστη.

Η νεφρολιθίαση (ή ουρολιθίαση ή κοινώς η εμφάνιση πέτρας στους νεφρούς) αποτελεί μια συχνή κατάσταση, καθώς προσβάλλει το 12% του ανδρικού και το 5% του γυναικείου πληθυσμού μέχρι την ηλικία των 70.

Πολλοί από εσάς θα έχετε ακούσει ότι ο κωλικός του νεφρού είναι από τους πιο δυνατούς πόνους που μπορεί να βιώσει κάποιος στη ζωή του. Η αλήθεια είναι ότι η έντασή του είναι ανάλογη -ίσως και μεγαλύτερη- με αυτή του πόνου της γέννας, του εγκαύματος, του κατάγματος οστού, ακόμα και αυτής του πόνου από σφαίρα! Ο πόνος δεν έχει σχέση με το μέγεθος της πέτρας αλλά με το γεγονός ότι η πέτρα κλείνει το δρόμο του αποχετευτικού συστήματος της ουροφόρου οδού από την οποία πρέπει να αποβληθεί.

Πως δημιουργούνται αυτοί οι λίθοι;

Οι πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα εμφανίζονται συνήθως όταν ένας μεγάλος αριθμός αλάτων στα ούρα δημιουργεί συμπλέγματα που δεν αποβάλλονται κανονικά (από τα ούρα) και φράζουν τη δίοδο του ουροποιητικού. Αυτά τα συμπλέγματα αλάτων (πέτρες) σχηματίζονται επειδή ο ασθενής έχει ένα πρόβλημα στην απέκκριση τους παράλληλα με μια υψηλή διατροφική πρόσληψη.

Τα ούρα, ως γνωστόν, περιέχουν άχρηστες ουσίες και άλατα που πρέπει να αποβληθούν από τον οργανισμό. Αυτά συνήθως είναι σε διαλυμένη μορφή και έτσι αποβάλλονται με τα ούρα χωρίς πρόβλημα. Μερικές φορές όμως, κάτω από ορισμένες συνθήκες, αυτά τα άλατα σχηματίζουν κρυστάλλους που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν πέτρες στα νεφρά. Οι κρύσταλλοι αυτοί αποτελούνται συνήθως από άλατα ασβεστίου (κυρίως οξαλικού ασβεστίου), σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο αποτελούνται από άλατα ουρικού οξέως.

Τα άλατα αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται σε μεγάλες ποσότητες στη διατροφή του ασθενούς που έχει εμφανίσει πέτρες στο ουροποιητικό του σύστημα. Ανάλογη με τον τύπο της πέτρας που δημιουργήθηκε στα ούρα, θα πρέπει να είναι και η διατροφή σας.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με τη νεφρολιθίαση είναι η πρωτεΐνη, το ασβέστιο, το νάτριο και τα οξαλικά οξέα, καθώς και η κατανάλωση υγρών.

Ένα κύριο σημείο που είναι κοινό για τη μείωση της εμφάνισης των πετρών είναι η μεγάλη κατανάλωση νερού- ποσότητα τουλάχιστον 12 ποτηριών υγρών ημερησίως (παραπάνω από 2 λίτρα) με αύξηση της ποσότητας αυτής στους θερμούς μήνες του χρόνου ή Πιείτε κάθε 1,5 ώρα ένα ποτήρι νερό, τις ώρες που δεν κοιμάστε. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση υγρών αραιώνει τα άλατα και δε δημιουργούνται πέτρες τόσο εύκολα. Προτιμότερο είναι να πίνει κανείς νερό ενώ ο στόχος μας είναι τα ούρα μας μετά το μεσημέρι να είναι ολοένα και πιο ανοιχτόχρωμα. Έχει βρεθεί ότι στα άτομα που πίνουν περισσότερα από 3 λίτρα υγρών/ ημέρα έχουν περίπου 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά. Ένας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει την εμφάνιση της νεφρολιθίασης είναι η βιταμίνη C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην σύνθεση του οξαλικού οξέως στον ανθρώπινο οργανισμό. Συνιστάται η αποφυγή λήψης διατροφικών συμπληρωμάτων αυτής της βιταμίνης, αλλά όχι των φρούτων και λαχανικών που την περιέχουν. Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να δράσει προληπτικά, καθώς ορισμένα συστατικά τους, όπως είναι για παράδειγμα το κάλιο, εμποδίζουν το σχηματισμό κρυστάλλων ασβεστίου και ουρικού οξέος.

Διατροφική αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης

Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό. Πίνετε τόσο, ώστε τα ούρα σας να έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή να είναι διαυγή. Επίσης, καλό είναι να καταναλώνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη, χυμό λεμονιού, χυμό φρούτων και γάλα. Καταναλώστε φυτικές ίνες, και συγκεκριμένα αδιάλυτες (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, ρύζι). Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων. Επίσης, επιταχύνουν το πέρασμα των θρεπτικών συστατικών από το έντερο, οπότε περιορίζεται ο χρόνος στον οποίο απορροφάται το ασβέστιο. Αυξήστε την πρόσληψη καλίου. Έρευνες δείχνουν ότι αποτρέπει την αποβολή ασβεστίου στα ούρα. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, οι πατάτες, οι τομάτες και τα καρότα. Εάν έχετε πέτρες οξαλικού ασβεστίου παλαιότερα ο γιατρός θα σας συνιστούσε να περιορίσετε το ασβέστιο. Σήμερα, αντίθετα, προτείνεται μια σχετικά υψηλή πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής. Ιδιαίτερα ευεργετικά είναι τα γαλακτοκομικά, καθώς περιέχουν και φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστιουρίας. Καταναλώστε 2-3 μερίδες καθημερινά.

Τι δεν πρέπει να τρώτε
Περιορίστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος αυξάνει το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν το σχηματισμό λίθων. Περιορίστε το αλάτι και τις τροφές πλούσιες σε νάτριο: αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς αν είναι αλατισμένοι, σούπες, λουκάνικα, τυριά, κρέας, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα. Δώστε προσοχή στις ετικέτες όσον αφορά στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο.

Προσοχή : τα συστατικά των τροφίμων που αναγράφονται στις ετικέτες είναι τοποθετημένα όχι με αλφαβητική σειρά, αλλά ανάλογα με την ποσότητά τους στο τρόφιμο. Επομένως, όσο πιο "ψηλά" βλέπετε το στοιχείο "Na" σε μια ετικέτα τροφίμου, επιστρέψτε το στο ράφι. Περιορίστε το έτοιμο φαγητό και τα fast food και προτιμήστε τα φρέσκα προϊόντα. Εάν θέλετε να δώσετε γεύση στα φαγητά προτιμήστε λεμόνι και καρυκεύματα. Εναλλακτική επιλογή είναι και τα σκευάσματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (υποκατάστατα αλατιού).

Μην παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου, βιταμίνης C και D. Μην ξεχνάτε ότι αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, τα συμπληρώματα είναι περιττά. Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα: φιστίκια, σοκολάτα, τσάι, στιγμιαίος καφές, σπανάκι και σκούρα πράσινα λαχανικά, φράουλες, παντζάρια, προϊόντα σόγιας. Εάν έχετε πέτρες ουρικού οξέος ιδιαίτερα αποφύγετε τα εντόσθια, τα ζωικά παράγωγα, το ζωμό κρεάτων, τις αντζούγιες, τις σαρδέλες, την ρέγκα, το σκουμπρί και τα χτένια. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω γίνεται σαφές ότι η διατροφή και ο τρόπος ζωής συνδέονται άμεσα με τη νεφρολιθίαση. Επομένως, με τη βοήθεια του γιατρού και του διαιτολόγου σας μπορείτε να προλάβετε, αλλά και να αντιμετωπίσετε τα δυσάρεστα συμπτώματα της νόσου.

Οι παρακάτω οδηγίες είναι διαφορετικές για τον κάθε τύπο πέτρας που μπορεί να εμφανιστεί.

Πέτρες ασβεστίου

Οι πέτρες που περιέχουν ασβέστιο είναι κυρίως οι πέτρες οξαλικού και φωσφορικού ασβεστίου. Η διατροφή δε φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση λίθων φωσφορικού ασβεστίου.

Οι πέτρες οξαλικού ασβεστίου είναι οι πιο συχνά εμφανιζόμενες και παράγονται είτε γιατί οι νεφροί εκκρίνουν πιο πολύ ασβέστιο, είτε γιατί απορροφάται περισσότερο ασβέστιο από τη διατροφή.

Οι αρχές πρόληψης από τη διατροφή είναι ως εξής :

  •  αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών και δεν υπερβαίνουμε τις 2 μερίδες ημερησίως (2 ποτήρια γάλα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι)

  •  αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση ζωικών πηγών πρωτεΐνης (κρέας, πουλερικά, ψαρικά) και προτιμούμε τις φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά

  •  αποφεύγουμε τα τρόφιμα που έχουν αυξημένη ποσότητα οξαλικού οξέος π.χ. παντζάρια, σοκολάτα, φιστικιά και ξηροί καρποί, σπανάκι, τσάϊ

  •  αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση αλατιού. Μειώνουμε την κατανάλωση αλμυρών, παστών, καπνιστών και προϊόντων διατηρημένων σε άλμη


Πέτρες ουρικού οξέος

Οι πέτρες ουρικού οξέος προκαλούνται από μια υψηλή συγκέντρωση οξέος στα ούρα. Οι βασικές αρχές της διατροφής για μείωση των επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας είναι οι εξής :

  •  αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση πρωτεΐνης- μεγάλες ποσότητες κρέατος, ψαρικών, πουλερικών, αβγών και γαλακτοκομικών

  •  αποφεύγουμε τις τροφές που είναι υψηλές σε πουρίνες όπως π.χ. το κόκκινο κρέας, ο ζωμός κρέατος (π.χ. κύβοι Knorr, Maggi κτλ.), το συκώτι, οι νεφροί, τα γλυκάδια, η χήνα, το κυνήγι, η πέρδικα και η μαγιά.

  •  αποφεύγουμε τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, η ρέγκα, οι αντσούγιες, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια και το σκουμπρί.

  •  Από λαχανικά αποφεύγουμε τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια,  το σπανάκι και τα φασόλια - μείωση του αλκοόλ, ιδιαίτερα της μπύρας

  •  μείωση του βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα. Εάν το βάρος σας είναι αυξημένο ακολουθήστε  μια ολιγοθερμιδική διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Η μείωση του βάρους θα πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι απότομα για να μην εμφανιστεί ξανά κρίση. Για την απώλεια βάρους ακολουθείτε τις συμβουλές ειδικών.

Πέτρες μόλυνσης- πέτρες στρουβίτη

Οι πέτρες αυτές εμφανίζονται συνήθως μετά από λοίμωξη του ουροποιητικού από την ένωση μαγνησίου και αμμωνίας στα ούρα. Δε φαίνεται να επηρεάζονται από τη διατροφή, επειδή όμως οι συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού αποτελούν κίνδυνο, καλό θα ήταν οι ασθενείς να προλαμβάνουν την εμφάνισή των λοιμώξεων με την κατανάλωση χυμού cranberry (όχι παραπάνω από 2 ποτήρια την ημέρα).

Πέτρες κυστίνης

Η κυστινουρία είναι μια πολύ σπάνια κληρονομική πάθηση. Η κυστίνη είναι ένα αμινοξύ που υπάρχει σε ζωικές πρωτεΐνες, κυρίως στους μύες και τα νεύρα του σώματος οπότε σε μια διατροφή πρόληψης της εμφάνισης πετρών κυστίνης προσπαθούμε να:

  •  μειώσουμε την ποσότητα κρέατος, πουλερικών, αβγών, ψαριών και θαλασσινών που καταναλώνουμε - μειώσουμε την ποσότητα γαλακτοκομικών στη διατροφή μας
 
  •  μέχρι 2 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (2 ποτήρια γάλα ή 2 κεσεδάκια γιαούρτι)
 
  •  μειώσουμε το αλάτι στη διατροφή μας αποφεύγοντας την περίσσεια αλατιού στο μαγείρεμα αλλά και τροφές όπως τα παστά, τα καπνιστά, τα αλμυρά και τα τυποποιημένα τρόφιμα
 
  •  προσπαθούμε να αναπληρώσουμε τις ζωικές πρωτεΐνες από πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια, το τοφού, η σόγια και το ρύζι
 
  •  μειώνουμε την κατανάλωση καφεΐνης και τεΐνης από αναψυκτικά, καφέδες και τσάι γιατί είναι διουρητικά

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι η νεφρολιθίαση είναι μια πάθηση που μπορεί και να αποφευχθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί (αν και εφόσον δεν έχει χορηγηθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή), με την κατάλληλη διατροφή και σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις των ειδικών. Η υιοθέτηση αυτών των απλών διατροφικών συμβουλών μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη ποιότητα ζωής τόσο σε ασθενείς με νεφρολιθίαση όσο και σε άτομα που απλά ακολουθούν την τακτική της πρόληψης.


Συντάκτης : Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr

Πηγή : medlabgr.blogspot.com

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

10 αρχικά συμπτώματα άνοιας



Αυτό που προκαλεί σύγχυση με την άνοια είναι ότι δεν είναι πράγματι νόσος.

Είναι ομάδα συμπτωμάτων που μπορούν να προκληθούν από διάφορες νόσους. Τα συμπτώματα άνοιας περιλαμβάνουν βλάβη στη σκέψη, την επικοινωνία και τη μνήμη.

Η κύρια αιτία της άνοιας είναι η νόσος Alzheimer. Η άνοια μπορεί επίσης να προκληθεί από βλάβη στον εγκέφαλο λόγω τραυματισμού ή εγκεφαλικού επεισοδίου και από άλλες νόσου όπως η Huntington ή η Lewy.

Η απώλεια μνήμης δεν είναι απαραίτητα άνοια

Αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο εμφανίζει προβλήματα μνήμης μπορεί ενδεχομένως να καταλήξετε αμέσως στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για άνοια.

Ωστόσο, χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 2 είδη βλάβης που να είναι αρκετά σημαντικά ώστε να παρεμβάλλονται στην καθημερινότητα, για να υπάρξει υπόνοια άνοιας προς διερεύνηση.
Εκτός από τη δυσκολία να θυμάται, ο ασθενής μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσει βλάβη στη γλώσσα, την επικοινωνία, την προσοχή και την κρίση.

Δυσκολία εύρεσης των κατάλληλων λέξεων

Άλλο πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας είναι να προσπαθεί κάποιος να επικοινωνήσει τις σκέψεις του με τον τρόπο που θέλει. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν μπορεί να εξηγήσει κάτι. Μπορεί να ψάχνει για τις σωστές λέξεις αλλά να μην τις βρίσκει.

Η συζήτηση με ηλικιωμένο γονέα που έχει άνοια μπορεί να γίνει δύσκολη και να χρειαστεί περισσότερος χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Αλλαγές στη διάθεση

Αλλαγές στη διάθεση είναι επίσης συχνές στην άνοια. Δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος μόνος του τη συγκεκριμένη πλευρά της άνοιας αλλά είναι εύκολο να το προσέξει σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, είναι σύνηθες σύμπτωμα στην αρχή της άνοιας.

Μαζί με αλλαγές στη διάθεση, μπορεί ενδεχομένως να παρατηρήσετε αλλαγή στην προσωπικότητα. Μια συνήθης αλλαγή που φαίνεται στην άνοια είναι μετατόπιση από τη ντροπαλότητα στην εξωστρέφεια. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά η επηρεάζεται η κρίση.

Απάθεια

Ένα σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας στην αρχή είναι η απάθεια. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο αγαπημένος σας ηλικιωμένος συγγενής αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του για χόμπι και δραστηριότητες. Μπορεί να μη θέλει να βγαίνει ή να κάνει κάτι διασκεδαστικό. Μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του να περνά χρόνο με τους φίλους και την οικογένεια και να φαίνεται συναισθηματικά απαθής.

Μικρές βραχυπρόθεσμες αλλαγές στη μνήμη

Προβλήματα μνήμης μπορεί να αποτελούν αρχικό σύμπτωμα της άνοιας. Οι αλλαγές συχνά είναι ελαφριές και τείνουν να αφορούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Ο ηλικιωμένος συγγενής σας μπορεί ενδεχομένως να θυμάται τα περασμένα χρόνια αλλά όχι αυτό που έφαγε για πρωινό.

‘Αλλα σημάδια αλλαγών στη βραχυπρόθεσμη μνήμη περιλαμβάνουν το να μη θυμάται πού άφησε ένα αντικείμενο, το να προσπαθεί να θυμηθεί γιατί πήγε σε κάποιο δωμάτιο ή να ξεχνά αυτό που είχε να κάνει μια συγκεκριμένη ημέρα.

Δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών

Μια μικρή αλλαγή στην ικανότητα εκτέλεσης φυσιολογικών εργασιών μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί αρχικό σύμπτωμα άνοιας. Συνήθως αρχίζει με δυσκολία επιτέλεσης πιο πολύπλοκων εργασιών, όπως παίξιμο παιχνιδιών με δύσκολους κανόνες. Εκτός από τη δυσκολία να ολοκληρώσει γνωστές δραστηριότητες μπορεί να προσέξετε ότι ο συγγενής σας δυσκολεύεται να μάθει πώς να κάνει νέα πράγματα ή να ακολουθήσει νέα ρουτίνα.

Σύγχυση

Κάποιος στα αρχικά στάδια της άνοιας μπορεί ενδεχομένως συχνά να δείχνει σημάδια σύγχυσης. Όταν προκύπτουν κενά στη μνήμη, τη σκέψη ή την κρίση, εμφανίζεται σύγχυση, καθώς ο αγαπημένος σας δεν μπορεί πια να θυμηθεί πρόσωπα, να βρει τις σωστές λέξεις ή να αλληλεπιδράσει φυσιολογικά με ανθρώπους.
Η σύγχυση μπορεί να συμβεί για αρκετούς λόγους, όπως η απώλεια των κλειδιών του αυτοκινήτου, να ξεχνά τι ακολουθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να προσπαθεί να θυμηθεί ποιος είναι κάποιος που βλέπει.

Δυσκολία παρακολούθησης ιστοριών

Αν παρατηρήσετε ότι ο ηλικιωμένος αγαπημένος σας άνθρωπος δυσκολεύεται να παρακολουθήσει ιστορίες, μπορεί να εμφανίζει αρχή άνοιας.
Όπως το να βρίσκουν και να χρησιμοποιούν τις σωστές λέξεις γίνεται δύσκολο, άνθρωποι με άνοια επίσης ορισμένες φορές ξεχνούν τη σημασία των λέξεων που ακούν. Η δυσκολία να παρακολουθήσουν συζητήσεις ή τηλεοπτικά προγράμματα αποτελεί σύνηθες αρχικό σύμπτωμα.

Πρόβλημα στην αίσθηση προσανατολισμού

Η αίσθηση προσανατολισμού και ο προσανατολισμός στο χώρο αρχίζουν να εξασθενούν με την έναρξη της άνοιας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος δεν αναγνωρίζει οικεία τοπία και ξεχνά οδηγίες που χρησιμοποιεί τακτικά.
Γίνεται επίσης πιο δύσκολο να ακολουθεί σειρά οδηγιών και οδηγίες βήμα- βήμα.

Επαναλαμβάνει

Η επανάληψη είναι συνήθης στην άνοια λόγω της απώλειας μνήμης και των γενικών αλλαγών στη συμπεριφορά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο συγγενής σας επαναλαμβάνει καθημερινές δραστηριότητες όπως το ξύρισμα ή να συλλέγει αντικείμενα με εμμονή.
Μπορεί ενδεχομένως να επαναλαμβάνουν την ίδια ερώτηση σε μια συζήτηση αφού ήδη αυτή έχει απαντηθεί.

Δυσκολία προσαρμογής στην αλλαγή

Για κάποιον που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της άνοιας, η εμπειρία δημιουργί φόβο. Ξαφνικά δεν μπορεί να θυμηθεί ανθρώπους που γνωρίζει ή να παρακολουθήσει συζητήσεις. Μπορεί να μην θυμάται γιατί πήγε σε ένα μαγαζί ή να χάσει το δρόμο του γυρνώντας σπίτι.
Εξαιτίας αυτού μπορεί να αποζητά τη ρουτίνα και να μη θέλει να δοκιμάσουν νέα πράγματα. Η δυσκολία προσαρμογής σε αλλαγές αποτελεί σύνηθες σύμπτωμα της άνοιας στην αρχή της.


Πηγή : www.iatronet.gr

Ασκήσεις στη θάλασσα...



Κάθε καλοκαίρι όλοι σταματούμε τις αθλητικές δραστηριότητες. Η ζέστη μας καταβάλει κι έτσι ρίχνουμε τους ρυθμούς μας. Να μια πρόταση "δροσιάς" για να μη βγείτε απο το πρόγραμμά σας. Για άλλους, να η ευκαιρία να μπουν σε πρόγραμμα..

ΖΕΣΤΑΜΑ
Ελαφρό κολύμπι 5 - 15 λεπτά, ή γρήγορο περπάτημα στην αμμουδιά ή σε ρηχά νερά σέρνοντας τα πόδια.

Χέρια

Μέσα στο νερό μέχρι τον λαιμό. Έλξεις και εκτάσεις των χεριών με την παλάμη τεντωμένη. Η παλάμη «κοιτάζει» προς τη φορά της κίνησης. Η άσκηση μοιάζει με τις έλξεις δικεφάλων με βαράκια και τις πιέσεις τρικέφαλων στην τροχαλία. (4x20)






Τα χέρια μέσα στο νερό, παλάμες τεντωμένες και οι αγκώνες σε ορθή γωνία. Λυγίζεις και τεντώνεις τους καρπούς με έντονες κινήσεις. Για τους καρπούς (4x15)






Στήθος, πλάτη και ώμοι

Τα χέρια μέσα στο νερό, ελαφρά λυγισμένα, στην λοξή έκταση. Κλείνεις τα χέρια μέχρι την πρόταση και τα ανοίγεις έως την αρχική θέση. Οι παλάμες τεντωμένες. (4x20)





Τα χέρια σε γροθιές. Οι αγκώνες σε ορθές γωνίες δίπλα στα πλευρά. Παίζεις μποξ... Γρήγορες και δυνατές κινήσεις μπρος και πίσω. (4x20-30)






Τα χέρια μέσα στο νερό ελαφρά λυγισμένα στην έκταση. Τα κατεβάζεις δίπλα στους γοφούς και τα ανεβάζεις γρήγορα και δυνατά. (4x20)






Πόδια

Στηρίζεσαι στο ένα πόδι. Ανεβάζεις το άλλο λυγισμένο ή τεντωμένο και το κατεβάζεις γρήγορα και δυνατά. Τελειώνεις το ένα πόδι και μετά κάνεις το άλλο. (3x20) Προσοχή εάν πονάει η μέση σου.






Κάνεις τροχάδην μέσα στο νερό. Εάν θέλεις, είσαι μέσα στο νερό μέχρι τους ώμους για να γυμνάσεις έτσι και το άνω μέρος του σώματος. (4x20-30’’) (χρόνος)





Στηρίζεσαι στο ένα πόδι, το άλλο τεντωμένο το απάγεις και το προσάγεις γρήγορα και δυνατά. Μπορείς να πιάνεσαι κιόλας. (4x20).






Πιάνεσαι από ένα σταθερό σημείο και κάνεις ψαλιδάκια με τα πόδια σου στην επιφάνεια του νερού τεντωμένα (πρέπει να ελέγχεις την σύσπαση όλων των μυών του κάθε ποδιού). Σταματάς εάν σε ενοχλεί η μέση σου. (4x30΄΄-60΄΄) (χρόνος)
Στην ίδια θέση με την παραπάνω άσκηση ανοίγεις και κλείνεις τα πόδια σου. Προσοχή στη μέση σου. (4x20)


ΙΔΕΑ...
Ωραία άσκηση είναι το περπάτημα σε ρηχή θάλασσα, το νερό είναι πιο κάτω από το γόνατο. Περπατάς με τα πόδια τεντωμένα «ξυλοπόδαρα».


Μέση
Κάνεις κοιλιακούς στην παραλία ή στο σπίτι...
  1. Ροκανίσματα (μικρούς κοιλιακούς χωρίς να σηκώνεται η μέση 3x20
  2. Ροκανίσματα με ελαφρά στροφή στο αντίθετο πόδι 3x(15+15)
  3. Ροκανίσματα με τα πόδια σε ορθές γωνίες, ψηλά 3x15
  4. Ραχιαίοι: Μπρούμυτα, άρσεις του άνω μέρους του σώματος. Τα πόδια είναι σταθερά κάτω. Τα χέρια στο ύψος των ώμων 3x15
ΠΡΟΣΟΧΗ : Εάν έχετε πρόβλημα με την μέση σας οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη ενός γυμναστή.

Προσοχή!!!

  • Ρώτησε τον γιατρό σου εάν σου επιτρέπει να ασκηθείς
  • Εάν έχεις προβλήματα υγείας οι παρακάτω ασκήσεις απαγορεύονται… όπως και κάθε άλλη άσκηση.
  • Τρως 3 ώρες πριν την άσκηση
  • Εάν έχεις καθίσει στον ήλιο πολλή ώρα απόφυγε να ασκηθείς
  • Πίνε πολύ νερό...
  • Επίλεξε ώρες της ημέρας που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη
  • Φόρεσε και κανένα καπέλο... και καλή γυμναστική!!! 

Γράφει : Σταυρόπουλος Λεωνίδας, Σύμβουλος Υγείας και Ευεξίας, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Πηγή : www.iatronet.gr

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Πώς θα αγαπήσω το σώμα μου



Οι γρήγοροι και πιεστικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, μας στερούν, συχνά, το χρόνο που χρειάζεται να αφιερώνουμε στις σχέσεις μας και έχουν ως αποτέλεσμα να αξιολογούμε τους άλλους από την εντύπωση που μας κάνει η πρώτη τους εμφάνιση. Κεντρικό ρόλο στις καθημερινές συναναστροφές και στην εκδήλωση της κοινωνικής μας συμπεριφοράς έχει το σώμα μας. Η εικόνα που έχουμε, επομένως, για το σώμα μας αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διαμόρφωση της αίσθησης της αυτό-αξίας μας και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τους γύρω μας. Όμως, η εικόνα του σώματος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που βλέπουμε στον καθρέφτη, περιλαμβάνει και τις σκέψεις, τις αντιλήψεις και τα συναισθήματά μας για αυτό.

Πώς μπορείτε, όμως, να αποκτήσετε μια θετικότερη εικόνα για το σώμα σας και να απολαύσετε τα οφέλη αυτής της βελτίωσης σε προσωπικό επίπεδο ; Υπάρχουν τρόποι να λειτουργήσει το σώμα σας ως «σύμμαχος» στις σχέσεις σας;

  •  Αναδείξτε τα στοιχεία της εμφάνισής σας που σας κάνουν να νιώθετε θετικά και αξιοποιείστε τα, σε συνδυασμό με τα προσόντα σας (γνώσεις, δεξιότητες), τα προσωπικά σας χαρίσματα (ταλέντα, προτερήματα) και επιτεύγματα, για να προβάλλετε τη μοναδικότητά σας.

  •  Μην εστιάζετε την προσοχή σας αποκλειστικά στο σημείο του σώματός σας που δεν θεωρείτε ελκυστικό. Εάν αφήνετε τη σκέψη σας να περιστρέφεται συνέχεια γύρω από το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο αποτελεί πηγή αρνητικών συναισθημάτων για εσάς, αυξάνετε την πιθανότητα να στραφούν και τα βλέμματα των άλλων πάνω του.

  •  Μη βάζετε το σώμα σας κάτω από μεγεθυντικό φακό : Η εμμονή με τις θεωρούμενες ατέλειες ελαττώνει την ενέργειά σας και σας αποσπά την προσοχή από πιο σημαντικά ζητήματα, στερώντας σας τη δημιουργικότητα και τη δυνατότητα να εξελιχθείτε σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Να θυμάστε ότι κανείς δεν παρατηρεί τα σωματικά ψεγάδια σας όσο εσείς οι ίδιοι.

  •  Αφήστε το σώμα σας να «μιλήσει» : Συνδυάστε τη λεκτική επικοινωνία με τη μη λεκτική, η οποία είναι σε όλους μας γνωστή ως «γλώσσα του σώματος» και έχει να κάνει με τις πληροφορίες που μεταδίδει το σώμα μας, μέσω των κινήσεων και της στάσης, της έκφρασης του προσώπου, του χαμόγελου, της φωνής, του βλέμματος, των χειρονομιών, τα οποία αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο της δημόσιας συμπεριφοράς και αν τα αξιοποιήσετε θα εκπέμψετε τα μηνύματα που εσείς θέλετε για τον εαυτό σας.

  •  Απελευθερωθείτε από τις ενδυματολογικές υποδείξεις της μόδας : Μη δίνετε την εξουσία στα μεγέθη των ρούχων και τους αριθμούς, ώστε να σας προκαλούν ανασφάλεια και συναισθήματα απόρριψης για το σώμα σας. Άν προσπαθείτε να συμμορφώσετε το σώμα σας ή να το «χωρέσετε» στα μηδέν ή small νούμερα ρούχων που προάγει η βιομηχανία της μόδας, όχι μόνο δεν θα βιώνετε συναισθηματική ικανοποίηση από τις ενδυματολογικές σας επιλογές αλλά θα έχετε διαρκώς την αίσθηση του ανικανοποίητου.

  •  Εκτιμήστε την αυθεντικότητά σας :Μην μπαίνετε στη διαδικασία ανταγωνισμού και συγκρίσεων με άλλα άτομα ή με τις εξιδανικευμένες –και συχνά κατασκευασμένες- εικόνες μέσω των ΜΜΕ, θέτοντας αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης της εξωτερικής σας εμφάνισης. Υιοθετήστε ρεαλιστικές προσδοκίες για το σώμα σας και μην προσπαθείτε να αντιγράψετε κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς και θηλυκότητας/ αρρενωπότητας στην προσπάθειά σας για μια ελκυστικότερη παρουσίαση του εαυτού.

  •  Μη φοβάστε την οικειότητα στις σχέσεις σας. Το σώμα μας μπορεί να μας κάνει όλους να βιώσουμε ευχάριστες στιγμές, ανεξάρτητα από τις διαστάσεις, το σχήμα και τα χαρακτηριστικά του : Δείτε το επομένως, σε ένα πλαίσιο ευρύτερο από την εξωτερική του επιφάνεια, αναγνωρίζοντας την αξία των συναισθημάτων που μπορείτε να αντλήσετε από αυτό.

  •  Φροντίστε το σώμα σας : Όλοι μπορούμε να ασκήσουμε γοητεία και έλξη στο άλλο φύλο, μέσω της αυτοπεποίθησης που απορρέει από ένα φροντισμένο, περιποιημένο και με υψηλά επίπεδα ευεξίας σώμα.

Καλλιεργώντας μια καλύτερη εικόνα σώματος ενισχύετε την αυτοεκτίμησή σας, γεγονός που αντανακλά θετικά και στον τρόπο με τον οποίο σας βλέπουν οι γύρω σας. Επαναδιαπραγματευτείτε, επομένως, τη σχέση με το σώμα σας, εγκαταλείψτε στο «παρασκήνιο» τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχετε για αυτό και αφήστε το σώμα σας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις σχέσεις σας!


Γράφει: Δηλάκη Γεωργία, Κοινωνιολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας

Πηγή : www.iatronet.gr

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Οι βασικές πρώτες βοήθειες για παιδικά ατυχήματα

Ευχόμαστε να μην σας χρειαστούν ποτέ. Ωστόσο οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, πόσο μάλλον για τους γονείς. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στον κίνδυνο καθώς δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και η περιέργειά τους τα οδηγεί σε πράξεις και παιχνίδια που ίσως καταλήξουν να τα βλάπτουν. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε σε επείγουσες καταστάσεις ατυχήματος στο παιδί.



Εισαγωγικά

Το Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΠΝΟΗ - Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού επισημαίνει ότι τα επείγοντα περιστατικά υγείας που συχνά παρουσιάζονται κατά την διάρκεια εργασίας, άθλησης, ή παιχνιδιού που έχουν ανάγκη άμεσης παροχής πρώτων βοηθειών, επιδεινώνονται λόγω έλλειψης ή καθυστέρησης βοήθειας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρει κάποιος την κρίσιμη ώρα μιας ανακοπής να ξαναδώσει ζωή σε ένα παιδί ή ενήλικα μέχρι να φθάσει στο Νοσοκομείο», αναφέρει στην ιστοσελίδα του και για το λόγο αυτό οργανώνει Μαθήματα Βασικής Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.  Στο πλαίσιο αυτό μας βοήθησαν, με χαρά, στην υλοποίηση αυτού του χρηστικού άρθρου.

Τηλέφωνα πρώτης ανάγκης

Η ΠΝΟΗ προτείνει να εκτυπώσετε και συμπληρώσετε την παρακάτω λίστα με τα τηλέφωνα πρώτης ανάγκης και να τα γνωστοποιήσετε και στους κοντινούς συγγενείς σας.


Κουτί πρώτων βοηθειών

Το κουτί πρώτων βοηθειών πρέπει να το έχετε πάντα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο και να περιέχει τα εξής :

  • Γάζες
  • Λευκοπλάστ
  • Αυτοκόλλητους επιδέσμους
  • Ελαστικό επίδεσμο
  • Τριγωνικό ύφασμα
  • Βαμβάκι
  • Ψαλίδι
  • Τσιμπίδα
  • Θερμόμετρο
  • Παγοκύστη
  • Αντισηπτικά
  • Λοσιόν για δερματικούς ερεθισμούς (αντιϊσταμινικό)
  • Ενεργό άνθρακα (χαπάκια)
  • Αναλγητικά (παυσίπονα)
  • Αντιαλλεργικά (σιρόπι - ταμπλέτες)


Δηλητηρίαση

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό ή κοιλιακό πόνο, ξαφνική απώλεια των αισθήσεων, αποπληξία, σύγχυση ή αδιαθεσία, ασυνήθιστη οσμή στο στόμα, υπολείμματα στο στόμα από άγρια φρούτα ή φύλλα, πόνος ή κάψιμο στο λαιμό από την κατάποση καυστικού υγρού ή οξέος.

Αντιμετώπιση

Καλέστε το κέντρο δηλητηριάσεων για οδηγίες.
Μην προκαλέσετε εμετό αν το θύμα είναι ζαλισμένο ή αναίσθητο εκτός κι αν το προτείνει ο γιατρός
Δώστε στους γιατρούς το μπουκάλι του υγρού με την ετικέτα και τυχόν υπόλειμμα.
Το είδος του δηλητηρίου καθορίζει και την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Πετρελαιοειδή και διαβρωτικά προϊόντα

Εάν το θύμα έχει καταπιεί κηροζίνη, βενζίνη, καθαριστικά επίπλων κλπ μπορείτε να το καταλάβετε από την αναπνοή του.

Τα διαβρωτικά, όπως αντισκωρικά, υγρά τουαλέτας και καθαρισμού ή τα λευκαντικά όπως λουλάκι, αμμωνία κλπ, μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα καψίματος και πόνου στο στόμα και στο λαιμό.

Προσοχή :

Μην χρησιμοποιείτε σιρόπι ipecavon ή άλλη μέθοδο για να προκαλέσετε εμετό εάν το θύμα έχει καταπιεί πετρελαιοειδή ή διαβρωτικά προϊόντα, π.χ. χλωρίνη, λουλάκι κτλ.

Μπορεί να προκληθεί επιπλέον έγκαυμα του οισοφάγου και του στόματος με την έξοδο του υγρού.

Εάν το δηλητήριο δεν είναι διαβρωτικό ή πετρελαιοειδές:

Δώστε του 1-2 ποτήρια νερό

Εάν σας το προτείνει ο γιατρός ή το κέντρο δηλητηριάσεων, προκαλέσετε εμετό και μετά δώστε ενεργό άνθρακα.

Καψίματα και εγκαύματα

Τα καψίματα και τα εγκαύματα βλάπτουν το σώμα, αφαιρώντας το στρώμα του δέρματος που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις.

Συμπτώματα

  • Ακραίος πόνος
  • Πρήξιμο γύρω από την περιοχή
  • Ερυθρότητα και φουσκάλες

Σκοπός

  • Ψύχος στην περιοχή όσο το δυνατό γρηγορότερα
  • Ανακούφιση του πόνου
  • Μείωση του κινδύνου μόλυνσης

Αντιμετώπιση

  • Τοποθετήστε το έγκαυμα κάτω από δροσερό τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 10 λεπτά.


  • Καλύψτε το τραύμα με μια μεμβράνη κατά μήκος της περιοχής αλλά όχι σφιχτά.


  • Αποφύγετε τα κοσμήματα, τα ρούχα και άλλα αντικείμενα που αγγίζουν το κάψιμο.|


  • Μην επαλείφετε τα εγκαύματα με βούτυρο, μαργαρίνη, αλοιφές, γράσο, μαγειρική σόδα.


Ηλεκτροπληξία

Η επαφή με το ρεύμα μπορεί να προκαλέσει απώλεια των αισθήσεων ή και ανακοπή.
Αν το θύμα είναι ακόμα σε επαφή με το ρεύμα, κλείστε αμέσως το γενικό διακόπτη.
Αν όχι, βρείτε κάτι που δεν μεταδίδει τον ηλεκτρισμό (ξύλινη σκούπα, πλαστικός σωλήνας) και μετακινείστε το μέλος του θύματος.
Αν μετά βρείτε έγκαυμα κάντε ό,τι κάνουμε στα εγκαύματα.
Αν έχει χάσει τις αισθήσεις του πράξτε ανάλογα.

Αιμορραγίες

Αντιμετώπιση

Πίεση- περίδεση με προσοχή να μην μελανιάσει το άκρο.

Υγρά από το στόμα- ενδοφλέβια σε πιο βαριές καταστάσεις.

Νοσοκομείο.

Σοκ

Τα συμπτώματα, ειδικά σε τραυματικό σοκ, μπορεί να περιλαμβάνουν ψυχρό και υγρό δέρμα με σταγόνες ιδρώτα στο μέτωπο και τις παλάμες, ωχρότητα του δέρματος, αίσθημα κρύου και ανατριχίλες, ναυτία, εμετό και γρήγορη αναπνοή, ψυχρά άκρας.
Ειδικά στο αλλεργικό σοκ μπορεί να έχουμε βήχα, βραχνή φωνή, δύσπνοια, εξάνθημα, ωχρότητα, θερμά άκρα.
Εάν ο ασθενής στέκεται ή κάθεται μπορεί να αισθάνεται ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας.
Το σοκ συνήθως συνοδεύει σοβαρούς τραυματισμούς, όπου υπάρχει μεγάλη απώλεια υγρών ή αίματος.
Το αναφυλακτικό σοκ που προκαλείται από αλλεργική αντίδραση είναι συχνά θανατηφόρο και προτείνεται αμέσως η χορήγηση αδρεναλίνης ενδομυϊκά.

Αντιμετώπιση

Εάν είναι δυνατόν, ξαπλώστε τον ασθενή ανάσκελα με το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.
Σηκώστε τα πόδια του υψηλότερα εάν δεν υπάρχει κάταγμα.
Φροντίστε την αιτία που προκάλεσε το σοκ (π.χ. αιμορραγία)
Επειδή μπορεί να κάνει εμετό, κρατήστε το κεφάλι του προς το πλάι ώστε να μην πνιγεί.
Μη δίνετε υγρά σε άτομο που είναι αναίσθητο ή ημιαναίσθητο ή αν υπάρχει κοιλιακός ή εντερικός τραυματισμός.
Μη δίνετε ποτέ αλκοολούχα ποτά.
Κρατήστε τον ασθενή ζεστά και αναπαυτικά και ενθαρρύνετέ τον.

Τραυματισμοί στο κεφάλι

Συμπτώματα

Μώλωπας, εξόγκωμα ή βαθούλωμα στο κεφάλι, απώλεια αισθήσεων, σύγχυση ή ζαλάδα, αίμα ή καθαρό υγρό από τη μύτη, τα αυτιά ή το στόμα, ωχρό ή κόκκινο πρόσωπο, πονοκέφαλος, εμετός, αποπληξία, διαφορετικό μέγεθος στις κόρες των ματιών, δυσκολία στην ομιλία, ανησυχία, ακανόνιστοι σφυγμοί και άρρυθμη αναπνοή.

Αντιμετώπιση

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα για αυτό θα πρέπει να καλέσετε αμέσως το 166. Μην επιχειρήσετε να μετακινήσετε μόνοι σας τον τραυματία. Το κτύπημα στο κεφάλι μπορεί να υπάρχει και χωρίς κανένα εξωτερικό ορατό τραυματισμό.
Εάν κάποιος είναι αναίσθητος, να υποψιάζεστε τραυματισμό σπονδυλικής στήλης ή και πιθανό τραυματισμό στο κεφάλι.

Θερμοπληξία

Συμπτώματα

Ζεστό και ξηρό δέρμα
Ισχυρός και γρήγορος παλμός
Σύγχυση και απώλεια αισθήσεων
Η θερμοκρασία του σώματος είναι συνήθως μεγαλύτερη από 40ο C.

Αντιμετώπιση

Καλέστε το 166 αμέσως.
Βάλτε τον ασθενή σε μπανιέρα με ψυχρό νερό (χωρίς παγάκια).
Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, ψεκάστε ή σφουγγίστε το σώμα του με χλιαρό νερό και στεγνώστε το με ανεμιστήρα.
Μη δίνετε αλκοολούχα ποτά.

Τσιμπήματα

Συμπτώματα και σημεία

Μικρό σημάδι κεντρίσματος.
Πρήξιμο και ερεθισμός.
Κόκκινο πρήξιμο με κομμάτια τσούχτρας προσκολλημένα ακόμα στο δέρμα.
Αναπνευστική δυσκολία.
Συμπτώματα σοκ- ταχυπαλμία, υγρό και ωχρό δέρμα, αδυναμία.
Διαταραχές του επιπέδου συνείδησης.

Αντιμετώπιση

Προσπάθεια ηρεμίας του θύματος.
Αν το κεντρί είναι ακόμα στο δέρμα αφαιρέστε το με την λεπίδα ενός μαχαιριού ή το νύχι σας.
Αποφύγετε να πιέσετε τον σάκο στην κορυφή του κεντριού.
Βάλτε μια κρύα κομπρέσα βουτηγμένη σε αραιωμένο ξύδι (για σφήκα) ή σε διάλυμα σόδας του φαγητού με νερό (για μέλισσσα).
Μην ξύνετε την περιοχή.
Αν το κεντρί είναι στο στόμα ή στο λαιμό και φαίνεται, αφαιρέστε το με ένα τσιμπιδάκι.
Αν το κεντρί δεν είναι ορατό, ζητήστε ιατρική βοήθεια, αφού δώσετε κρύο νερό στο θύμα ή ένα παγάκι να πιπιλίζει.

Για τσίμπημα τσούχτρας

Βάλτε στεγνή άμμο στα υπολείμματά της.
Πλύνετε την περιοχή με νερό και σαπούνι.
Βάλτε πάγο και ανακουφίστε τον πόνο.
Σε σοβαρότερη αντίδραση αναζητήστε γρήγορα ιατρική βοήθεια.

Ρινορραγία

Μείνετε ήρεμοι και ηρεμήστε το παιδία.
Καθίστε το σε μια καρέκλα ή στην αγκαλιά σας.
Κλείστε καλά τη μύτη του για 10' ή βάλτε μια γάζα στο ρουθούνι
Μη βάλετε το παιδί να γυρίσει το κεφάλι προς τα πίσω.

Λιποθυμία

1. Άμεση εκτίμηση της αναπνευστικής και καρδιακής λειτουργίας.
2. Όταν οι ζωτικές αυτές λειτουργίες υπάρχουν βάζετε το άτομο σε πλάγια θέση για να αποφευχθεί πιθανή εισρόφηση στον πνεύμονα από εμετό.
3. Σε περίπτωση που εξακολουθεί η απώλεια των αισθήσεων και για καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου σηκώνετε ελαφρά τα κάτω άκρα, σε γωνία 30ο και ζητάτε βοήθεια.
4. Αφού δοθούν οι πρώτες βοήθειες και το άτομο επανακτήσει τις αισθήσεις του τότε θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για διερεύνηση της αιτίας που προκάλεσε αυτό το επεισόδιο.

Τι να μην κάνετε

Μην ρίξετε νερό στο πρόσωπο του ασθενούς.
Μην χρησιμοποιήσετε διεγερτικά, όπως τα άλατα αμμωνίου (αιθέρας).
Μην του δώσετε να πιει τίποτα, ώσπου να συνέλθει εντελώς.

Τραυματισμοί ματιών

Πριν καλέσετε το γιατρό ξεπλύνετε αμέσως το μάτι με μεγάλη ποσότητα καθαρού τρεχούμενου νερού για 5' τουλάχιστον.
Ρίξτε το νερό από τη μέσα μεριά του ματιού.
Σηκώστε και χωρίστε τις βλεφαρίδες ώστε να ξεπλυθεί όλο το μάτι.
Κρατήστε το κεφάλι του ασθενούς κάτω από το βρύση και ξεπλύνετε το μάτι με μεγάλες ποσότητες νερού, κρατώντας το ανοικτό.
Εάν έχουν προσβληθεί και τα δύο μάτια, ρίξτε νερό και στα δύο.
Συνεχίστε το ξέπλυμα για 15' τουλάχιστον. Μην χρησιμοποιείτε κολλύρια ή αλοιφές.
Μην αφήσετε τον τραυματία να τρίψει τα μάτια.
Μετά το ξέπλυμα, καλύψτε τα μάτια του με μια αποστειρωμένη γάζα ή καθαρό ύφασμα και περιδέστε με επίδεσμο έχοντας τα μάτια του θύματος κλειστά.
Συνοδέψτε τον τραυματία στο γιατρό αμέσως.
Εάν φορά φακούς επαφής, θα πρέπει να αφαιρεθούν από ειδικό το συντομότερο δυνατό.

Πνιγμός στο νερό

Σε περιπτώσεις πνιγμού να θυμάστε ότι και η δική σας ασφάλεια βρίσκεται σε κίνδυνο.
Σε βαθιά νερά κάποιος που πνίγεται, μπορεί να παρασύρει αυτόν που θέλει να τον βοηθήσει.
Παραμείνετε ήρεμοι και μην υπερεκτιμάτε την αντοχή σας. Εάν έχετε κάποιον άλλο μαζί σας, στείλτε τον να καλέσει βοήθεια.
Μετά τη διάσωση από πνιγμό, πρέπει να εφαρμοστεί η τεχνητή αναπνοή και τεχνική της επαναφοράς της καρδιακής λειτουργίας (ΚΑΡΠΑ) (βλέπε φωτογραφία κάτω) το συντομότερο δυνατό έως ότου το σώμα του θύματος ζεσταθεί και αρχίσει να αναπνέει μόνο του.


Επιπλέον μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρακολούθηση.
Εάν το θύμα βρίσκεται κοντά σε εξέδρα ή πισίνα, απλώστε και προτείνετε το χέρι ή το πόδι σας, για να το πιάσει και να το τραβήξετε έξω.
Εάν βρίσκεται αρκετά μακρύτερα, προτείνετε ένα ξύλο, κουπί, σωσίβιο, σχοινί, καρέκλα , κλαδί ή άλλο αντικείμενο.
Εάν βρίσκεται μακριά από την ακτή κολυμπήστε και προτείνετε ένα αντικείμενο ώστε το θύμα να πιαστεί απ' αυτό
Αποφύγετε να κολυμπήσετε πλάι στο θύμα, εάν δεν έχετε μελετήσει και εξασκηθεί στην τεχνική σωτηρίας από πνιγμό.
Μπορεί να είναι αναγκαίο να πλησιάσετετο θύμα με βάρκα. Τότε προτείνετε ένακουπί ή σχοινί και τραβήξτε το μέσα. Εάν είναι δυνατόν το θύμα να κρατηθεί από το πίσω μέρος της βάρκας, καθώς θα κωπηλατείτε προς την ακτή.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, τραβήξτε το μέσα με προσοχή.


Πνιγμός από ξένο σώμα

  • Η κατάσταση αυτή αποτελεί μία από τις ξαφνικές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καρδιοαναπνευστική ανακοπή στα παιδιά.


  • Είναι από τις επείγουσες περιπτώσεις που απαιτούν γνώση ειδικών τεχνικών που πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα.


  • Είναι πολύ επείγουσα κατάσταση επειδή η μη δίοδος αέρα προς τους πνεύμονες λόγω της απόφρασης των αεραγωγών από ξένο σώμα προκαλεί γρήγορη και σοβαρή έλλειψη οξυγόνου και αυτή οδηγεί ταχύτατα σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή.


  • Οι αρχικοί χειρισμοί για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής είναι η ενθάρρυνση του παιδιού για βήχα, εφόσον υπάρχει.


  • Εάν ο βήχας γίνει ασθενής και η δυσκολία στην αναπνοή έντονη (εικόνα ασφυξίας) ενώ εμφανίζεται κυάνωση = μπλε χρώμα προσώπου, τότε χρησιμοποιείται ο χειρισμός Heimlich, όπως βλέπετε πιο κάτω.


Ο ανανήπτης στέκεται πίσω από το θύμα και το αγκαλιάζει με τα χέρια του από τη μέση. Το ένα του χέρι είναι σε σχήμα γροθιάς που την πιάνει με το άλλο χέρι. Η δε γροθιά βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ξιφοειδή απόφυση (το κατώτερο σημείο που ενώνονται οι πλευρές). Σε υατή τη θέση κινεί βίαια τα χέρια του έτσι ώστε η γροθιά να έρχεται προς τα μέσα και πάνω.

Οι κοιλιακές συμπιέσεις πρέπει να ξεχωρίζουν μεταξύ τους και η προς τα πάνω πίεση να ασκείται στη μεσότητα του επιγαστρίου. Ο ανανήπτης συνεχίζει τον χειρισμό Heimlich μέχρι να βγει το ξένο σώμα. Αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του λόγω ανακοπής τότε κάνετε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Με διάνοιξη του στόματος με έλξη της γλώσσας μπορεί να βρεθεί το ξένο σώμα.

Η κίνηση αυτή τραβάει τη γλώσσα μακριά από το έδαφος του σώματος και μπορεί μερικώς να ελευθερώσει τους αεραγωγούς. Μετά από αυτό γίνεται διάνοιξη των αεραγωγών και προσπάθεια αερισμού με μια τεχνητή αναπνοή.
Εάν υπάρχει ακόμα απόφραξη, τοποθετείται ξανά το κεφάλι σε θέση διάνοιξης αεραγωγών και ακολουθεί και δεύτερη τεχνητή αναπνοή. Αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνονται 5 χειρισμοί Heimlich σε ύπτια θέση – ανάσκελα.

Εάν το θύμα εξακολουθεί να βρίσκεται αναίσθητο με εικόνα καρδιοαναπνευστικής ανακοπής, τότε ο ανανήπτης συνεχίζει, εφαρμόζοντας τη βασική καρδιοαναπνευστική ανάνηψη για 10 κύκλους. Στη συνέχεια η σειρά χειρισμών πρέπει να είναι εναλλαγή κοιλιακών συμπιέσεων και καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης.

Ειδικά στα βρέφη, δίνουμε 5 χτυπήματα στην πλάτη με φορά προς το κεφάλι και αφού γυρίσουμε το βρέφος σε ύπτια θέση προς τα κάτω – ανάσκελα, ασκούμε 5 θωρακικές συμπιέσεις τα δύο δάκτυλά μας.


Στη συνέχεια οι χειρισμοί που απαιτούνται ακολουθούν την ίδια σειρά που περιγράφονται και για το μεγαλύτερο παιδί.

Αν το παιδί είναι αναίσθητο, τότε τοποθετούμε την παλάμη μας στο επιγάστριο στη μέση γραμμή, τοποθετείτε πάνω στο πρώτο, ενώ τα δάκτυλα πλέοκονται μεταξύ τους. Σε αυτή τη θέση ασκούνται πιέσεις από κάτω προς τα πάνω. Μετά από μία σειρά 5 τέτοιων συμπιέσεων, το στόμα του παιδιού ανοίγεται και πάλι.

Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι αν οι προσπάθειες αφαίρεσης ξένου σώματος αποτύχουν, τότε αρχίζουμε όπως ξέρουμε, βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Σ.Σ.: Για τη σωστή, ολοκληρωμένη γνώση της ΚΑΡΠΑ και του χειρισμού Heimich, είναι απαραίτητη η παρακολούθηση σεμιναρίων. Δείτε εδώ τα σεμινάρια της οργάνωσης ΠΝΟΗ.


Επιμέλεια : Μάρα Κρητικού

Πηγή : www.mama365.gr